De 22 partijen die naar de gunst van de Griekse kiezer dingen

In de aanloop naar de verkiezingen van 6 mei laatstleden, bleek hoe hopeloos versnipperd het Griekse politieke landschap was, met 32 partijen die opkwamen. Sindsdien is er één en ander veranderd en is er een zeker consolidatie gekomen. Een aantal partijen die de kiesdrempel niet haalden, hebben besloten om zich te verenigen en andere partijen hebben besloten om gewoon niet meer op te komen.

Even een kort overzicht van de 22 partijen (ik tel de partijen mee die in een coalitie zitten)  waarvoor de Griekse kiezer aanstaande zondag kan stemmen.

  1. Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie): de partij die op 6 mei het meeste aantal stemmen kreeg, maar niet voldoende om alleen een regering te vormen. Zelfs niet genoeg om met die andere partij PASOK samen een coalitieregering te vormen die de absolute meerderheid zou halen in het Griekse parlement. Partijvoorzitter Samaras wil dolgraag premier worden, dat is duidelijk te merken. Hij heeft er veel voor over. Zo heeft hij zijn partij flink uitgebreid en duldt hij nu zijn voormalig rivaal Dora Bakoyianni weer naast zich. Die laatste heeft haar partij Democratische Alliantie opgeheven en strijdt nu in een moeilijk huwelijk aan de zijde van Samaras voor de verkiezingsoverwinning. Samaras heeft ook een aantal parlementsleden die uit de partij waren gezet omdat ze het tweede memorandum niet wilden tekenen, weer binnen gehaald. Verder heeft hij ook een flinke ruk naar rechts gemaakt en heeft hij een aantal voormalige parlementsleden en regeringsleden van het extreemrechts LA.O.S.  in de partij opgenomen.
  2. SYRIZA: de partijnaam staat voor Coalitie van Radicaal Links. Het is een samenraapsel van een communistisch partijtje, ecologen, rabiate socialisten en nog een handvol andere groeperingen. SYRIZA was traditioneel goed voor ongeveer 5% van de stemmen. In 2009 kregen ze 4,6% van de kiezers achter zich. Op 6 mei ongeveer 18%. De partij wordt door velen als winnaar van de vorige verkiezingen gezien en maakt kans om de verkiezingen aanstaande zondag te winnen. De druk op deze partij van buitenaf is enorm, maar voor een partij die zo snel zo groot is geworden, slaagt ze er behoorlijk in om overeind te blijven.
  3. PASOK: ooit de grootste partij van Griekenland, is niet eens een schim meer van zichzelf. Ze wordt geleid door voormalig minister van Financiën Venizelos die wekelijks nieuwe besparingsmaatregelen aankondigde de voorbije maanden. De Grieken willen PASOK niet meer. Ze willen ook voormalig premier Georgos Papandreou, die een zeker aanzien genoot in Europa, ook niet meer. Papandreou heeft een parlementszetel bemachtigd op 6 mei in zijn eigen kieskring, maar heeft niet 1 voorkeurstem achter zich gekregen. Het valt te betwijfelen of PASOK 15% van de stemmen zal halen.
  4. Onafhankelijke Grieken – Panos Kammenos: een partij om rekening mee te houden, want ze kan misschien met een andere partij samengaan. Kammenos is opgestapt uit Nea Dimokratia. Hij heeft nog wel het eerste memorandum ondertekend, maar vond dat nadien een grote vergissing. Mijn persoonlijke beoordeling is dat de man uiterst populistisch is en inspeelt op een nationalistisch gevoel, zonder het zware racisme dat onfrisse rechtse partijen kenmerkt. Onafhankelijke Grieken gaan uit van een economisch herstel door fondsen waarvan we nog lang niet zeker zijn, zoals de terugbetaling van de oorlogsschade door Duitsland of de winst door het vinden van aardolie in de Griekse bodem.
  5. KKE: door zijn keiharde negatieve houding hebben de Griekse communisten al heel wat stemmen moeten prijs geven. De partij wilde jaren het tweepartijenstelsel in Griekenland “saboteren” (dat is het woord dat ze gebruiken), en nu een andere partij daar in geslaagd is, is het weer niet goed. Overigens kan het volk enkel aan de macht komen via een gewelddadige revolutie, aldus de KKE. Ze spreken intussen enkel nog hun harde kern van volgelingen aan. De rest van de Grieken heeft afgehaakt.
  6. Gouden Dageraad: er valt weinig meer te zeggen over deze partij. Ze hebben hun ware gelaat laten zien en de laatste dagen zijn er nog meer gevallen van aanvallen op immigranten. Het laatste politieke statement is dat de partijgetrouwen immigranten uit de Griekse ziekenhuizen zullen gooien om plaats te maken voor Grieken. Neo-fascisten, neo-nazisten, noem het zoals u wil, maar ze zijn wel erg ranzig extreemrechts.
  7. Democratisch Links: een partij die zich maanden geleden afgescheurd heeft van SYRIZA en de gematigd linkse kiezer aanspreekt. Een partij voor kiezers die Nea Dimokratia en PASOK niet moeten en voor wie de andere partijen te extreem zijn. Een alliantie tussen Democratisch Links en SYRIZA behoort tot de mogelijkheden op 18 juni.
  8. Groene Ecologen: de Griekse groenen raakten hun kopstuk kwijt net voor 6 mei, maar hebben een nieuwe sterke figuur gevonden. Grieken die zich echt niet kunnen vinden in de andere partijen, maar toch een kleine partij willen steunen die in het parlement zou kunnen geraken, zullen wellicht op de groenen stemmen. Ze zullen wellicht net de kiesdrempel halen.
  9. LA.O.S.: Volks Orthodox Alarm – extreem rechts, even in de coalitieregering van Loukas Papadimos gezeten en daar flink voor afgestraft op 6 mei. De partij haalde de kiesdrempel niet. De meest ambitieuze haantjes zijn ondertussen naar Nea Dimokratia overgelopen, die er geen moeite mee heeft om dergelijke extreemrechtse figuren in haar rangen op te nemen. LA.O.S. is verzwakt uit de strijd gekomen, maar mag nog niet helemaal worden afgeschreven.
  10. Heropbouw, opnieuw! ofwel Dimiourgia Xana is een samenraapsel van 3 liberale partijtjes: Dimiourgia Xana! (zonder komma), Drasi (Actie) van voormalig minister Stefanos Manos en Liberale Alliantie.  Voorzitter van Dimiourgia Xana is een bedrijfsleider die heel wat stof heeft doen opwaaien omdat hij een brief had gestuurd naar Angela Merkel waarin hij de situatie in Griekenland op pijnlijke wijze blootlegde. Het is hem niet in dank afgenomen. Geen van de drie partijen had op 6 mei de kiesdrempel gehaald. Of de coalitie daarin zal slagen, is na het hierbovenvermelde incident ook niet zeker. Het gaat om 3 aparte partijen die op 1 gemeenschappelijke lijst staan.
  11. ANTARSYA: laten we het houden op een andere versie van de communisten. Dient verder weinig rekening mee te worden gehouden.
  12. Piratenpartij: in Duitsland mag de partij brokken maken, in Griekenland slagen ze er niet in om de kiesdrempel te halen en het zal zondag wellicht ook niet lukken.
  13. KKE (m-l) – ML KKE: ofwel de Communistische Partij van Griekenland (marxistisch-leninistisch) is samen op een lijst gaan staan met de Marxistisch Leninistische Communistische Partij van Griekenland. Beide partijen hebben hun verschillen opzij gezet om meer kans te hebben om meer stemmen te halen. Monty Python is niet ver weg, maar de kiesdrempel des te meer.
  14. Ik Betaal Niet Beweging: begonnen tijdens de lente van 2011 op het Syntagmaplein als een beweging die protesteerde tegen de verhoging van de tol op de Griekse snelwegen. Dat is nu klein bier in vergelijking met de andere kosten die enorm zijn gestegen. De naam is geïnspireerd op een toneelstuk van Dario Fo. Als politieke kracht zullen ze er niet echt aan te pas komen.
  15. Unie van Centristen (Enosi Kentroon): de leider van deze partij, Vasilis Leventis, gaat al decennia te keer tegen het beleid van PASOK en Nea Dimokratia. De man heeft zijn persoonlijke fortuin er bijna door gejaagd door overal zendtijd te kopen, jarenlang. Nooit is hij er in geslaagd om verkozen te worden. Zijn huidige campagne bestaat in het compileren van fragmenten van zijn toespraken op TV in de jaren 90 waar hij voorspelde wat er voor Griekenland zat aan te komen. Als een heuse Nostradamus zat hij er pal op en er zijn Grieken die nu spijt hebben dat ze met hem gelachen hebben.
  16. Panathinaiko Beweging (PAN.KI.): een politieke partij voor de fans van Panathinaikos. Verticaal te klasseren onder: kleurrijk.
  17. Gemeenschap Politieke Fractie van verderzetters van Kapodistrias: Ioannis Kapodistrias was de eerste gouverneur van het onafhankelijke Griekenland. Een verstandig man, die Griekenland op de kaart zette tot hij in Nafplio werd doodgeschoten (de kerk met de kogelinslag is een heus monument geworden). Kapodistrias leerde zijn volk aardappelen eten, wordt wel eens gezegd.
  18. Partij van de Liberalen: ik weet er weinig over en met mijn wellicht ook de meeste Grieken.
  19. Nationale Hoop: dit is een nieuwe partij met een naam die weinig origineel is, maar het is wel het eerste waar Grieken naar op zoek zijn. Of ze de hoop op het stembiljet van deze partij zullen vinden, is te betwijfelen.

14 thoughts on “De 22 partijen die naar de gunst van de Griekse kiezer dingen

  1. @Bruno, ik was onlangs in Samos. Je zou verschieten welke aanhang de KKE daar nog heeft. En al bij al viel het crisisgevoel daar nog mee ondanks de weinige toeristen en de gesloten tavernes. En de scholen zagen er nog goed onderhouden uit. Het ziekenhuis heb ik gelukkig niet bezocht, wel de dokter en die had het druk, de farmakeia ook. (Kan ook aan het weer gelegen hebben…) En de mensen waren supervriendelijk zoals altijd. De grootste schrik is uit de eurozone te verdwijnen leek me.

  2. @Mario, kijk even hier: http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2012a/public/index.html#{“cls”:”main”,”params”:{}}
    Er zijn 2 stukjes op de kaart die rood kleuren: Samos en Ikaria.

    Die eilanden staan een beetje op zich en het lijkt daar goed te draaien. Of het ene met het andere te maken heeft, weet ik natuurlijk niet. Zou ik eens aan onze landgenoot moeten vragen die op Ikaria woon.

  3. Wat Ikaria betreft moet het er oa mee te maken hebben dat daar vroeger communisten in ballingschap werden gestuurd…
    Ik hoorde van iemand een typerend voorbeeld dat de zoon van Ikarioot naar Athene gegaan was om flik te worden; toen hij naar Ikaria terugging hebben ze hem stante pede de boot terug opgezet en teruggestuurd!

  4. Dank @Bruno. Dit is precies wat ik bedoelde.Ik had alleen graag de Griekse partijnamen en de voormannen/vrouwen er bij willen hebben.

    Met jou hopenlijke toestemming zet ik deze lijst om 17-06-2012,00:01 in een 36 uur lop[ende nieuwe draad op Oriste om een zo groot mogelijk hollands publiek verslag te doen van de Euro(pa) beslissende overwinning van SYRIZA.OK?

  5. Schrijf je er ook bij dat SYRIZA stemmers met spaarcenten,hun geld voor alle zekerheid van de bank gehaald hebben ? Ze kijken de kat uit de boom en wachten af wat hun voorkeur partij in petto heeft.

  6. Je zegt er eigenlijk niet bij wat de partijen willen doen vanaf maandag? Is er bv een verschil in programma tussen ND en PASOK? Iemand die bv zou willen stemmen voor een partij die zeker en vast Griekenland in de Euro wil houden, die heeft enkel de keuze tussen ND en PASOK, of je moet al voor de hele kleintjes gaan stemmen (Laos, Dimiourgia Ksana)…

  7. maar het is niet eerlijk.is het dat Syriza exit van de euro betekent?? in heel Europa is de vraag , wel of niet euro, gisteren begrepen dat ze in Italie ook beginnen ze tegen Mondi te zijn. en zou de griekse volk of Tsipras een beslissing moeten nemen of hij uit de euro stapt met alle gevolgen??
    daar bij als ik naar Tsipras luister hoe hij gisteren heeft gesproken, het is alsof 1981 herbeleven.maar 2012 is lang niet het zelfde als 1981. en toch gaan ze de fouten in, bij begin af. hij kan niet iets vertellen en iets anders gaan doen. welke regering dan ook , haar leven zou heel kort zijn. ik wil graag optimistisch zijn , maar het zou niet realistisch zijn.
    ik zie Pasok staan, maar Pasok bestaat al een tijd niet meer. het partij is dood, de leider niet. Vangelas moet snel opzoek naar een nieuw partij gaan. wie heeft hem gehoord op zijn explosies gisteren? ik denk dat zelfs tot Volos te horen was, zelfs met de internet uit.

  8. @Tzimi,ik zit met dezelfde vrees.Die SYRIZA lieden spreken mekaar tegen en dikwijls zijn hun plannen uit de lucht gegrepen en inderdaad,het lijkt op een terugkeer in de geschiedenis (l’histoire se repete).
    Venizelos wordt aldoor bozer en niet aantrekkelijker.
    Ik zou werkelijk niet weten voor wie te stemmen,in eer en geweten.

  9. De spindoctoren van Tsipras zijn helaas uit de oude Pasok. de laaste onderdeel ,συνιστωσα,van Syriza is de oude Pasok. ik heb hem gisteren even gehoord en ik dacht kan niet waar zijn ,daar spreek Andreas zo als hij dat deed in 81 en ik dat niet vergeten, ik was daar. maar toen hadden wij weinig en veel hoop. het enige wat nu nog is , is dat hoop voor een nieuw Alagi. maar weer een alagi van uit de tafel van de kafeteria met de frapedaki in handen.alagi wachtende op de touristen om geld te brengen zou een bedroog worden zo als toen..
    ik zie het maar weer in September bij de nieuw verkiezingen.

  10. @Tzimi, ik weet niet of Syriza de exit uit de Euro betekent, maar ze lijken het zelf ook niet te weten, dus liever maar geen risico. In elk geval, hun blind geloof in de ambtenarij en de staat en blinde haat tegen de prive-economie, kan enkel maar meer miserie brengen, met of zonder Euro.

  11. dat is een fout die iedereen doet incl de griekse maatschappij in het algemeen. investeren betekent voor hun ,zo als je dat zegt alleen ambtenarij. als wij niet gaan produceren, wat dan ook, al is het rapanakia, het protectorato komt nooit los van de πάτο.

  12. @Hans.Níét blind en juist daarom een uitgesproken haat tegen de vrije markteconomie in z’n huidige uit de hand gelopen alarm-fase.

    Het oude, vertrouwde Europa van de 17/27; wordt op dit ogenblijk door de masters of mass-destruction in een rap tempo naar het USA-model van een Federale Staat gemanipuleerd.

    Doel: een kleine super rijke/machtige bovenlaag en brede flexibele bevolking op of onder de armoedegrens.
    Na de zgn crisis van 2008 zien we wereldwijd multi-miljardensteun om het bankensysteem te redden, gepaard aan tsunami’s van austerity-maatregelen.En – heel pikant – nauwelijks enige aktiviteit om de “ekonomie” te stimuleren of weer aan de gang te brengen.

    Dat wordt bewust zó (of juist zo niet) gedaan.
    Nu het valuta-devaluatie systeem niet meer ingezet kan worden, wordt de faktor arbeid als breekijzer voor verandering gebruikt,”internal devaluation” noemt men dat.Hierbij worden bewust grote percentages(in GR nu al 60% van de vrouwen onder de 24 jaar)werkelozen gecreëerd.Na een paar jaar semi-hongeren en opeten van iedere reserve is het volk dan rijp om ieder soort werk,tegen ieder soort beloning te accepteren.Daarmee worden dan gelijk alle vanaf 1900 verworven menswaardige arbeidsvoorwaarden ingeleverd.
    Het Kapitaal weer aan de Macht!

    Er zullen natuurlijk wat sterkere landen tegenstribbelen.Maar daarom worden die Verenigde Staten van Europa er nu zo krachtig doorgedrukt.Eenmaal zover kunnen de voor “hen” geëigende, noodzakelijk maatregelen er met gekwalificeerde meerderheden doorgedrukt worden.

    That’s the “privé-economie” for you,@ Hans!
    Wat mij betreft: THE ROOF … MOLON LABE!

    En ach, jullie zitten allemaal daar en zullen het wel weten:Alekis Tsipras is net zo’n corrupte oplichter als alle politici daar; het blijven uiteindelijk toch allemaal gewoon normale Grieken.
    Geef mij Alekos Panagoulis dan maar, die durfde er toch maar een bom onder te leggen.

  13. Dit is vanaf het prille begin van het Europese project altijd al de doelstelling geweest: een Federaal Europa naar Amerikaans model!

    Wie lag aan de basis van de oprichting van de Europese Gemeenschap/Unie? De Amerikanen (de boel financierend via de CIA en het American Committee for a United Europe) en alles wat ultrareactionair en pro-Atlantisch was in Europa (vnl. de opusiaanse kringen rond de Cercle Pinay).

    Kijk maar eens naar de prominente rol die de Paneuropese Unie van Federalisten al die tijd gespeeld heeft onder leiding van niemand minder dan Otto von Habsburg, die zichzelf niet eens zo heel erg heimlijk zag als de troonopvolger van het Heilige Roomse Rijk! Kijk ook maar eens in welke onfrisse milieu’s al die pioniers als Schuman, Spaak, de Gaspari, … vertoefden. Hoe ver was al dit van de Gladio-terreur? En van de P2-loge? En noem maar op? Ontnuchterend.

    In het begin was de hoofdbekommernis van die salonfascisten om een anticommunistisch en oerchristelijk Europa te vormen. Nu is het voornamelijk de uitbouw en consolidatie van een neoliberale wurggreep die hen interesseert, door af te rekenen met dat revolutionaire spook dat hen al die tijd is blijven achtervolgen en verantwoordelijk was voor het tot stand komen van die verfoeide sociale beschermingsmechanismen.

    Men heeft, na de val van de muur, een nieuwe vijand in het leven moeten roepen, nl. de Islam, maar het spelletje is identiek. De frontale aanval op alles wat links is.

    Europa van en door de burgers? Mijn hoela.

  14. Voor alle duidelijkheid: Ik bedoelde natuurlijk Alexandros’bom door als parlementslid niet met Andreas Papandreoe te willen samenwerken en nog erger door aan te kondigen om de junta-collaboratie van o.a. minister Averoff in de openbaarheid te brengen.Op 1 mei 1974 werd hij vakkundig in z’n auto doodgereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *