Lotuseter

Lotus

Lotus

Elk seizoen heeft zo zijn groenten en fruit. Het seizoen van de druiven is net voorbij; vijgen en pruimen vinden we nog in overvloed. Een fruitsoort die wellicht minder bekend is, is nu in Griekenland overal te vinden: de lotus (λοττός λωττός of λοτός λωτός in het Grieks). Toen ik deze vrucht voor het eerst zag, wist ik niet wat het was. Ze lijkt een beetje op een oranje tomaat en ik kon niet uitmaken of het een groente of wel fruit was. Mijn vrouw kon het niet geloven dat ik de lotus niet kende. Voor haar is het zo wat het lekkerste fruit dat je kunt bedenken. Dus probeerde ik ook.

En ik moet zeggen: de lotus is ongelofelijk lekker. Het is een honingzoete die nergens mee te vergelijken is. Ik denk niet dat er zoetere vruchten bestaan, tenzij misschien in de tropen. Het vruchtvlees is een beetje vreemd; als je de vrucht pelt, komt er een glibberige massa vrij, waarin een aantal zaden zitten. Die zaden eet je gewoon mee op, maar als je een lotus wil eten, hou je best een lepel bij de hand, want het  vruchtvlees is bijna vloeibaar.

In de Odysseia beschrijft Homerus dat Odysseus en zijn manschappen op het eilande van de Lotofagen (lotofagos in het Grieks is de lotuseter) aankomen en daar van de “lotos” aten, een vrucht die zo lekker was dat ze niet meer naar huis wilden. Wetenschappers en tekstcritici zijn het nog altijd niet 100% wat die “lotos” precies was. Sommigen hebben geopperd dat het om een geestesverruimend middel ging, maar volgens mij is het niet onmogelijk dat de “lotos” uit de Griekse Oudheid de vrucht is op de foto. ALs ik in de 21 ste eeuw nog nooit een zoetere vrucht heb gegeten, hoe moet dat dan niet hebben gesmaakt voor Odysseus en de zijnen?

12 thoughts on “Lotuseter

 1. Dag Bruno: ik ken het verhaal van Odysseus en de “lotofagen”, en die lotos- of lotusvruchten zouden een soort bedwelmende invloed op zijn gezellen gehad hebben. Via trouwe lezeres @Jenny ben ik vorig jaar te weten gekomen dat die lotos nog steeds bestaat: zij heeft er zelfs in haar tuin, als ik me niet vergis. Ik ben er haast zeker van dat zij op dit artikel zal reageren.
  Ik heb die vrucht nog nooit in het echt gezien, laat staan geproefd. Maar het zal ongetwijfeld heel lekker zijn. Verkopen ze dat ook in de fruitkraampjes of op de markten? Dan moet ik daar zeker eens op letten, bij m’n volgend bezoek.

 2. Dat is superlekker! Wij kennen het ook onder de naam “kaki”, en je kan het hier in België ook wel vinden in Turkse winkels.

 3. Te laat @Leo,die vrucht bewaart niet zoals bv een appel.
  Ik heb inderdaad zulk een boom op ons terras en de takken hangen zwaar met vruchten ,bij wind pletsen ze op de tegels ,enz. Ik eet er niet van : TE zoet en te glibberig.

 4. En ook @Leo: de vruchten komen enkel in dit seizoen voor. Als je tijdens de zomer hier bent, zul je ze (helaas) niet vinden.

  Verdorie, @Stamatia, het is inderdaad de kaki-boom, zie ik nu op wikipedia.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaki_(plant)
  Zou het dan toch niet de vrucht zijn die Odysseus en de zijnen hebben gegeten?

 5. Mag ik hier mijn favoriete lotusvrucht recept neerzetten:-) Φρουτοσαλάτα λωτός (lotusvrucht fruitsalade)
  λωτοί in blokjes snijden
  bananen in partjes snijden
  ananas in stukjes snijden
  In een bowl doen er wat citroensap over sprenkelen en er fijngemalen amandelnoten overheen strooien!
  Voordat ik naar Griekenland kwam had ik ook nog nooit van deze fruitsoort gehoord. Ik dacht altijd dat het tomaten waren die te lang gelegen hadden:-(
  Je schijnt er ook een hele lekkere likeur mee te kunnen maken…

 6. Ah, de kaki (of kakia) – lekker lekker 🙂

 7. … @Sylvia ben je daar wel zeker van? citroen op banaan…?

 8. @Hans Yep! Wel περιχύνουμε (besprenkelen) dus niet een hele citroen uitpersen en erover heen doen. Besprenkelen met citroen is ook om de verkleuring van het fruit tegen te gaan.

 9. Het is maar goed dat de meeste Belgen meer culinair ingesteld zijn dat de gemiddelde Hollander…. Wat de boer niet kent….

 10. @Leo, kaki vind je ook hier in België probleemloos. Turkse winkels maar ook in de Delhaize.

 11. Zit er daar geen driedelige pit in ? Ik geloof dat ze die in Frankrijk nèfles noemen, en op Kreta moesmoela

 12. ik heb het na al die heisa ook eens geprobeerd, uit de Vassilopoulos: ik vond het eigenlijk compleet smaakloos… misschien was het een andere vrucht, want zaden zaten er niet in, wel drie dikke pitten. Mijn dochtertje vond het wel lekker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *