Traditioneel dorpje

Even van toon veranderen, want de artikels van de voorbije week maken ons niet bepaald vrolijk.

Indien u dit weekend in Athene bent, en u houdt van de Griekse tradities, dan loont het wellicht de moeite om eens een kijkje te gaan nemen in Technopolis, de tentoonstellingsruimte in Gazi (dicht bij de metrohalte Kerameikos). Daar wordt namelijk van vrijdag 13 mei tot en met zondag 15 mei het Tweede Agro Quality Festival georganiseerd. Het festival wordt ondergebracht in een soort van traditioneel dorpje, waar de bezoekers kunnen zien hoe de volgende producten op traditionele manier worden gemaakt: brood, pasteli, honing, kaas, wijn en olijfolie. Er zal ook aandacht worden besteed aan  biologische en traditionele producten met beschermde oorsprongsbenaming en met geografische indicatie.

Er zal ook heel wat lekkers te proeven zijn, en voor de kinderen zou het ook best wel eens een interessant bezoek kunnen zijn. Er zal ook een wedstrijd worden gehouden, met prijzen zoals een vakantie op een agrotoeristische bestemming.

21 thoughts on “Traditioneel dorpje

  1. Eigenlijk toch wel erg, dat ze in Griekenland/Athene een “festival” organiseren om de bezoekers (stadsmensen?) te tonen hoe op traditionele wijze brood, pasteli, honing, kaas, wijn en olijfolie wordt gemaakt… Is dàt de nieuwe vorm van “het toerisme promoten”: de authenticiteit en tradities in miniatuurweergave?!? Wat een evolutie!
    Ik zou zeggen: ga gewoon wèg uit die stad, rij een uurtje door de bergen en je maakt het ter plaatste allemaal ‘in het echt’ mee.

  2. @Roosje: van honing weet ik het niet, maar al die andere dingen worden in Griekenland inmiddels ook industrieel aangemaakt, hoor. Ik ben toch al wel in heel wat dorpjes geweest in vele streken van GR, maar de mensen kopen daar hun kaas gewoon in de lokale supermarkt…

  3. @Roosje, groot gelijk,de echte ambachten niet alleen voedsel maar mandenvlechten, naaldkant, wijn kom je nog veel tegen ver buiten de grote stad, zowel sparta, cyprus,lesbos, kreta, amfissa e.a., het is wel handiger als je de taal kent of toch iets want dan zijn de dorpsbewoners de échte gidsen, dit is tevens een antwoordje @Hans

  4. Oh ja , en dan moet het juist lukken dat je in de juiste periode valt want druiven en olijven persen,honingraat slingeren ,pasteli maken doen ze niet dagelijks jaar-in,jaar-uit .En rij maar rond vanuit Athene naar Sparta,Lesbos,Kreta,enz en maak maar goeie afspraken dat ze bij jouw komst nu juist bezig zijn met bakken of wat je ook eens wilt meemaken. Daarbij zijn heel wat van die ambachten iets dat binnenshuis gebeurt en dat kom je zomaar op straat al kuierend niet tegen.Dat is tenminste mijn ervaring :ik ken heel wat mensen die hun eigen kaas maken,honing vergaren,brood bakken,wijn en tsipouro stoken maar dat is voor eigen gebruik en dat is geen dagelijkse bezigheid.
    Ik vind het geen slecht idee alles te bundelen in een tentoonstelling en degene die het dan ergens ter plaatse wilt meemaken , kan nog altijd het platteland gaan afschuimen op zoek naar een happening.Traditionele feesten zijn er genoeg in GR en daar is misschien iets ambachtelijks mee te maken.
    Ik ga akkoord met jou Hans,de meeste producten zijn industrieel geproduceerd .Ik bak ons eigen brood maar heb geen zin er bezoekers bij te hebben die komen toekijken.

  5. @Jenny, ben akkoord, maar misschien hebben wij het geluk gehad het telkens te mogen meemaken en waren de mensen zo fier dat er “vreemdelingen” hun activiteiten wilden zien.

  6. Bij ons op Kreta is er een winkelketen die een groot deel van zijn waren koopt van de lokale producenten en meestal zijn deze producten wel nog op ambachtelijke wijze gemaakt en als ik me niet vergis was de naam INKA

    http://www.inka-sm.gr/

  7. ps INKA motto
    “ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
    …μαζί στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία μας”

  8. @Europa, heb genoteerd voor onze reis naar Xania 10/06, zullen erop letten, dank

  9. @Phyllis, akkoord dat veel mensen thuis vanalles knutselen en bakken volgens meer traditionele methodes, maar dat is toch vooral voor eigen gebruik; het is niet zo dat ze dat dan in de winkels van het dorp of de stad verkopen (tenzij natuurlijk (i) in heel toeristische gebieden waar de toeristen dan iets ‘typisch uit een schattig dorpje’ kunnen kopen of (ii) in speciaalzaken met traditionele waren. Maar dat gebeurt in Belgie evengoed denk ik: toch ook heel wat privestokers, kantklossers, boerenbroodbroodbakkers, garnaalvissers, etc…? Of nog een voorbeeld: toen ik met pasen mijn eieren gekleurd had met de zgn ‘traditionele methode’ (koken met patzaria) had werkelijk niemand daar al ooit van gehoord… iedereen koopt ze gewoon voorgekleurd in de supermarkt.

  10. dat is toch vooruitgaan.alles moet ,meer en goedkoop. mensen hebben geen tijd meer. als ik vergelijk mijn oma met mijn moeder en mijn vrouw dan zie ik dat er steeds minder tijd vrij is voor deze gebeurtenissen. Hoe vaak komt oma met de idee om iets gemakkelijk te repareren ipv zo snel een nieuw te kopen.
    mijn oma bakte zelf brood ,maakte van de melk van haar eigen koeien feta ,boter en karnemelk. mijn moeder daar op tegen had geen tijd want zij moest werken. de enige tijd dat zij over had ,bakte zelf een kace iedere zondag en kookte heerlijk zonder kant en klaare pakjes. binnen enkele decenias zie je het verschil. ik zie niet dat mij vrouw daar op tegen vrij tijd heeft om dit allemaal te doen. iedereen neem ik aan heeft het druk genoeg. zeker je kan zelf tijd vrij maken om een cake zelf te bakken ,maar daar op heeft de industrie ook een pakje.

  11. Griekenland is geen rustiek, ambachtelijk land meer, he. Alles is in de supermarkten te koop, voornamelijk producten uit het buitenland waar alles goedkoper schijnt te worden geproduceerd. In die mate zelfs dat de Grieken hun eigen producten de voorbije jaren weggooiden. De Griekse boeren kregen dan wel subsidies van Europa, maar hun producten waren te duur, dus moesten ze alles weggooien.

    Nu met de crisis zoeken velen weer hun toevlucht in locale producten – en bij uitbreiding ook in de locale tradities. Het is een gekende reflex op de globalisering die de locale markten compleet de das om doet. Maar globalisering, dat is dan weer een ander thema…

  12. Als ik in de buurt van Athene zou zijn , dan ging ik toch een kijkje nemen in die Agro tentoonstelling , al was het maar om hier en daar een ingeving op te doen. In onze omgeving zijn om zo te zeggen alle ambachtelijke beroepen verdwenen:geen bezemmakers meer,oude weefgetouwen zijn ook verdwenen,flokates zijn afgedaan,twee mooie manden die ik geschenk kreeg:”Made in Taiwan”,enz

  13. Fasolia en fakes Made in Turkey. Karydia made in Usa. de oude betrouwbare Misko is eigendom van Barilla ,zelfs de bekende Metaxa is niet meer grieks. verder zijn wij zo trots om grieks te zijn.

  14. @Jenny, ben ik ook van plan – er is zo trouwens nog een – permanent – domein op de weg naar Lavrio, ook wel de moeite voor een uitstap…

  15. KALA NA PERASIES @ phyllis
    veel moet je er niet van verwachten is een supermarkt gelijk een ander maar bv Yoghurt, kazen, vlees,fruit,Kretenzische frisdranken en dergelijke zijn wel van lokale producenten.

  16. @Hans: mijn schoonmoeder en mijn vrouw kleuren de paaseieren nochtans nog altijd zo (zelfs in België).
    @Jenny: op de “kruidenberg” Pilio wordt er toch nog ambachtelijke honing verkocht (oa in Hánia, als ik mij niet vergis), of wordt die ook ingevoerd? En waarom heeft niemand het hier al over de beroemde “bergthee” gehad? Toch 1 ambachtelijk/lokaal product dat dapper stand houdt 🙂

  17. @Hans, hier in de streek st martens-latem/deinze hebben we nog een paardenmelkboer, geitenmelk/kaas en honing, eigen kweek..alsook loslopende kippen waarvan de eitjes toch beter smaken dan die in de winkel liggen te “liggen”we hebben hier ook elke zondag aan het st michielskerk een boerenmarkt enzelf ga ik regelmatig naar de “wassende maan” telen hun groenten zelf, je mag trouwens bezoeken

  18. @Bertinos,als je thee wilt degusteren,kom dan maar af want elke morgen maakt m’n eega een ander brouwsel maar als je kruiden plukken en wilde groenten steken,ambachtelijk wilt noemen , ok voor mij.
    Imkers zijn er in de buurt genoeg voorhanden maar als je ze bezig wilt zien,dan maak je beter goed of voorhand een afspraak want dat is erg seizoen gebonden .
    De markten hier waren de bedoeling dat telers hun eigen producten aan de man zouden brengen @Phylis maar dat is ook verwaterd en ze kopen gewoonweg hun waren bij de groothandel.De markt is goedkoper dan de winkel want kramers hebben dan ook geen onkosten .

  19. @Bertinos: op het veldje tgo mijn huis komen oudere dames regelmatig gras plukken voor hun chorta-bereidingen (ik zie ook de honden voor en na het plukken dus ik denk er nog niet aan…)- maar veel ambacht komt daar niet bij kijken denk ik…

  20. niet te veel denken hans . de beste kokoretsi wordt gebonden met slecht gewassen darmetjes. denk daar over eens.de chorta worden toch gekookt en dan de lemonaki er over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *