De beste Griekse stem is niet meer

Zonet is bekend geworden dat de Griekse zanger Dimitris Mitropanos overleden is aan de gevolgen van een longoedeem. De man was 64. Hij had in het verleden al vaker gezondheidsproblemen en heeft in zijn jeugd niet bepaald een gezond leven geleid. Een paar jaar geleden heeft hij ook een niertransplantatie ondergaan.

Mitropanos was dé vertolker van de zeïbekiko, iet echt makkelijke muziek als je er niet vertrouwd mee bent. Ik heb hem een paar keer gezien en voor mij had hij de beste stem van Griekenland. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Het is niet de eerste Griekse zanger die het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt op het moment dat ik in België ben. Vorig jaar nog Nikos Papazoglou. Ik ga het er op houden dat het toeval is, natuurlijk.

Gerelateerde berichten

7 thoughts on “De beste Griekse stem is niet meer

 1. Hij was vooral een geweldige aardige mens. altijd onze Mitropanos. triest en verdrietig bericht vandaag. heel triest.

 2. Inderdaad het was een man van het volk (παιδί του λαού). Ondanks zijn groot succes is hij altijd heel eenvoudig gebleven en met beide voeten op de grond. Weg van de schijnwerpers. Jammer maar helaas! Wij blijven triest en eenzaam achter maar zullen je zeker niet vergeten.
  Kalo taksidi Dimitri

  Hier volgt de (passende) tekst van het lied “φταινε οι νύχτες του Χειμώνα”, het vierde lied van CD “”Στο άγγιγμα μιας χορδής” (2003) vqn de groep “Octava” dat Mitropanos heeft gezongen.

  Φταίνε οι νύχτες του χειμώνα
  -ψυχή και στεναγμέ-
  που ‘ναι τα τραγούδια μόνα
  -φωνή μου και λυγμέ-

  Φταίει η αγάπη που ‘χει κλέψει
  τ’ όχι, το ποτέ
  κι ο καιρός που σ’ έχει μπλέξει
  φίλε μου καλέ

  πώς η ζωή μας χώρεσε
  στου κόσμου ένα στενό
  γλυκό κρασί μας κέρασε
  ήπιαμε το μισό

  Ποιος απ’ όλους θα μετρήσει
  -πόθε και καημέ-
  κείνα που ‘χουμε αφήσει
  -κόσμε μακρινέ-

  Πριν τους όρκους λαχταρήσω
  -πάθη μου παλιά-
  βιάζομαι να ξεψυχήσω
  σε ζεστή αγκαλιά

  Βιάστικες πολύ φίλε Δημήτρη..

 3. Zoals Tzimis al zei, een man met een goed karakter, waar je nooit iets negatiefs over hoorde. En met een stem die zo apart was dat er nog nooit een tweede, soortgelijke is gehoord. Inderdaad een verlies voor de liefhebber van kwalitatieve Griekse muziek. Θα τον θυμώμαστε πάντα……..

 4. Εμένα και ο θάνατος
  Μου φαίνεται γιορτή
  Ένα λαχείο ειν’ η ζωή
  Ας είναι κι αμορτί
  Λουλούδια για το χάροντα
  Μπουζούκι και κιθάρα
  Κι ένα ανοιχτό περίπτερο
  Να πάρουμε τσιγάρα

 5. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…
  Καλοτάξιδος να ΄σαι Δημήτρη…

 6. μόλις διάβασα το εξής

  “Ρε πούστη χἀρε, πάρε και κανένα πολιτικό! Ἁσε τον τομέα της τέχνης στην ησυχία της. Ἐνας τομέας είναι για σφάξιμο… Ο πολιτικός τομέας!”

 7. ναί καί ειναί πολύ σωστό.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *