En Attica nog maar eens

Brand aan de Afidnes tolpoorten

Vanochtend vroeg, de zon was nog niet op gekomen, ontstak er een bosbrand ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene. Het uur doet het vermoeden dat het weer opgezet spel was of dat iemand een brandende sigarettenpeuk achteloos heeft weggegooid. In ieder geval breidde de brand zich razendsnel uit rond de tolpoorten van Afidnes, op de autosnelweg richting Lamia. Heel Athene wordt op dit moment verstikt door de enorme rookontwikkeling.

Het is de zoveelste brand dit jaar en daar zijn veel redenen voor. Minister van Burgerbescherming Dendias mag dan wel de geheime politie inschakelen om de oorzaken van o.a. de brand in Chios te onderzoeken, maar de prozaïsche waarheid is dat er dit jaar gewoon niet aan brandpreventie is gedaan. Dat houdt in dat droge gewassen en kreupelhout worden verwijderd in gebieden die moeilijk toegankelijk zijn. De brandpreventie is de verantwoordelijkheid van de locale besturen, maar die hebben dit jaar ofwel geen middelen gekregen, ofwel kwamen die middelen veel te laat. En met middelen bedoel ik natuurlijk geld, vaak geld om seizoensarbeiders aan te werven die de hele zaak moeten opruimen.

In die zin kun je dus zeggen dat het besparingsbeleid dat wordt gevoerd, in verband kan worden gebracht met de vele branden.

Verder is het ook zo dat volgens meteorologen deze zomer de warmste is in 115 jaar. Het is eind september augustus en weer is het kwik tot boven de 40 graden gestegen. Het is al de derde keer dat men spreekt van een hittegolf dit jaar. De verfrissende storm van 11 augustus heeft dan wel geholpen om een aantal branden te blussen, zoals die op de Athosberg, maar dat was zeker niet voldoende om het grote aantal bosbranden dit jaar terug te dringen.

 

3 thoughts on “En Attica nog maar eens

  1. ik woon toch wel aan de andere kant van Athene en de assen vallen tot hier…

  2. αυτος ο γαμημενος ,ο Στρατηγος Ανεμος!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *