Rode Pasen

Op basis van mijn stukje “schapen en geiten” werd me de vraag gesteld of Pasen al niet voorbij was. Misschien is dit niet voor iedereen duidelijk, maar Grieks-Orthodoxe Pasen en katholieke Pasen worden op een verschillende manier berekend. Ik heb wat onderzoek gedaan en het blijkt dat de katholieken de Gregoriaanse kalender volgen bij de berekening, terwijl de Grieks-Orthodoxe kerk nog steeds vasthoudt aan de Juliaanse kalender (die tot in 1924 nog altijd officieel gevolgd werd!). Wikipedia heeft er een interessant stukje over.

Elke 4 jaar -niet toevallig tijdens de schrikkeljaren- valt het Griekse Pasen samen met het katholieke Pasen. Dit jaar valt het Griekse Pasen op 1 mei. Ik vermoed dat deze socialistische feestdag zal worden verzet naar een andere dag. Voor zover ik weet zal de openbare sector het feest van de arbeid op 11 mei houden.

Nog een woordje over de 2 verschillende kalenders. De Gregoriaanse kalender is in West-Europa in gebruik sinds 1582. Oost-Europa heeft er langer over gedaan om de tijdsberekening over te nemen. Om maar een voorbeeld te noemen: de Russische Oktoberrevolutie viel volgens de Westerse berekening op 7 november 1917, maar Rusland volgde nog steeds de Juliaanse kalender, en de revolutie begon volgens die berekening op 25 oktober.
Zoals ik al schreef, nam Griekenland de Gregoriaanse kalender over in 1924, maar zelfs in de 21ste eeuw zijn er nog diepgelovige orthodoxen die de oude kalender volgen. Zij worden echter meer als een extremistische secte beschouwd, en werden ook als dusdanig behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *