Belangrijk bezoek

Morgen wordt Turks premier Erdogan in Griekenland verwacht. Dat is bijzonder nieuws, want sinds mensenheugnis is er geen Turks leider meer op Griekse bodem geweest. Het bezoek is reeds maanden geleden geregeld, en is geheel aan premier Papandreou toe te schrijven. Tijdens zijn termijn als minister van Buitenlandse Zaken (van 1999 tot 2004) was hij verantwoordelijk voor een dooi in de relatie tussen Griekenland en Turkije. In 1999 werden Griekse hulporganisaties naar Turkije gestuurd bij een grote aardbeving daar, en in september van dat jaar kwamen Turken naar hier om de Grieken te helpen na de grote aardbeving waarbij 153 mensen om het leven kwamen.

Maar wat komt Erdogan precies doen? De Griekse media is, zoals steeds, achterdochtig. Vele critici vinden het maar niets dat een Turks leider op bezoek komt in het midden van de crisis. Ook de extreem-rechts partij LAOS vrees dat Turkije nu zijn territoriale eisen zal komen doordrukken, nu Griekenland zwak staat.

Maar volgens mij is dat veeleer paniekzaaierij. Turkije maakt zijn territoriale eisen al jaren duidelijk, en dit bezoek zal daar niets aan veranderen. Misschien wordt er wel gesproken over een vermindering aan uitgaven in defensie. Dit is nog altijd een bijzonder grote uitgavepost voor Griekenland (waar vele andere Europese lander wel bij varen) en Turkije wil zich misschien ook iets minder vijandig opstellen, met een mogelijk lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht.

Wat wel opvallend is, is het feit dat Erdogan in zijn zog ongeveer 100 Turkse zakenlui zal meenemen. Ik denk dat de tijd gekomen is dat Turken gaan zien of ze misschien wel in Griekenland kunnen investeren. En investeringen zijn absoluut noodzakelijk, wil men hier uit het moeras geraken. En dan doet het er niet toe dat de investeerder een vroegere aartsvijand is.

In ieder geval een opmerkelijk bezoek, dat door iedereen met argusogen zal worden gevolgd.

3 thoughts on “Belangrijk bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *