Eetgewoontes

De Griekse Nationale Dienst voor Statistiek (de site is een puinhoop) publiceerde gisteren een studie naar de verandering in eetgewoontes in Griekenland tussen 1974 en 2004. In 1974 was de koopkracht van de Griekse burger nog erg miniem, en bovendien was het land ook nog eens vrij geïsoleerd, net na het regime van de kolonels en met buren die zich achter het Ijzeren Gordijn bevonden. Geen wonder dus dat er grote veranderingen zijn. Kijkt u even mee naar de cijfers.

Grieken eten meer:
yoghurt (+48%),

vlees (+37%),

kaas (+30,6%),

verse melk (+28,6%),

vis (+21%),

deegwaren (+20,7%),

olijfolie (+17,3%)

En eten minder: eieren (-114,3%),

brood (-59,3%),

suiker (-56,1%),

peulvruchten (-20%),

fruit (-13,6%),

rijst (-12,9%)

Er worden geen interpretaties gegeven bij de studie, maar mij lijkt het dat mensen, wanneer hun koopkracht stijgt, meer vlees gaan eten. Wat dus ook hier in Griekenland gebeurt. Verse melk was tot voor kort nog redelijk zeldzaam. Mijn vrouw is grootgebracht met gecondenseerde melk die werd aangelengd met water (en zo zijn er veel Grieken). Ook kazen zijn vrij nieuw op de Griekse markt. Er zijn altijd wel de witte kazen geweest, op basis van geitenmelk, maar de gele kazen, op basis van koeiemelk, zijn een luxeproduct (nu mijn organisme “vergriekst” is, kan ik u vertellen dat dergelijke kazen bijzonder zwaar op de maag vallen). Beide producten zijn duidelijk import (voornamelijk vanuit Nederland).
Ik vind het wel vreemd dat er minder suiker wordt gegeten. Dat neem wellicht niet weg dat er veel zoetigheden worden verbruikt. Al bij al denk ik dat de Grieken de voorbije 30 jaar vooral MEER zijn gaan eten. Dat zie je ook aan de omvang: er is een gemiddelde gewichtstoename (maar ik heb er nog geen cijfers van gezien). Maar goed: eens je meedraait in de globale markt, word je verondersteld om veel te consumeren, nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *