Elektriciteitsperikelen

Nog maar eens een post over de speciale taks die via de elektriciteitsrekening wordt geïnd. In het Europees Parlement had Grieks Europarlementslid Nikos Choundis een vraag voor Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger over de wettelijkheid van de maatregel dat de elektriciteit wordt afgesloten wanneer iemand zijn speciale taksen niet betaalt.

De reactie van Goettinger was dat regeringen zich moeten houden aan de verordening 2009/72/EC die zegt dat kwetsbare groepen beschermd moeten worden en dat elektriciteit een goed is. Zolang iemand zijn stroom betaalt, kan die niet worden afgesloten.

In de Griekse pers wordt Goettinger nu min of meer als een held onthaalt. Men is ondertussen al lang vergeten dat de man ooit heeft gezegd dat landen met een groot overheidstekort hun vlag halfstok moeten hangen buiten aan EU-gebouwen. Goettinger was toen het mikpunt van Griekse kritiek. Het Griekse geheugen is jammer genoeg erg kort.

Andere perikelen rond de elektriciteit zagen we gisteren. Gisteren hield de vakbond van de elektriciteitsmaatschappij de gebouwen bezet. De informaticadienst van ΔΕΗ werd plat gelegd. Waaarom? Als reden geven ze aan dat ze tegen de inning van de speciale taksen zijn. Het is natuurlijk mogelijk dat deze nobele doelen hen er toe bewogen hebben om een bezetting te beginnen, maar er zitten voor de werknemers van ΔΕΗ nog wel besparingen aan te komen. Ze zullen zeker nog 35% moeten inleveren. Ik ken een aantal mensen die voor ΔΕΗ werken, en toegegeven: ze worden royaal vergoed voor het werk dat ze moeten doen.

De politie had gewaarschuwd dat de bezetting moest worden stop gezet, maar dat gebeurde niet. De betreffende vakbond heeft nauwe banden met PASOK en ze voelen zich daardoor min of meer onschendbaar. Toch viel de politie binnen en 15 mensen werden gearresteerd, onder wie de vakbondsleider Nikos Fotopoulos, van wie ik niet bepaald een hoge pet op heb. Hij werd onder luid gejuich van zijn achterban weggevoerd, alsof hij een vrijheidsstrijder was.

Ondertussen, elders in de stad, stonden mensen uren aan te schuiven om hun speciale taksen te belasten. Eerder deze week was het eenvoudige taak: nu moest je minstens 2 tot 3 uur wachten voor je aan de beurt kwam, want het informaticasysteem van ΔΕΗ lag plat. De mensen die in de rij stonden, vonden onze Fotopoulos niet zo’n groot strijder, uiteraard.

Trouwens, als die man dan toch tegen de speciale taksen vecht, dan kan hij toch gewoon actie voeren en zeggen dat ΔΕΗ dat geld niet int? Moet hij daarvoor duizenden anderen weer eens gegijzeld houden?

2 thoughts on “Elektriciteitsperikelen

  1. Dat aanschuiven bij officiele diensten is toch zo’n tijdverlies voor de werkende mens en nemen een oudere in de hand om gaan aan op een beurt te wachten. Ik had eens het nr.46 bij de IKA.De dame naast mij gaf me haar nummer 17 en ruilde het voor het mijne en gaf uitleg . Ze had een nummer genomen om haar dochter af te lossen maar die was nog niet vrij en dus ging het nr.17 verloren.Na m’n opgetogen verbazing,zei ze dat het haar regelmatige taak is om familie af te lossen die werk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *