Terug naar 2004

Minister van Financiën Venizelos zei gisteren in een interview op de hem getrouwe MEGA TV-zender dat de Grieken een stap terug zullen moeten nemen en het met minder zullen moeten gaan doen. Hij zei ook dat ze terug zullen moeten keren naar het niveau van 2004. Wat bedoelt die vent eigenlijk? Dat we evenveel zullen moeten gaan verdienen dan in 2004? Voor de ambtenaren in de openbare sector is dat misschien wel een stap terug, maar de meeste mensen in de privésector verdienden in 2004 meer dan dat ze nu verdienen (als ze nog werk hebben). Persoonlijk verdien ik in 2011 40% minder dan wat ik in 2004 verdiende. OK, ik werk niet meer voor dezelfde werkgever (in Griekenland werken weinigen meer dan 5 jaar voor dezelfde werkgever in de privésector), maar het is wel een feit dat de lonen gedaald zijn. Dus waar die Venizelos het over heeft, begrijp ik niet goed.

2004 was natuurlijk het jaar dat het allemaal large mocht zijn. Large is het engels woord voor groot en misschien ook wel groots. In het Grieks wordt het zelfs ook gebruikt “λαρτζ”. In 2004 werd er massaal veel uitgegeven. In 2004 waren de politici, zoals toenmalig minister van Cultuur Fanni Pali-Petralia, trots dat de Olympische Spelen van Athene de duurste ooit zouden zijn. Misschien mochten ze er ook bij vermelden dat Griekenland één van de armste landen was die de Spelen ooit heeft georganiseerd. De immer groeiende schuld van het land kreeg in 2004 een nekslag, en het “euxaristoume Ellada” van Jacques Rogge tijdens de sluitingsceremonie krijgt nu wel een heel cynische bijklank.

In 2004 werkte ik voor de Olympische Spelen, en ik zag rondom mij afdelingen met enkel managers, die geen mensen onder zich hadden om te managen. Allemaal hadden ze een kantoor en een secretaresse en het laatste model GSM. In designerkledij paradeerden ze door Athene, maar ik heb nooit precies geweten wat ze deden. Willen we terug naar dat niveau? Wat jofel van die Venizelos. Hij voegde er trouwens aan toe dat het allemaal nog zo slecht niet was in 2004. Nee, dat hebben we gezien.

Wie in ieder geval terug momenten van 2004 terug doet opleven, is de nationale voetbalploeg. Met een overwinning op Georgië gisteren heeft Griekenland zich geplaats voor de laatste ronde van het toernooi. In 2004 wonnen ze de trofee. Ze zullen het wellicht niet herhalen, maar ze hebben de Grieken in ieder geval iets gegeven om positief over te zijn.

8 thoughts on “Terug naar 2004

  1. je houdt wel geen rekening met onze zenuwen.ik zou zo graag niet meer willen begrijpen de griekse taal zo dat ik niet kunnen begrijpen wat hij allemaal zegt. ook al valt het niet te begrijpen ,sowieso wat hij zegt.
    mischien is die oude slogan van Eot ,om de grieken het gevoel van vakantie te geven ,in eigen land. menoume Ellada, en Live your myth in Greece.
    wat hij zegt ,kan ik meeleven, xazo paidi ,xara gemato. maar wanneer gaat de griek op straat en daar blijven tot dat deze bende weg gaat. ik hoop niet dat direct de vraag komt ,en wie gaat dan regeren. het intreseert mij niet, zelfs Gouzgounis zou better zijn.
    als wij toch in 2004 zijn gaan wij ,met het piraten schip weg??
    eigenlijk klopt ook nog. Toen hadden wij een Duitse nodig ,Otto Rehagel , nu ook maar dan meer Duitsers.Reichenbach en zo.O ellinas thelei panta ton Germano tou.
    http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ff0-tDQ
    ps. zat je toen op de hoofdkantoor, in Nea Ionia??
    Gek is dat 2004 ,het jaar van Giannna wordt genoemt.Gianna ,ja die met die mooi mantel pakjes.

  2. Inderdaad @Tzimi, in Nea Ionia.
    Spanning in de parlementaire groep van PASOK vandaag: wie ons niet wil, moet ons maar weg stemmen, zei Venizelos.

  3. mag even iets zeggen off topic. in de hoek daar op de groot veld waar hun kantoren hadden ,daar waar je richting naar beneden tegen het tapijten fabriek van Anatolia liep,zat een fabriek. groot, mischien de beste van europa. later is gekocht door Peiraiki-Patraiki een bekende naam in griekenland, die mooi dinges maakte voor de europese markt. rondom in de buurt nog meer kleine fabrieken, jaaren 70 en 80 vol op in de productie. een mooi buurt 90% grieken uit klein Azie. daar niet zo ver , wonde Kazantzidis ,verder op Maria Farantouri, iets verder op ik .toek ik 15 was ging ik savonds mijn moeder ophalen als zij klaar was met haar werk daar.toen ik 16 was haald ik haar met de papaki ,zo dat zij niet hoef te lopen. een buurt die ik veel van houdt.

  4. Heeft Venizelos misschien nostalgie naar de verspilzucht van 2004? Al die politiekers zijn gewoonweg gewetenloos ,hebben geen idee wat eerlijkheid betekent,ze zijn heerszuchtig maar missen degelijkheid.Ze gaan over lijken om hun eigen vel te redden en anderen te stropen.Ik krijg een draaiende maag als ik hun glimlach zie en het geflirt in Brussel.

  5. Het woord ‘megalos’ heeft vele betekenissen in het Grieks :groot,oud,overste , en dan ‘micros’:klein,jong,mindere.
    Het leidt soms tot leuke uitdrukkingen als je niet grieks-getogen bent zoals hier bij ons in de familie : Stelios de’megalos'(hij is de oudste maar erg klein van gestalte) en Vassilis de ‘micros'(de jongste en is een boom van een kerel).!:)

  6. ik neem aan dat je de uitdruking , ase mas re megale!! nooit gebruikt.
    Large is aan die uidruking aangekopelt.
    bv van een mooi text.
    Μα τι λες ρε μεγάλε
    πόσο μου ‘μοιασες σ’ όλα
    παικταρά παρ’ τα μου όλα
    άσε κάτι για τον ψυχαναλυτή

  7. Nee @Tzimi , hoor het wel regelmatig maar als buitenlandse ben ik voorzichtig met m’n uitlatingen want beledigingen worden veel ernstiger genomen dan van inboorlingen.
    Zie je,onder vrienden gebruikt men overal scheldwoorden die bijna vertederend ontvangen worden en doen schaterlachen maar dat permiteer ik me hier niet.Met kussens gooien is even effectief!:):)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *