Door een onwaarschijnlijk zwaar programma, lukt het me nauwelijks om mijn emails te bekijken, laat staan om een stuk te posten, terwijl er in Griekenland heel wat gebeurt. Zoals bijvoorbeeld afgelopen week, toen de aarde trilde in Lesbos, het eiland dat de voorbije jaren in het nieuws is gekomen wegens het grote aantal vluchtelingen dat er is aangekomen. Dat het een prachtig eiland is, dat een hand reikt naar de toeristen, wordt jammer genoeg wel eens vergeten. De aardbeving had als epicentrum de zeebodem tussen Lesbos en Chios, en zat op 11 kilometer diepte. De beving van 6.3 Richter was ook in Athene voelbaar: op kantoor hadden we het allemaal gevoeld.

De beelden die we te zien kregen van het dorp Vrissa, waren hallucinant. Het hele dorp is in puin gelegd door de beving. Er wordt gezegd dat de bouwmaterialen van de meeste huizen van dit schilderachtige dorpje niet voldeden aan de normen om aardbevingsbestendig te bouwen. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Voor u denkt dat het hele eiland in puin ligt: Vrisa ligt in het zuiden van het eiland, en is eigenlijk zo goed als het enige plaatsje dat is geraakt door de aardbeving. Ik hoor ook wel eens zeggen dat de mensen die voor de vluchtelingen hebben gezorgd, nu ook nog te lijden hebben onder de aardbeving. De landingsplaatsen van de vluchtelingen, liggen best nog wel een eind van Vrissa, en weinig vluchtelingen zijn in de buurt van het dorpje geweest.

Vlaming Philippe De Pratere (uit het Gentse) heeft een huisje gekocht in Vrissa. We kennen elkaar via Facebook, maar we hebben elkaar nooit ontmoet. Hij was in Vrissa op het moment van de aardbeving, en hij beschreef wat er allemaal gebeurde na de beving. Met zijn toestemming, geef ik hier zijn posts van Facebook weer. De foto’s zijn ook van zijn hand.

“Wij zijn ok. Meer dan helft van het dorp is weggeblazen. Gelukkig weinig gewonden” – zo begon het.

Philippe De Pratere op 16 juni:

Hallo allemaal,
We zijn dag 4 na de aardbeving. We worden wakker en denken dat we gedroomd hebben, dat het niet waar is, maar we worden wakker in een ander huis. Een huis van goede vrienden waar we vanaf maandagavond zeer goed opgevangen worden (bedankt Maria & Yiorgos).
Wat onszelf betreft, het gaat redelijk goed. We zijn lichamelijk niet gekwetst, emotioneel hebben we een deuk gekregen. Maar allemaal niks vergeleken met het leed van de bewoners van Vrisa die alles kwijt zijn.

Er zijn tot nu toe nog talrijke naschokken geweest. Sommige tot 4,3. We beginnen het al te weten wanneer er één aankomt en beseffen nu heel goed dat als er zich een aardbeving voordoet er niet veel tijd is om te vluchten. Op 15 seconden was een deel van Vrisa weg.

Tot nu mag niemand het dorp binnen of het is om iets op te halen van kledij of materiaal. Het is een spookdorpje geworden. Het gezellig gebabbel van de vrouwtjes op het bankje rechtover ons huis, honden die blaffen, kindjes op straat, vogels die fluiten,…alle geluiden zijn weg, alleen die enge stilte.
Momenteel zijn er ingenieurs in het dorp de huizen aan het meten om te zien hoe stabiel ze nog zijn, welke moeten afgebroken of te herstellen zijn. Dit wordt op de huizen aangeduid met respectievelijk een groen, rood of geel kruis. Bij ons moeten ze nog langs komen. We hebben barsten binnen en buiten (geen spleten) maar volgens ons herstelbaar. Afwachten dus. Wanneer de bewoners die nog een huis hebben terug naar het dorp mogen is niet geweten. Het zou nog wel eens een tijdje kunnen duren. We volgen zoveel mogelijk de media om informatie te bekomen.

De meeste mensen die hun huizen kwijt geraakt zijn verblijven bij familie, vrienden in Vatera of worden gratis opgevangen in de hotels in Vatera. Sommige mensen slapen in tenten in een dorp verderop. Zij worden ’s morgens opgehaald met een bus en tijdens de dag worden ook zij opgevangen in de restaurants/hotels. Dit zijn allemaal tijdelijke oplossingen en de problemen zullen zich stellen vanaf september/oktober als het hier wat kouder wordt.

Vandaar, we kregen van jullie talrijke verzoeken of jullie iets konden doen, ergens kon helpen om steun te bieden aan de mensen hier. We hebben contact opgenomen met een bedrijf dat goederen kan overbrengen naar Vrisa. Ze stellen 2 paletten ter beschikking. Deze 2 paletten zouden kunnen gevuld worden met kledij voor de winter (lange broeken, pullovers, vesten, winterschoenen,…). Dit mag voor alle leeftijden zijn. Ook hoofdkussens, lakens, dekens, handdoeken, schoolgerief… zijn welkom. We hebben een contactpersoon in Aarsele die wil instaan voor de coördinatie. Meer info volgt later.

Uiteraard is er meest nood aan centjes. Men denkt er bv. aan de school herop te bouwen. Veel mensen hebben enkel nog de kledij die zij droegen op het moment, huizen moeten terug van 0 opgebouwd worden, enz, enz… Wie dus graag financiële steun biedt, er is gisteren een rekeningnummer geopend voor Vrisa.
Vereniging Vrisagotes Athene
IBAN: GR86 0110 1670 0000 1672 9615 555
BIC: ETHNGRAA
Mededeling: Steun Vrisa – Belgium

Alvast bedankt allemaal voor jullie steun en vele groeten uit Vatera.
Christel & Philippe

Tot nu toe ben ik enkel wakker geschud door aardbevingen (vorige week donderdag nog, bij een aardbeving van 4.6 Richter met epicentrum iets ten zuiden van Monemvassia), maar wat Philippe en zijn vrouw Christel hebben meegemaakt, is van een heel andere orde. Ik kan me heel goed voorstellen hoe hij zich vanaf nu voelt bij de minste beving. Met de kracht van de aarde, spot je niet.

De balans is zwaar: 1 vrouw is bij de beving om het leven gekomen. Haar hond zat 2 dagen te huilen op de brokstukken. In totaal zijn er 753 huizen onbewoonbaar verklaard (een uurtje geleden bekend gemaakt). De overheid heeft de bewoners aanvankelijk ondergebracht in tenten in een sportstadion in Polichnitos, een dorp nabij Vrissa, maar zal bewoners een soort van cash cards geven waarmee ze in de hotels in de buurt kunnen verblijven. Dat zou de geteisterde bevolking een “toeristisch” duwtje in de rug kunnen geven.

En wil u iets doen, dan is het natuurlijk het bovenstaande rekeningnummer, maar gaat u anders gewoon een keertje op vakantie naar Lesbos. Het eiland komt regelmatig negatief in het nieuws, maar het blijft een wondermooie vakantiebestemming.

Gerelateerde berichten

6 thoughts on “Aardbeving op Lesbos – en of u iets kunt doen

 1. mijn geliefd eiland lesbos waar wij al sinds 1989 gaan, vrisa kennen we héél goed. na de economische crisis, de hulp die lesbos geboden heeft aan de vluchtelingen nu deze ramp ! vrisa zal nooit meer hetzelfde zijn… ik hoop op massale steun en als het aan philippe en christel ligt zal die er zeker komen, respect ! wij dragen zeker ons steentje bij.

 2. Philippe heeft een update op zijn facebook pagina geplaatst, die ik hier graag overneem:
  Hallo allemaal,
  1 week na de aardbeving is men nog steeds bezig de huizen te testen op hun stabiliteit. Een rood kruis betekent het huis slopen, een geel kruis betekent dat het kan hersteld worden en groen betekent dat het in orde is. Bij ons zelf is men nog niet gepasseerd. Wie wil kan tussen 8u30 en 10u30 of tussen 17u30 en 19u30 eens naar huis om kleine praktische zaken te regelen (dieren voederen, kledij of materiaal ophalen, de huizen die reeds rood kregen leeg halen,…). Sinds de grote naschok zaterdagavond van 5,3 is er af en toe nog eens een kleine naschok.
  Ondertussen komt de hulpverlening op gang, zo wordt er aan voedselbedeling gedaan voor alle mensen die geen vaste verblijfplaats meer hebben. Er wordt ook uitgekeken waar de mensen de winter kunnen doorbrengen. Er moet ook plaats gevonden worden waar alle hulpgoederen kunnen opgestapeld worden.
  Zoals we eerder lieten weten starten we actie op voor de mensen van Vrisa die alles verloren bij de aardbeving. Verscheidene vrienden hebben zich geëngageerd om ons daarbij te helpen. Er kan geld gestort worden en er wordt een actie opgestart om hulpgoederen te verzamelen. Momenteel leggen we de laatste hand aan de organisatie ervan. Er zullen 2 opslagplaatsen voorzien worden waar op bepaalde tijdstippen hulpgoederen kunnen gebracht worden. Vooral is er nood aan winterkledij (lange broeken, (onder)hemden, pulls, kousen, jassen , mutsen, sjaals, pantoffels en schoenen/laarzen voor alle leeftijden. Ook (dons) dekens, lakens, bedspreien, (keuken) handdoeken, schoolgerief en wat speelgoed zijn welkom.
  We laten zo snel mogelijk plaats en data weten waar het materiaal kan geleverd worden.
  Alvast, uit naam van iedereen van het dorp, bedankt voor de talrijke reactie die we reeds mochten ontvangen.
  Groeten
  Christel & Philippe

 3. Hallo allemaal,
  We hebben onze hulpactie kunnen regelen dankzij de hulp van familie en vrienden waarvoor oprecht DANK!
  De hulpgoederen : winterkledij (lange broeken, (onder)hemden, pulls, kousen, jassen , mutsen, sjaals, pantoffels en schoenen/laarzen voor alle leeftijden). Ook (dons) dekens, lakens, bedspreien, (keuken) handdoeken, schoolgerief en speelgoed, kunnen afgegeven worden op volgende plaatsen en data :

  Gent & omstreken: op dinsdag 27/6 en woensdag 28/6, dinsdag 4/7 en woensdag 5/7 tussen 18u en 20u in de Edward Pynaertkaai 28 – 9050 Ledeberg (contactpersoon: Bart De Pratere – Tel. 0494/64.69.64)

  Meulebeke & omstreken: van maandag 26/6 tot vrijdag 30/6 en van maandag 3/7 tem vrijdag 7/7 tussen 18u30 en 21u in de Marialoop Steenweg 96 – 8760 Marialoop(Meulebeke) (contactpersoon: Isabelle Hellebuyck – Tel. 0474/86.61.30)

  Tielt & omstreken: van maandag 3 juli tem vrijdag 7 juli tussen 19u en 21u in de Neringenstraat 60 – 8700 Aarsele (contactpersoon: Wally Demeyer – Tel. 0475/38.76.17)

  Ronse & omstreken: Sint Corneliustraat , de garage naast het oude politie kantoor.
  Gelieve eerst contact op te nemen de contactpersoon: Myriam Demeulemeester – Tel. 0498/15.40.00.)

  Alvast bij voorbaat dank! De talrijke positieve reacties betekenen heel veel voor ons.

  Mogen wij vragen deze gegevens niet via Facebook te verspreiden, dit om de privacy te respecteren van familie en vrienden. Misschien kan de mail wel doorgestuurd worden naar jullie contactpersonen.

  Christel & Philippe

 4. Ik was vier uur na de aardbeving in Vrisa waar mijn vrienden wezenloos bij hun verwoeste huis zaten. Wat de mensen nodig hebben zijn natuurlijk nieuwe huizen. Geld geven is natuurlijk altijd goed, maar herstel van het eigen inkomen is nog beter: dus toerisme. Kom op, allemaal naar het prachtige Lesbos!

 5. Wij gaan zeker winterse kledij afleveren!

 6. Oproep aan vrijwilligers
  Op woensdag morgen 23/8 worden de hulpgoederen voor Vrisa (33m³) overgeladen vanuit een container op een vrachtwagen. Dit gebeurt in de haven van Piraeus op de plaats ‘IKONIO’. Iedereen die eventueel een handje kan toesteken is altijd welkom. Dank.
  Philippe De Pratere (0030 69489 52179)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *