Turkije provoceert

Net nu de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Molyviatis op bezoek is in Ankara, provoceert het Turkse leger. Rond de eilandjes van Imia (niet meer dan een paar rotsen eigenlijk) verschenen gisteren 2 bootjes van de Turkse kustwacht. Ze bevonden zich in Griekse territoriale wateren (niet erkend door Turkije), maar weigerden terug te keren. In 1996 stonden Turkije en Griekenland nog op de rand van een oorlog omdat Turkije de Griekse vlag van die eilandje had verwijderd en er een Turkse vlag had gehesen. Gisteren liep het gelukkig zo’n vaart niet.

Tegelijkertijd schond Ankara voor de zoveelste keer het Griekse luchtruim. 34 gevechtsvliegtuigen werden gesignaleerd. Sommige onder hen waren bewapend en een paar waagden zich zelfs tot boven het eiland Andros, wat echt wel kort bij Athene is. Toevallig hield de Griekse luchtmacht gisteren oefeningen, en zo kreeg het een aantal van de Turkse vliegtuigen in het vizier van zijn afweergeschut. Na een kat-en-muis spel  zijn de Turken weer vertrokken.

Dat dit net gebeurt als beide ministers van Buitenlandse Zaken aan het praten zijn over de opschorting van de casus belli tussen Griekenland en Turkije, is veelbetekenend. Het blijft koffiedik kijken, maar misschien probeert het Turkse leger de autoriteit van de regering te ondermijnen en wil het duidelijk maken wie er eigenlijk de baas is in Turkije? In ieder geval lijken deze voorvallen niet in de kaart te spelen van de Turkse Europese ambities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *