Nee tegen fascisme?

Vanochtend vond ik een strooibriefje van de communistische beweging PAME in de brievenbus. Die maakten gewag van het feit dat het Griekse volk in 1940 “nee” heeft gezegd tegen het fascisme en dat het nu “nee” moeten zeggen tegen Duitsland en Europa.

Ik twijfel heel erg of het Griekse volk überhaupt iets gezegd heeft in 1940, en of het volk toen wel het recht had op een mening, want Griekenland werd toen geregeerd door een figuur die je nu fascist zou noemen. Dus het fascisme hebben ze niet afgezworen.

Anno 2012 leeft het fascisme open en bloot in Griekenland. Getuige onderstaande filmpje. Maar wat ik veel belangrijker vind, is de tekst in deze link “REPORT: GOLDEN DAWN, 1980-2012. THE NEONAZIS’ ROAD TO PARLIAMENT“. Ik heb hem al in een tweet gestuurd, maar diegenen onder u die dat niet volgen, kunnen de link aanklikken.

Een parlementslid van Gouden Dageraad heeft overigens gisteren op televisie verklaard dat de Griekse basketspeler Sofoklis Schortzianidis geen echte Griek is. De reus van een atleet, de schrik van de Amerikanen, heeft een Afrikaanse moeder, maar is in Griekenland opgegroeid en spreekt enkel Grieks.Maar zijn bloed is niet zuiver. En dit mag allemaal ongestraft worden gezegd in het Griekenland van Antonis Samaras.

Maar morgen gaat er worden gemarcheerd.

9 thoughts on “Nee tegen fascisme?

  1. Weet je Bruno als ik dit zie krijg ik het ijskoud en alhoewel ik veel vrienden daar heb(met ook radicale meningen) is de zin om terug te gaan verdwenen. Het lijkt met de dag te verergeren en ik denk dat CA de laatste nekslag is voor Griekenland.

  2. De sluimerende tegenstellingen van de burgeroorlog lijken weer aan de oppervlakte te komen. Het wordt inderdaad elke dag erger. Een stem op Gouden Dageraad lijkt trouwens voor vele Grieken de enige manier om te protesteren tegen het huidige systeem. Thuisblijven en niet stemmen is geen oplossing, hebben ze gezien.

  3. en zo als ik daar ook zei, deze moet in het grieks zijn zo dat de grieken kunnen lezen, als ze lezen, want ze vergissen in de partij. en de manier van protest. aan de andere kant het aantal leden van de partij en de sympathisanten van de partij van Metaxas zegt genoeg. Metaxas had niks anders kunnen doen, omdat hij voelde zich zelf verraden in de praxis van zijn vriend Bennito. en zo als altijd de schizofreen griekse volk, had nog een andere gedeelte die heeft voor gezorgd voor een bijzondere résistance in de WO2. het opblazen van de gebouw van ΕΣΠΟ was niet zo eenvoudig midden in een bezete Athene.
    tvxs.gr/node/44630

  4. is dat dan zo belangrijk of je bloed zuiver is, als je toch een fijn mens bent, ik krijg ook de koude rillingen hiervan

  5. ze doen het prima overal. er is ook een afdeling op Corfu. als de griekse situatie zo door gaat worden ze misschien ook 2de partij.
    de zuivere bloed doet niks aan toe voor CA. de huid kleur wel, want grieken die te lang in de zon hebben gezeten riskeren ook en ze doen niks tegen Albanezen, kaukasiers en andere blanke illegalen (sorry voor deze word) .

  6. Al een geluk dat XA nog niet bestond in 1821. Anders hadden al die (al dan niet Albanees, pardon Arvanitisch sprekende ) halfbloeden niet mogen meevechten tegen de Turken, laat staan de “patriarchale Bulgaren” in het noorden. A propos, wanneer denkt XA de Tzimiskis in Thessaloniki een andere naam te geven? Dat was toch ook ‘n Armeense halfbloed keizer?

  7. ik hoop dat je mee doet aan de hilariteit van deze XA, Bertinos, want ik zelf moet ik ook oppassen want mijn voorouders waren echt niet welkom uit Klein Azie toen ze naar griekenland moest komen, de welkom word was ga terug tourkosporoi.en niet over mijn geboorte regio te spreken, want voor zuid grieken ben ik een Boulgaros .
    maar Armeenen zijn broers voor de grieken, toch net zo als Russen. Orthodoxie boven alles.
    na 1821 hadden ze ook andere soort XA, want vergeet niet wie Kolokotronis in de gevangenis van Nauplion heeft gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *