Afgelopen week stond er een interessant bericht in de online media, maar wel zorgvuldig weggemoffeld. Het ging om Vouliwatch, een initiatief van een aantal jongeren die het doen en laten van het Griekse Parlement nauwgezet opvolgen, op een manier die doet denken aan Statewatch (waaraan ze ook hun naam hebben ontleend – “vouli” is overigens het Griekse woord voor parlement).

Vouliwatch had een aantal maanden geleden een vraag gestuurd naar de parlementaire auditcommissie voor partijfinanciering met de vraag naar meer transparantie over hoe de politieke partijen hun dotaties gebruiken. Vouliwatch beroept zich hiervoor op het grondwettelijk recht om inzicht te krijgen in de openbare informatieverstrekking.

De parlementaire auditcommissie heeft namelijk al 3 jaar na elkaar een rapport gepubliceerd (2015, 2016 en 2017) over hoe de partijen de financiën besteden. In de rapporten is sprake van wetsovertredingen, maar de auditcommissie geeft geen gedetailleerde informatie en neemt ook geen sancties.

Maandenlang negeerde de commissie de vraag van Vouliwatch naar meer gedetailleerde informatie, waardoor de organisatie dreigde naar de rechter te stappen. Zo ver hoeft het niet te komen: de parlementaire auditcommissie heeft antwoord gegeven over de onregelmatigheden van afgelopen jaar, en het is op zijn minst interessant om dat antwoord te lezen.

De inkomsten en uitgaven van de meeste politieke partijen verlopen niet via bankrekeningen voor bedragen van 1000 euro tot 500.000 euro, zoals wettelijk bepaald. Dat biedt heel wat ruimte voor onregelmatigheden. De wet schrijft voor dat er in dit geval een boete kan worden opgelegd van maximaal 50% van het bedrag dat de partij voor het laatst heeft ontvangen. De commissie heeft echter geen enkele boete opgelegd, met als excuus dat de wetgeving pas geldt vanaf 2018. Benieuwd wat er in 2019 in het rapport zal staan.

Verder kreeg de partij Nea Demokratia, die nu aan de macht is, in 2017 een miljoen euro aan dotatie om te gebruiken voor onderzoek. Dat geld is echter gebruikt om de enorme schuldenput van de partij (meer dan 120 miljoen euro) te dempen. De auditcommissie besloot andermaal om een oogje toe te knijpen. Dit geeft de Griekse burgers eens te meer het gevoel dat er in dit land met twee maten en twee gewichten wordt gerekend. Of de bekentenis van de auditcommissie enig gevolg zal hebben, is erg twijfelachtig.

2 thoughts on “Hoe besteden de Griekse politieke partijen hun dotaties?

  1. eerlijk gezegd, veel anders had ik niet verwacht van de dotatie-zichtbaarheid in dit land….

  2. De Vouliwatch (wat een geweldig initiatief!!) doet dus wat in feite parlementsleden zouden moeten doen…heet dat niet boter op het hoofd hebben? Ook in andere landen trouwens worden misstanden vaker blootgelegd door journalisten en kritische (t.v.) onderzoeksprogramma’s.
    Het zou me verbazen als ze hier vrolijk mee door kunnen gaan de komende jaren. Alles moet veranderen, maar niet datgene waar we zelf het meeste (onwettige en vooral oneerlijke) profijt van hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *