Zalig Kerstfeest

Vandaag zingen de Grieken de Kalanta – een traditioneel liedje waarmee ze de geboorte van Christus aankondigen. Kinderen lopen met triangeltjes door de straat en bellen overal aan met de vraag “Να τα πούμε;” (na ta poume? – mogen we het zeggen?). Daar krijgen ze dan geld voor (het doet wat denken aan het Driekoningen zingen, wat ik vroeger nog heb gedaan).

Traditioneel hopen de Grieken dat alles goed zal gaan, want vanaf vandaag beginnen de 12 dagen “Δωδεκαήμερο” die lopen tot de zegening van het water. Tijdens die dagen is de hemel “open” en worden de wensen makkelijker gehoord daarboven.

Maar de meeste Grieken zullen dan misschien wel smeken; ze weten we dat hun wensen niet zullen worden gehoord. Er heerst een pessimisme. Toch lijkt er iets te veranderen. Ik liep daarnet door de centrale winkelstraten van Piraeus en alle winkeliers hadden een tafeltje buiten staan met daarop de traditionele zoetigheden van kerst: melomakarona, kourabiëdes en diples, die ze aan de voorbijgangers aanboden. Sommigen hadden zelfs whisky en wodka klaar staan! De prijzen zakken en er wordt meer moeite gedaan om een potentiële klant te lokken. De voorbije 10 jaar leek alles te draaien om het zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen, terwijl men nu terug lijkt te plooien op de deugden die de Griekse maatschappij kenmerkten: samenhorigheid, menselijk contact, elkaar op een kleinigheid trakteren. Laat dat de positieve boodschap van deze kerst zijn: dat we elkaar als mensen terug een beetje mogen vinden en dat we de dollartekens eens uit onze ogen wrijven.

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα aan alle lezers!

8 thoughts on “Zalig Kerstfeest

  1. Xronnia pola. ke tou xronou!! wat geef je tegenwordig aan de kinderen met de kalanta. de laaste tijd dat ik ging kalanta zingen kregen wij dekarika hoog uit eikosarika. se draxmoules ,enoeite!!
    en mag ik een mooi versie van de kalanta te bij doen. een terirem versie ,byzantijnse
    http://www.youtube.com/watch?v=nHckQsqemQ8&NR=1

  2. Nog iets positiefs uit deze crisis periode : Grieken beginnen terug te plannen en te sparen en niet alles opdoen zogauw ze inkomsten hebben. Dat was iets dat me hier verbaasde :ik ontmoette niemand met een ‘spaarvarken’.
    En @Tzimi, minder dan 1Euro kun je toch niet geven !:)

  3. en dat is al 3 katostarika en 2 eikosarika. ke kati psila.

  4. Reken niet in drachmes @Tzimi want dan ga je helemaal ‘bananas’ !Winkeliers zitten voortdurend met gebrek aan ‘psila’ (kleingeld) , vooral dan in dorpen waar er geen banken zijn en die mensen zijn dolblij als je zo’n handvol aanbiedt ter betaling .
    En @Bruno,ik winkel in onze kleine buurtwinkels en die mensen stoppen me telkens een bonus in m’n tas,zonder dat ik er weet van heb .Soort van appreciatie dat je niet alleen bij supermarkts inkopen doet.

  5. aan iedereen een vrolijk kerst en gelukkig 2011 !

  6. Μέσα στη Φάτνη τση καρδιάς
    αν γεννηθεί ο Χριστός μας
    θα χει Ειρήνη και ανθρωπιά
    ο κόσμος ο δικός μας!!!!!

    Κρητικά Κάλαντα
    http://www.youtube.com/watch?v=qD0S_Fb52HU&feature=related

    Kalanta Pontou
    http://www.youtube.com/watch?v=wVxdwjqLvLM&feature=related

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!

  7. goed idee, @Europa, ook om je organisme terug in de plooi te krijgen na de overdaad van de voorbije dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *