Ionia

Ik had twee weken geleden al geschreven over ene Demosthenes Liakopoulos, die zendtijd koopt bij de kleine televisiezenders en daar boeken aan de man probeert te praten. Dat schijnt hem nogal goed te lukken ook. De thematiek van die boeken varieert nogal: over samenzweringstheorieen, nieuwe wereldorden, tot Griekse symbolen die teruggevonden worden over de gehele wereld alsook over de exacte locatie van Atlantis. De laatste tijd is er veel interesse in dat soort dingen (kijk maar naar Da Vinci Code). Bovendien zijn er nog een aantal onopgeloste mysteries uit de oudheid die de mensen bezighouden. Ik denk niet dat het allemaal wetenschappelijk onderbouwd is.
Toch haalde Liakopoulos onlangs een punt aan waar zelf ik al eens heb bij stil gestaan. Wist u dat de Turken de naam Yunanistan gebruiken om Griekenland aan te duiden? Het is een verbastering van Ionia, de naam van het gebied aan de Turkse kust, wat wij nog kennen als Klein-Azie. En laat er nu ook een provincie in China bestaan die Yunan heet. Dat zou toeval kunnen zijn. Maar de Chinezen aldaar dansen in een cirkel en houden elkaars handen vast, net zoals de Grieken dansen. Elders in China wordt er niet gedanst op dergelijke wijze. Is dat toeval? Ik ken het antwoord niet, maar het is wel opvallend.
Dat Alexander de Grote tot in de Himalaya is geraakt, weten we ondertussen wel (kijk maar naar de Kalash), maar misschien is hij net nog een stukje verder geraakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *