Brandschade in cijfers

De Griekse zomer is min of meer voorbij. Hier op kantoor is iedereen terug op post en de eerste vraag die aan iedereen wordt gesteld is: “is jouw dorp afgebrand?”. Alle bosbranden zijn nog steeds niet geblust. Nabij Epidaurus en in Preveza (Noord Griekenland) zijn zelfs nieuwe branden uitgebroken. Dat is niet ongewoon: elk jaar zijn er branden, maar het lijkt alsof er maar geen einde komt aan de nachtmerrie. Rond de bergen Parnonas en Taygetos blijft het ook nog branden, maar daar is alles wel onder controle.
Ondertussen zijn een paar cijfers gepubliceerd die laten zien hoe groot de schade wel is. Meer dan 100.000 mensen hebben ofwel hun huis, hun gewassen of hun dieren verloren in de districten Ilias, Messinias, Arcadië, Laconia en Euboia. 120 dorpen zijn ofwel volledig verwoest of hebben grote, bijna onherstelbare, schade geleden. 1500 huizen zijn volledig vernield. De Vereniging van Landbouwcoöperatieven schrijft dat de branden in de Peloponnesos en Euboia 228.000 hectaren bos in de as hebben gelegd en 40.915 hectaren gewassen, voornamelijk olijfbomen en wijngaarden. 73.000 dieren zijn verkoold.
Georgos Miliaresis, een lector aan de universiteit van Patras, heeft de kroniek van de bosbranden door middel van satellietbeelden op zijn webpagina gezet. Het ziet er een beetje chaotisch uit, en het is in het Grieks, maar zelfs zonder die taal te kennen, zult u er wel wijs uit geraken. Het is om stil van te worden. De boodschap van de lector is: als de overheid tijdig de beelden had bestudeerd, had ze de richting van de branden kunnen bepalen en heel wat schade kunnen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *