Extra dotaties voor politieke partijen net voor verkiezingen

Op maandag gaat het Griekse parlement normaal gezien een stemming houden om te zien of de 5 politieke partijen die sinds 2009 in het halfrond zitten, 30 miljoen euro overheidsdotatie moeten krijgen in 1 keer, net voor de verkiezingen.

Uiteraard is de verontwaardiging en de reactie van de kleinere partijen enorm. Voor alle duidelijkheid: de 5 partijen hebben recht op deze dotatie, maar normaal gezien krijgen ze die in 3 schijven verdeeld over het hele jaar uitbetaald. Het wetsvoorstel dat afgelopen vrijdag is ingediend, gaat er om dat ze de hele dotatie in 1 schijf zullen krijgen uitbetaald. De verdeling van de 30 miljoen zal gaan volgens het percentage stemmen dat de verschillende partijen in het parlement behaald hebben tijdens de verkiezingen van 2009. Vooral PASOK zou er wel bij varen indien dit voorstel wordt aangenomen.

De meeste Grieken kunnen al raden waarvoor dit geld zal worden gebruikt: in de opiniepeilingen krijgen de twee partijen PASOK en Nea Dimokratia er zo flink van langs dat ze samen nog een derde van de stemmen achter zich zouden krijgen (we kunnen ons vragen stellen over de juistheid van die peilingen, maar dat zou ons te ver leiden).

Vertegenwoordigers van deze twee partijen hebben er geen moeite mee om voor de camera’s te zeggen dat ze het geld willen aanwenden voor verkiezingscampagnes. De vraag is alleen waar ze campagne voor gaan voeren. De slogan van PASOK is “Αρχίζουμε% (we beginnen er aan) terwijl heel wat Grieken zitten te wachten op het moment dat ze er mee ophouden.

Het dient ook nog eens vermeld te worden dat deze twee partijen voor ongeveer 250 miljoen euro in het rood staan: hoe gaan ze de bevolking overtuigen dat ze het huishouden van de staat terug op orde krijgen terwijl ze zelf zo diep in de schulden zitten?

Ondertussen keren ook een heel aantal parlementsleden die uit beide partijen zijn gezet omdat ze niet instemden met de tekst van de tweede leenovereenkomt, weer terug. Draaideurpolitici, zou je kunnen zeggen. Het circus functioneert goed, maar gaat het publiek nog applaudiseren voor de show?

 

3 thoughts on “Extra dotaties voor politieke partijen net voor verkiezingen

  1. @Bruno. Ik hier – op een ijskoude Paasmorgen – in ieder geval niet.Uit walging voor het toneelspel bij jullie verkiezingen ben ik noncombattant geworden.Vrolijk Pasen daar, volgende week!

  2. Την κουταλα ,προεδρε!!!!στο λαιμο να τους κατσουνε!!

  3. Et voilà, de 2 (voorlopig nog) grootste partijen hebben het goedgekeurd. Hebben ze meteen het budget binnen voor de rest van het jaar, zelfs al worden ze niet verkozen, of als ze een kleiner aandeel in het parlement zullen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *