Protest op de voetbalvelden

Vorig weekend legde een scheidsrechter in de Griekse voetbalcompetitie een wedstrijd stil, omdat een aantal voetbalfans een groot spandoek tegen de regering in de tribunes hadden geopend. Na de wedstrijd ging de politie op de parking op zoek naar de daders.

Het kan dan wel zijn dat de EUFA of de FIFA politieke slogans verbiedt op de voetbalvelden, maar nooit eerder is daarvoor een wedstrijd stil gelegd in Griekenland. Het voorval van vorige week, heeft blijkbaar gezorgd voor meer reactie. Op verschillende voetbalvelden zagen we afgelopen weekend slogans tegen de regering. Mocht de wedstrijd vorige week niet zijn stil gelegd, dan was er misschien nu geen reactie gekomen. In ieder geval: een greep uit de slogans.

Jullie hebben Griekenland uitverkocht en het volk vernederd. Verraders, verberg jullie! (Foto © Eleftherotypia)

160 uur? 592 euro. Vuistslagen en stampen voor elke politicus. (Foto © Eleftherotypia)

Op Kreta gebruikten ze een zinssnede van schrijver Nikos Kazantzakis.

We gaan niet in de vreemde werken. Wij zijn de bazen. Deze wijngaard is van ons. (Foto © Eleftherotypia)

Geen enkel parlementslid in het Karaiskaki stadion. U bent ongewenst. (Foto © Eleftherotypia)

Het recht ligt bij het volk en de opstandelingen, niet de politici en de profiteurs (Foto © Eleftherotypia)

En het protest bleef niet beperkt tot Griekenland. Onderstaand spandoek werd op een voetbalveld in Cyprus gezien:

Profiteurs, politici, waar hebben de voetbalfans schuld aan. Grieken, vecht! Broeders, buigt niet! (Foto ©: www.tvxs.gr)

8 thoughts on “Protest op de voetbalvelden

  1. Interessant artikel (betreft de corruptie in GR) in TRENDS.be van 26.10 “Eurocrisis : het superprobleem Italie”

  2. Hé, @Kaliopi.Help de wat luieren onder ons hier door even het linkje naar zo’n interessant artikel er bij te zetten.Bij voorbaat dank!

  3. Inderdaad, Bruno, de Europese leiderss hebben in 2001 een fout gemaakt door Griekenland te laten toetreden tot de euro (een paar dagen geleden zei Sarkozy het nog). De Europese leiders moesten het bedrog van de Griekse statistieken en cijfers nauwkeuriger hebben gecontroleerd en ze moesten ook hebben stilgestaan bij de enorme corruptie die er gaande was.
    Het is een zeer spijtige fout, en , tot nu toe, is men er nog niet in geslaagd deze fout recht te zetten. Hoe lang moet dit nog duren?
    Wanneer gaat men eindelijk durven DE oplossing te vinden.
    Doch dit alles neemt niet weg dat de Wereldbank er nu toch (zij het te laat), en dit na een grondige studie , de enorme Griekse corruptie in kaart heeft gebracht.
    Ik denk dat dit het belang van het artikel is, en dat dit belang mogelijk de Europese leiders ertoe zal dwingen een definitieve oplossing te vinden voor het Griekse probleem.

  4. Maar heren toch!Het gaat gewoon echt niet gebeuren.Iedereen die het in de financiële wereld een beetje voor het zeggen heeft, heeft bruine armen tot voorbij de ellebogen.Het systeem wil en zal zichzelf in stand houden.En nog maar weer: het heeft niets exclusief met dat arme kleine Griekenland te maken.

    Geen enkele stress-test en geen enkel Bazel-3, 4 of 5 verplicht de banken hun toxic-assets nu eens echt volkomen transparant op hun balansen te vermelden en ze wereldwijd( het is maar zó een klein wereldje, alles zit aan elkaar vast en communiceert met elkaar)in ‘Bad Banks’ onder te brengen.En dan op wereldschaal saneren.Het is heus een koud kunstje.Pas dan mag je een structurele redding voor Griekenland verwachten.Corruptie is zou oud als de wereld,het is van overal en de smeerolie van alle maatschappelijke systemen.Het heet alleen overal anders en heeft een ander gezicht.
    Onzin om je daar over op te winden.Het moet alleen een beetje gekanaliseerd en bestuurbaar gemaakt worden.De ‘bakshish’ wordt nu te veel door te weinigen gemonopoilseerd.Alleen ‘het grote graaien’ is door de global economy volkomen uit de hand gelopen.Voor de rest niets nieuws van het Westelijk- Oostelijk-, of Zuidelijk front.

    Maar ze willen het niet en ze doen het gewoon niet.In de keuze ‘One World or none’,wordt 100% zeker voor ‘none’ gekozen,M’n arme kinderen en geliefden, hier en in Griekenland roep ik als een Friese Eleni.

  5. En wat te denken van een referendum????????????
    Tot wat zal dit leiden??????????

  6. een van die slogans is zo te zien van N Kazantzakis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *