2017 loopt op zijn laatste beentjes en daarmee sluiten we het 7de jaar af waarin Griekenland onder curatele staat. De crisis is nog steeds niet voorbij, hoewel dat sommige economen beterschap zien. Het hangt er maar van af waar je kijkt, zal ik maar zeggen. 2018 wordt het land waar Griekenland wellicht de noodreddingsprogramma’s achter zich zal laten. Op zich kan dat positief klinken, maar daarmee zijn de moeilijkheden nog niet van de baan.

Tsipras heeft namelijk een reddingsprogramma ondertekend met “structurele hervormingen” die moeten worden gedaan nadat het programma is afgelopen. En zo zullen we nog met bezuinigingsmaatregelen te maken krijgen in 2018 en 2019. Verder moet Griekenland nog decennialang primaire surplussen zien te draaien. Die zijn er de voorbije jaren gekomen door besparingen en door een zware belastingsdruk (tijdens de Tsipras-jaren). Voorlopig is er geen primair surplus door economische groei. En het is dus nog maar de vraag of Griekenland op deze manier in staat zal zijn om dat nog jaren vol te houden. Ik ben pessimistisch.

Sta me toe dus ook pessimistisch te zijn voor 2018. Wat niet betekent dat ik niet hoop op een beter jaar dan 2017. In ieder geval wens ik voor ieder van u een jaar met een stevige gezondheid, een goeie portie kritische en open geest, en vooral heel wat empathie.

En ik herhaal mijn wens v00r 2017, want die is totaal niet uitgekomen: mogen woorden terug hun normale betekenis krijgen in 2018.

Foto: de granaatappel brengt geluk voor het nieuwe jaar. Wanneer je (met de rechtervoet eerst) een huis binnen stapt, gooi je een granaatappel op de grond kapot. Ik pers regelmatig een granaatappel en kom met het sap vrijwel zonder kleerscheuren de winter door.

Gerelateerde berichten

3 thoughts on “Καλή Χρονιά – Beste wensen voor 2018

  1. Dank je wel voor alle berichten en overpeinzingen. We lezen je blog met zeer veel plezier. Het verschaft ons waardevolle inzichten die we niet direct in onze leefomgeving terugvinden. En het wel en wee van je vriend Yanis natuurlijk. Wij denken evenwel wat positiever over de komende jaren. Er is en wordt nog steeds veel geinvesteerd in Grieks onroerend goed. Record na record wordt verbroken. En zaken die ons persoonlijk bezig houden als Cruising Tax, belasting voor (zeil)boot eigenaars die tot nu toe vrijwel gratis in de prachtige Griekse wateren kunnen rondvaren, lijken nu echt van de grond te komen. In die zin lijkt Griekenland het schroom van zich af te werpen en zich wat beter te vermarkten. We hopen dat alles bij elkaar de economie helpt op stoom te geraken. We dragen graag ons steentje er aan bij.

    We wensen je een hele fijne jaarwisseling en een gezond en positief 2018!

  2. Het is steeds fijn om je te lezen. Dank voor de goede info. Verdeer wens ik ook jou en je dierbaren een “Καλή χρονιά” En als je ooit op Tinos bent, altijd welkom.

  3. Καλή χρονιά Bruno, ik hoop dat als de crisis over jaren achter de rug is zoals men voorspeld dat het land nog in de handen van de Grieken is. Huizen en hotels staan te koop, maar welke Griek heeft er geld om te kopen. Ik wens je veel geluk, gezondheid en schrijfgenot. Kijk uit naar je nieuwe boek en je berichten! Maak er een warm 2018 van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *