De begrafenis van Dimitris Mitropanos

Gisteren is de Griekse bard Dimitris Mitropanos begraven. Op de begrafenis was er een nooit geziene massa aanwezig. Zowat ALLE namen uit de Griekse muziek waren er, want Mitropanos werd bijzonder gewaardeerd door zijn collega’s.

Maar heel opvallend was de leeftijd van de aanwezigen. Je had er jongeren van 15 tot mensen van 80 en ze kwamen vanuit heel Griekenland voor een laatste eerbetoon. Heel opvallend dat iemand alle generaties kan aanspreken. Het applaus was overweldigend en overal hoorde je “athanatos” (αθάνατος – onsterfelijk) terwijl mensen bloemen op de kist gooiden. Het mag duidelijk zijn: Dimitris Mitropanos zal nog lang in de Griekse CD-spelers blijven zitten.

Mitropanos was een man die zijn sympathie voor links nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Met de politici wilde hij niets te maken hebben, hij heeft de generatie van de Polytechnio trouwens ooit nietsnutten genoemd. Misschien daarom dat er geen politici te bespeuren waren op zijn begrafenis, maar de politici zijn ook bang geworden voor agressieve reacties van het volk. Hoe ze op die manier campagne moeten gaan voeren, is niet duidelijk.

Tekenend ook, was het feit dat het ministerie van Cultuur had aangeboden om de kosten van de begrafenis op zich te nemen, maar dat dit werd geweigerd door de familie van Mitropanos. Het is een principiële kwestie die de legende Mitropanos alleen maar groter maken.

We zagen een spandoek op het kerkhof van Mitropanos afgebeeld net naast die andere reus van het Griekse volkslied: Stelios Kazantzidis. 2 stemmen die de Grieken in alle uithoeken van de wereld zullen blijven vergezellen.

8 thoughts on “De begrafenis van Dimitris Mitropanos

 1. Dimitris was van de KKe maar met zijn kritishe oog had een beetje afstand van de vastgeroest ideen van de partij.
  Ministerie van Cultuur!! deze grote Mitropanos zou in zijn graaf draaien als deze staat zijn begravenis zou betalen. er is een groot componist ( Iannis Xenakis )die nooit is geholpen door deze ministerie, en toen hij in 2001 overleed , een delegatie van deze ministerie ging naar Parijs om zijn as van zijn weduwe te vragen. de weduwe liet de delegatie wachten kwam met de urn en een servetje, gaf deze aan hun en schepte een lepeltje as op de servet. zij zei Iannis had dat verwacht en hij liet mij instructies daar over, Na sas doso ta arxidia tou.
  deze staat doet nieks voor haar kinderen als ze in leven zijn.
  ik hoop dat morgen Kalamitsis die veel met hem heeft gewerkt , over zijn persoon zou praten.

 2. Grote held van KKE schijnt nog steeds Stalin te zijn, een massamoordenaar waar Hitler nog een puntje aan kon zuigen. Snap niet dat mensen, waaronder dus ook volkszanger Dimitris Mitropanos, dat gewoon negeren, hoe mooi dit dwaallicht ook gezongen heeft.
  Domheid lijkt soms op kwaaraardigheid.

 3. ik zeg ,van af een afstand, en hij kan nu jou geen antwoord geven. mischien moet je Aleka bellen.
  de rest weeten wij al.

 4. @Tzimis
  In de tijd dat Mitropanos geboren werd (n.b. de tijd van de Griekse burgeroorlog), werd iedereen die niet royalist was als een communist bestempeld. Misschien moet je dat onder dit prisma bekijken. Alles wat in die tijd beetje links was of de minste weerstand bood werd afgeschilderd als communistische boosdoener en als gevaarlijk! Deze mensen werden ook systematisch tegengewerkt door de overheid (in alles waar dat mogelijk was). Vandaar ook dat Mitropanos zijn geboorteplaats, waar hij bij iedereen bekend was, heeft (moeten) verlaten om werk en een betere toekomst te zoeken in de anonieme Griekse hoofdstad.

 5. dat weet ik allemaal van mijn opa. ik ben ook in een dorp geboren waar de burgeroorlog de mensen heeft verdeelt,en later de leven zuur heeft gemaakt. mijn vader moest vaak naar het bureau omdat hij de verkeerde krant las. en voor alles had je en bewijs van goed gedrag en dat je van de goede polietieke kant was. en dat was ook zo in de grote stad,daarom de reden dat in de jaaren 60 de mensen massal weg gingen meer economishe was, 3/4 van de griekse volk woont in 3 a 4 steden. mijn familie moest nog geld toelegen om de tabak te vernietigen omdat de prijzen zo laag waren en verkoop geen zin had. eind jaaren 60 toen mijn moeder haar zus naar duitsland wou zoeken , hoorde dat zij in een sigaaren fabriek zou werken en zij wou nooit meer tabak zien , en zo zijn wij allemaal in Nea Ionia beland.samen met de meeste van de dorp.
  ik wil alles door meerdere prismas zien, maar het blijft dat Mitropanos een aardige mens was die weinig gaaf voor materiele rijkdoom.

 6. en dat laaten wij hier bij. de rest is allemaal gif gedronken met de lepeltje, en zo als hij zei Τι το θες το κουταλακι!!

 7. Zijn stem vind ik ontzettend mooi. Pas geleden heb ik ook Georgia Dagaki ontdekt.
  Een hele mooie stem en ze speelt ook lyra.
  Zoals ze To Gymno Tragoudi zingt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *