Mist, smog, of iets anders?

ZandEen half uur geleden is er hier een soort van dichte mis komen opzetten. Het is een vreemd verschijnsel, want hier in Athene heb ik nog nooit dichte mist gezien, en zeker niet deze tijd van het jaar. Smog is het ook niet, want die zie je alleen maar over centraal Athene hangen, terwijl dit verschijnsel hier ook boven de zee waar te nemen is.

Blijkt dat het Sahara-zand is. Noord-Afrika kent op dit moment zware zandstormen, en het zand wordt in noordelijke richting geblazen, waar het zich vermengt met de vele wolken die zich boven zee vormen (het is vrij vochtig dit weekend). Die mengeling hangt nu boven Griekenland en heeft al tot gevolg dat de luchthavens van o.a. Kreta en Rhodos gesloten zijn wegens de beperkte zichtbaarheid.

Dit verschijnsel is bekend hier in Griekenland, maar het is de eerste keer dat het zo erg, bij mijn weten. De lucht is geel-roze gekleurd en als het gaat regenen, dan krijgt alles een fijne zandlaag. Dit soort regen wordt hier “laspovrochi” genoemd: slijkregen. Ik zal morgen mijn auto een beurt mogen geven, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *