Deadline gemist

U herinnert zich nog de katastrofale branden op Chios deze zomer, waarbij bijna de helft van de masticha-bomen, de levensader van het eiland, in de vlammen zijn opgegaan? Uiteindelijk bleek dat de zoon van een plaatselijke brandweerman de branden had aangestoken uit wraak omdat hij niet werd toegelaten tot het brandweerkorps.

Op 25 oktober van dit jaar herinnerde Europarlementslid van SYRIZA, Nikos Chountis, zich dat er een Europees Solidariteitsfonds bestaat waarop misschien beroep kon worden gedaan. Hij stelde daarover een vraag in het Europese Parlement, om te zien of het fonds inderdaad tussenbeide kon komen in dit geval.

Uit het antwoord van de Commissie, dat u vindt achter deze link (rechts op de pagina klikt u op “answer”), blijkt dat het niet duidelijk is of er beroep kon worden gedaan op het Fonds. Maar dat zou alleen duidelijk zijn geworden in het geval dat Griekenland een aanvraag tot schadevergoeding had ingediend. Ondertussen is de deadline voor het indienen van een dergelijke aanvraag reeds lang voorbij is. Een aanvraag kan namelijk enkel worden aangevraagd tot 10 weken na een ramp.

Het is eens te meer een voorbeeld van de Griekse gemiste kansen. Het is erg goed mogelijk dat de Griekse politici niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van een Europees Solidariteitsfunds (ze hebben het wellicht te druk met al hun TV-optredens, want de laatste dagen ga je weer slapen en sta je weer op met dezelfde gezichten op TV) of misschien zijn ze gewoon niet geïnteresseerd in het aanboren van de mogelijkheden die Europa biedt. Of misschien dacht men hier dat de kans klein was om geld te krijgen van het Fonds om de schade in Chios op te vangen. Maar men heeft niet eens geprobeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *