Ziekteverzekeringssysteem in totaal verval

Het is me wat: de Griekse apothekers zijn sinds vorige week in staking en leveren geen medicijnen meer op krediet aan de bevolking omdat ze nadien niet meer worden terugbetaald door de ziekenfondsen van de patiënten. Die ziekenfondsen zitten zelf op zwart zaad, want ze hebben al lang geen werkingsmiddelen meer gekregen van de Griekse overheid, en bovendien waren hun reserves omgezet in obligaties, die onder dwang hebben moeten meedoen met de PSI, de zogenaamde haircut. Wat in de media misschien werd voorgesteld als een toegeving aan Griekenland, is in de praktijk een nachtmerrie voor vele Griekse patiënten.

Die moeten nu de volle pot betalen voor hun medicijnen en ze kunnen dan nadien alleen maar hopen dat ze wat geld kunnen terugkrijgen als ze zelf naar hun ziekenfonds gaan om daar in de rij te gaan staan. Maar voor velen worden de medicijnen veel te duur. Gepensioneerden hebben flink wat van hun pensioen moeten inleveren. Met een pensioentje van 400 euro rooi je het niet om dan nog eens geneesmiddelen te kopen die je nog eens 100 euro per week kosten.

Langdurig werklozen die geen uitkering meer krijgen en sowieso daardoor niet meer verzekerd zijn moesten altijd al oppassen dat ze niet ziek werden, maar ook zij die nog werk hebben, krijgen het heel erg moeilijk. Velen onder hen hebben loon moeten inleveren of zijn al maanden niet betaald. Overigens moeten apothekers zelf ook de volle pot betalen als ze ziek worden, want ook hun ziekenfonds heeft geen geld meer.

Voor kankerpatiënten is de situatie gruwelijk: die vinden nergens nog medicijnen en als er niet snel een oplossing wordt gevonden, zouden we wel eens doden kunnen betreuren.

En dan komt die grote onbenul, Andreas Loverdos, die tot voor een paar weken minister van Volksgezondheid was, op televisie vertellen dat dit de schuld is van de huidige dienstdoende regering en dat we nu al de eerste fase beleven van de uitvoering van het politieke programma van SYRIZA. En hij schreeuwt dat letterlijk van de daken, want blijkbaar is hij overtuigd van zijn gelijk.

Dit is precies het soort verwerpelijk gedrag waarbij geen enkele politicus de verantwoordelijkheid opneemt voor iets wat onder zijn bevoegdheid valt, en dat we al jaren zien van de Griekse politieke klasse. Het is eindelijk afgestraft tijdens de laatste verkiezingen en Loverdos moet zeker ook niet rekenen op herverkiezing. Maar zijn interventie op televisie kon zeker niet worden gesmaakt en hij kreeg lik op stuk van de dienstdoende minister van volksgezondheid.

En zonder hierbij enige politieke voorkeur te laten zien: het is wel enkel SYRIZA-voorzitter Tsipras, die met de dienstdoende minister heeft samengezeten en die dokters en patiënten is gaan bezoeken. De anderen roepen nog steeds van achter hun bureau’s, omringd door foto’s van partijstichters, vlaggetjes en kadertjes, dat we naar de verdoemenis gaan en dat we zeker in de euro moeten blijven.

18 thoughts on “Ziekteverzekeringssysteem in totaal verval

  1. De situatie die hier geschetst wordt is gruwelijk en mensonterend. Maar wat kan Tsipras hieraan veranderen? Apothekers en dokters zijn ook geen heiligen die zichzelf het brood uit de mond blijven sparen om patiënten te helpen.
    Ik heb geen idee hoe afhankelijk Griekenland is van de buitenlandse farmaceutische industrie. Moeten de geneesmiddelen van het buitenland komen dan kan ik me perfect voorstellen dat de leveranciers ook eerst geld willen zien.
    Misschien kan er wat noodhulp van Europa naar deze behoeften omgeleid worden in plaats van ze naar gebieden te sturen waar wapens belangrijker zijn dan eten en de hulp vooral dient om het personeel van de ngo’s in vette Hummers laten rond te tuffen in de veilige regio’s.
    Alles lijkt te wijzen op het totale fiasco van het Europese project. Simpele zielen zoals ik waren misschien te overtuigen van de mogelijkheden, maar onze politici moesten toch beter weten.

  2. De vraag is niet of en hoe Tsipras dit kan veranderen, de vraag is wanneer de ondergrens van mensontwaardigheid wordt bereikt en wie dit proces stopzet.

  3. Even wachten tot Christine medelijden krijgt…. het kan nog wel even op zich laten wachten, vrees ik.

  4. Het is de verdomde plicht van ons en gans Europa om deze mensen te helpen maar wie doet er wat aan tenzij erover lullen. Iedereen kijkt om zich heen en niemand doet iets.Wie geeft de start???

  5. En dan zijn er toch veel mensen die op de ‘oude’partijen gaan stemmen. Ik woon al heel lang in Griekenland,maar begrijp de Grieken niet meer. Mensonterende situaties ,elke dag weer. Mensen laten zich bang maken door de media. Hoe lang kan dit nog doorgaan eer er een echte revolutie uitbreekt ?

  6. De hele wereld, heel Europa zou GR mogen helpen, doch zolang de Griekse mentaliteit, het Griekse systeem niet verandert is men bezig een bodemloze
    ton te vullen, het is dwijlen met de kraan open, het lost niets op….
    Het wordt nu toch hoogtijd dat GR in eigen boezem kijkt en dat het griekse systeem niet almaar bezig is met de splinter in andermans oog, doch dat dit Griekse systeem de enorme balk uit het eigen oog verwijdert.
    Noch de wereld, noch europa dienen niet meer tussen te komen in dit Griekse probleem, het is aan de grieken zelf om hieruit te komen.

  7. De Grieken kunnen hier zelf niet meer uit komen, als je als werknemer met een normaal salaris volledig kaalgeplukt wordt, dan weet je ook niet meer van welk hout pijlen maken. De Grieken die het verstand hebben om nog iets te veranderen worden telkens weemoediger, de machteloosheid is groot, en dan heeft het geen zin de schuld op de “Grieken’ te steken, want er zijn ook andere Grieken, de meerderheid blijf ik geloven. Het stemmen maakt al lang niets meer uit, noch hier in Griekenland, noch daar in Europa. Democratie werkt niet zolang elke partij, en daarmee bedoel ik naast de politici, ook de burger, geen maatschappijgevoel heeft. Een partij zoals Syriza had een kans na de eerste verkiezingen, en die hebben ze helaas niet genomen, wat ook een verkiezingsstrategie was. Voet bij stuk houden, vasthouden aan hun programma (wat dat ook is), om dan toch maar de grootste partij te worden bij de volgende verkiezingen. Ik vraag me af of het hen lukt; hoop ik het, dat weet ik niet, wil ik het niet, geen idee …

  8. Pieter,
    Als, volgens jou, de Grieken hier zelf niet meer uitkomen, hoe moet het dan?

  9. In de gezondheidszorg ligt een enorme verantwoordelijkheid ook bij de dokters, die jarenlang medicijnen en materialen aangekocht hebben aan 200-300% van wat ze kosten voor Europese ziekenhuizen, om zo hun commissies op te strijken. Zoals @Pieter zegt (of suggereert), het zijn niet enkel de politici die de verantwoordelijkheid dragen: er is geen enkele zin voor samenleving of solidariteit in Griekenland: het is al vele jaren ieder voor zich, grabbelen wat we kunnen.

  10. Ben ik het ook weer mee eens, maar het was een publiek geheim dat die dokters dat deden. Ikzelf, een buitenstaander in feite, heb al weet van deze praktijken sinds 2004 (toen ik me nog niet eens had verdiept in de Griekse realiteit). En niemand die er wat tegen deed.

  11. Er is geen enkel beterschap mogelijk zolang we/de Grieken niet beseffen dat de falende politici enkel maar een weerspiegeling zijn van een falende samenleving. Dat er dus collectief gefaald is (‘mazi ta fagame’). Zonder die catharsis, die er nog helemaal niet is, is er geen hoop. En een uiting van zo een ommekeer zou een samenwerking en bundeling van krachten zijn. Elke regering die op een enkele stroming gebaseerd is, zal altijd mislukken.

  12. Wat ik nu vertel gelijkt ongeloofwaardijk!
    Voor 3 jaar had de zoon van één van mijn beste Griekse vrienden een motorongeval waarbij hij 4 tenen had gebroken.
    De ouders trokken met de zoon naar het “staatsziekenhuis” van Rhodos maar hadden slechts de helft van het gevraagde “onder de tafel” geld bij zich en zeiden dat de andere helft zou betaald worden wanneer ze er zouden over beschikken.
    De dag erna werd de zoon geopereerd AAN TWEE TENEN, de andere twee werden niet geopereerd.
    Noodgedwongen trokken de ouders dan naar het privéziekenhuis in Rhodos EUROMEDICA waar ze uiteindelijk een oplossing vonden voor de operatie van de andere 2 tenen.

  13. @kaliopi, het is niet ongeloofwaardig – dat zijn inderdaad het soort toestanden dat je kon aantreffen in Griekenland. Maar lang niet overal – we moeten opletten met veralgemenen. Ik kan alleen niet snappen waarom je als patiënt dan niet de hele keet op stelten zet.

    @Hans, ik heb het gevoel dat de Grieken steeds maar uitkijken naar 1 leider. Misschien daarom dat je hoort zeggen dat ze hier misschien wel een staatsgreep nodig hebben. Als we moeten wachten tot politieke leiders gaan samenwerken, dan hebben we allemaal een lange grijze baard. Ze kunnen het werkelijk over niks eens worden, en daarin vind ik dat ze veel te licht wegen, dat ze politiek onvolwassen zijn.

  14. Lees EUROBENCH :”Griek geeft Lagarde gelijk over belastingontvangsten”

  15. Ja en hij heet Lekkas en schijnt de hoogste belastinginspecteur te zijn. Hij zegt dat als hij alleen maar de helft zou ophalen van wat er opgehaald dient te worden, Griekenland uit de problemen zou zijn. Wat zegt die man nou eigenlijk? Hij zegt eigenlijk, ik heb gefaald, ik heb mijn werk niet goed gedaan, ik ben een ……. vul zelf maar in. Mannen van zijn kaliber zijn er helaas veel meer van.

  16. Bericht van het Aartsbisdom: Αυτό το Σάββατο 16 Ιουνίου ενισχύουμε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, σε 3 πλατείες: στο Μαρούσι, στην Πλατεία ΗΣΑΠ, στο Ψυχικό στην Πλατεία Αγ.Σοφίας και στην Καλλιθέα, στη συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη.
    Voor wie het aanbelangt.

  17. in Psychiko zullen ze nu zeker wel gratis Valium kunnen gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *