Benzineplafond

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Is er benzine verkrijgbaar in Griekenland? De situatie is erg onduidelijk. Toen er dit weekend paniek werd gecreëerd door de verschillende media (ze zijn daar heel wat beter in dan in het informeren van de bevolking), omdat de transporteurs dreigden met werkonderbrekingen, gingen de Grieken massaal aan het hamsteren. Er waren natuurlijk een aantal pomphouders die deze situatie gingen uitbuiten en de prijs van de benzine flink verhoogden. Sommigen beweerden echter dat de verhoging niet hun schuld was, maar wel die van de distillerijen die benzine verkochten aan een verhoogde prijs. Het hele circuit werkt in erg duistere omstandigheden, dus het is moeilijk na te gaan wat er precies aan de hand is.

In ieder geval legde de overheid meteen een plafondprijs op voor benzine. Die prijs varieert van streek tot streek, maar hier in Athene werd het bedrag vastgesteld op 1,47€ per liter ongelode benzine. De redenering was dat de gezonde concurrentie niet speelde, gezien het feit dat er onverklaarbare prijsverhogingen merkbaar waren aan de pomp.

Reactie: de stations die minder dan de plafondprijs aanrekenden, verhoogden op maandag meteen hun prijs naar 1,47€ per liter ongelode benzine. Tot zover de gezonde en ongezonde concurrentie: we hebben nu overal dezelfde prijs.
Maar er zijn pomphouders die beweren dat de inkoopprijs hoger lag dan het plafond dat de overheid had opgelegd. Daardoor zouden ze dus verlies lijden, en daarom hebben ze hun zaak gesloten tot de overheid het plafond opheft.

De situatie is dus dat 1 op 3 benzinestations in Griekenland op dit ogenblik gesloten is.

De regering laat weten dat ze onderzoekt of ze de plafondprijs nu kan verhogen, om aan de verzuchting van een aantal pomphouders tegemoet te komen. Waarmee impliciet wordt toegegeven dat de maatregel om gezonde concurrentie aan te moedigen, niet heeft gewerkt.

Maar wat zal het resultaat zijn? Als de plafondprijs wordt verhoogd, wordt de benzine zeker overal duurder. En de situatie is compleet absurd. Hoewel sommige transporteurs werkonderbrekingen houden (geen staking), worden de benzinestations wel gewoon bevoorraad. En er is dus eigenlijk geen reden om een plafondprijs op te leggen, zegt mijn gezond verstand.

Als je nu gewoon de situatie blauw-blauw laat, dan kan de gezonde concurrentie spelen. Misschien moet de Griekse consument gewoon leren om prijzen te vergelijken, in plaats van zo maar in het wilde weg te gaan tanken. Als hij dat niet leert, en de hoge prijzen gewoon maar aanvaardt, zal hier nooit een gezonde concurrentie spelen.

3 thoughts on “Benzineplafond

  1. ase re bruno tin plaka. ik luister naar de ufos van de benzinepomphouders, ze verkopen duurder dan in nederland ,ze heben ieder een pakistanos in dienst en ze komen niet uit. als ze niet uitkomen dan moeten ze maar een andere werk gaan doen .
    Ok ,somige zegen ik koop duurder dan 1.47 hoe kan ik met deze prijs plafond rond komen. dan ga maar op straat ,en protesteren. immers de feest is begonnen.
    nog eens de scholen zijn begonnen ,en veel kinderen hebben niet eeens boeken. mijn zon heeft de boeken van af augustus al thuis.
    De tijd is gekomen ,griekenland gaat een echte land worden . To bourdelo behoort tot de geschiedenis.
    Η αλαζουμε η βουλιαζουμε,το ειπε και ο παπουτσωμενος γατος ,συγνωμη Γιωργος.
    Shell en Bp gaan weg ,weten wij al lang. Τυχαιο;;; Δεν νομιζω!!!!!

  2. @Tzimi, (Papoutsis? Fan van de nieuwe minister van Bescherming van de Burger? 😉 ), ik kan alleen maar over de school spreken waar mijn vrouw werkt, maar daar hebben de leerlingen op maandag (hun eerste schooldag) alle boeken gekregen, hoor. Voorlopig schijnt alles naar wens te verlopen, maar er zijn wel meer leerlingen per klas, om zo het tekort aan leerkrachten op te vangen.

  3. nee papoutsis ter eer van de griek dat de schoen heeft gegooid . als hij volgende keer een zware tsarouxi gaat gooien ,dan verander ik het aan Tsarouxis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *