Afval”beleid”

Eerder deze week besloot de overheid om te beginnen werken aan de bouw van een nieuwe vuilnisbelt voor Athene. De huidige vuilnisbelt in Ano Liosia heeft eigenlijk al jaren zijn verzadigingspunt bereikt. Ano Liosia is de enige plaats waar de Griekse hoofdstad wettelijk zijn vuilnis kwijt kan, en nu de vuilnisbelt helemaal vol zit, kan het vuilnis nergens anders meer heen. Er moest dus naar een alternatief worden gezocht; en dat werd gevonden in het dorpje Grammatiko, in Oost-Attica. De naam zegt u misschien nog iets, want in Grammatiko is in 2005 een vliegtuig van Helios Airways neergestort. En wat is het alternatief precies? Er zal een nieuwe vuilnisbelt worden gegraven en uiteraard wordt het werk uitgevoerd door een bevriende ondernemer. Alleen: de bewoners van Grammatiko zijn het daar absoluut niet mee eens en hebben dan ook de werkzaamheden geblokkeerd. De overheid stuurde er meteen de oproerpolitie op af en het is tot een stevig handgemeen gekomen.

De bewoners beweren dat er geen geldige milieuvergunning is voor de aanleg van een nieuwe vuilnisbelt. Die vergunning was in 2003 toegekend voor een periode van 5 jaar, en die periode is ondertussen verlopen. In die 5 jaar hebben verschillende regeringsleden “een Louis Tobback (die zich op de rails voor de TGV ging leggen” gedaan: ze hebben gezegd dat ze zullen vechten tegen de aanleg van de vuilnisbelt en ze zouden zich desnoods voor de graafmachines gooien, maar dat waren uiteraard holle woorden. Grammatiko was jaren geleden al gekozen als de locatie voor een nieuwe vuilnisbelt, toen de regeringspartij Nea Dimokratia nog in de oppositie zat. De partij had toen massaal tegen dat voorstel gestemd, maar is dat nu vergeten.

Behalve het feit dat er geen eenduidig signaal vanuit de overheid komt wat betreft de aanleg van deze vuilnisbelt, is er nog iets anders wat erg opvallend is. Waarom worden er vuilnisbelten aangelegd? De enige oplossing die de Griekse overheid voor het afval schijnt te hebben, is om het te begraven. Er wordt niet aan recyclage gedaan (hoewel het tegendeel wordt beweerd), afval wordt niet afzonderlijk opgehaald, dus alle schadelijke stoffen worden gewoon begraven met enorme bodemvervuiling tot gevolg. Ik mag niet denken wat dit voor de kwaliteit van het grondwater en de gewassen betekent. Van verbrandingsovens hebben ze hier nog niet gehoord. Ook andere manieren van afvalverwerking zijn totaal onbekend. En omdat je altijd protesten zult krijgen tegen de aanleg van vuilnisbelten, zul je daarmee ook altijd illegale stortplaatsen krijgen. Want nu ligt de aanleg weer stil. Waar moeten mensen met hun afval naartoe? Precies, ze dumpen dat ergens in de buurt. Het is een straatje zonder einde, tenzij er echt eens iemand opstaat die een volledig afvalbeleid voor dit land gaat uittekenen.

6 thoughts on “Afval”beleid”

  1. We zitten weer in hetzelfde straatje,nietwaar? Als men van overheid geen richting en beleid geeft ,waar gaat men dan naartoe ?
    Ik schrok even toen ik jaren geleden de ophaal kalender in belgische de keukens zag hangen en op welke wijze alles moet verpakt worden ! Zoiets moet ingeburgerd worden,stilaan want de Griek heeft nogwat indoctrinatie nodig en goede redens waarom . Hier hebben we geen informatie .Waarom geen glasbakken langs de supermarkets?Wat doen die market mensen met al hun kratten want waarlijk het zijn bergen karton.
    Markten beginnen al ietwat zuiniger te worden op hun plastiek handtassen maar in hoeverre dat met ecologie te maken heeft ,is twijfelachtig .
    Ik kan alleen maar spreken over m’n eigen buurt : om de 500m staan er afvalbakken die dagelijks geledigd worden maar waar wordt dat alles gedumpt? De mensen gooien niks meer op straat ,goed zo,maar dan ….?

  2. hier in Glyfada hebben ze twee jaar geleden de blauwe afvalbak geintroduceerd, voor verpakkingsmaterialen. Maar heel veel informatie kwam daar niet bij kijken, en de meeste mensen gebruiken die bakken dan ook om er gewoon afval in te gooien, en zelfs bouwafval (hoewel bouwafval meestal gedumpt wordt op het leeg stuk veld aan de overkant). Zelf bleef ik koppig volharden, totdat ik enkele maanden geleden zag dat de blauwe bakken samen met de gewone werden opgehaald en in dezelfde ‘pot’ terechtkwamen…. ik ben er dan ook maar mee gestopt. Papier en glas sorteer ik nog wel, net als batterijen en electronica, maar ik rij er dikwijls dagen mee rond in de auto, tot ik langs de plaatsen kom waar ik ze in een glas- of papiercontainer kan doen (niet op dezelfde plaats…), en dat is enkel in de AB supermarkten of electronicazaken, prive dus…

  3. @Hans,op SKAI heb ik al een paar malen pubs gezien ter sortering van afval maar het gaat zo snel dat ik het e-mail adres niet heb kunnen noteren. Ik heb ook wel de indruk dat het een prive firma is die de organisatie in handen heeft .Hier in de provincie zijn er geen verschillende bakken en er is anders plaats genoeg .Daarbij zijn die bestaande bakken telkens boordevol ondanks het feit dat ze dagelijks leeg gemaakt worden en er overal langs de wegen voorhanden zijn .Zoveel afval,waar moet dat naartoe?

  4. Hier staan al een tijd blauwe kontainers voor papier, blik en plastiek.
    De plaatselijke winkeliers dumpen er hun onverkleinde kartonnen dozen wel in =>altijd vol, die bakken met leeg karton.
    Er zijn ook gele bakken voor glas, ik weet er ondertussen 2 staan, 8km verderop in de stad op plaatsen waar je met de auto alle verkeer blokkeert als je er stopt.

  5. @Bertinos, ik ga zelden naar de stad maar kwam gisteren tot ontdekking dat er hier nu ook veel maagdelijk blauwe bakken staan . Volgens m’n huisband ook een prive onderneming die in financieel in de knoei zit . Welke rommel erin gegooid wordt is een ander vraagteken want samen keken we naar de ophaling van zulk een bak en scheen niet bepaald allemaal recycleerbaar materiaal te zijn .
    Wij hier hebben geen rioleering en m’n man heeft stickers op de toiletten aangebracht van geen toilet papier erin te gooien. Onze kuisvrouw heeft haar uiterste best gedaan die stickers weg te vegen !:) We verwachten amerikaanse familieleden die geen idee hebben over ‘beerput’ en er alles maar in gooien . Nu heeft m’n eega iets ontworpen dat er met niks meer kan weggeveegd worden , “laat ze nu maar eens met vitriool proberen !” en is het dan het toiletdeksel of de handen van de dame die gaan oplossen ?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *