Kies wie u op het beklaagdenbankje wil

Opletten met die Venizelos!

Opletten met die Venizelos!

De hele kwestie van de Lagarde-lijst begint stilaan op een commedia dell’arte te lijken. Er zitten nu 7 partijen in het Griekse parlement en elk van die partijen heeft wel zijn idee naar welke politici een gerechtelijk vooronderzoek moet worden gevoerd.

Ik heb het hier al uitgelegd: de drie regeringspartijen willen het vooronderzoek zo veel mogelijk beperken tot Georgos Papakonstatinou, want anders zou de stabiliteit van het land in het gedrang komen. Inderdaad, de regering zou wel eens zware klappen kunnen krijgen, mocht blijken dat parlementsleden van de coalitie zware fouten hebben gemaakt, die gerechtelijk bestraft zouden kunnen worden. Papakonstantinou zelf wil ondertussen niet als een Ifigeneia worden geofferd zodat sommigen buiten schot blijven.

De voornaamste oppositiepartij SYRIZA vindt ondertussen dat ook Evangelos Venizelos op het beklaagdenbankje moet. Hij heeft immers de Lagarde-lijst meer dan een jaar bij hem thuis bewaard, dus niet eens in zijn politiek kantoor of op het ministerie.

De Onafhankelijke Grieken en Gouden Dageraad vinden dat het daar niet moet bij blijven. Zij beweren dat SYRIZA opzettelijk ex-premier Papandreou buiten schot houden. Die was echter, als premier, verantwoordelijk voor zijn ministers, zo luidt de redenering. En daarom moet er ook naar hem een onderzoek worden gevoerd, volgens beide partijen die elkaar lijken te vinden in het parlement. En waarom stoppen bij Papandreou. Ze willen meteen ook dat interim-premier Papadimos ook op het beklaagdenbankje komt, want die zal vast ook wel iets hebben geweten, zo is de redenering.

Wat de Communistische Partij betreft: daar horen we vreemd genoeg niets van. De partij is gekend om haar negatieve houding, dus ze zal nu wellicht ook wel “nee” zeggen.

En nu zal het parlement dus moeten beslissen wie er allemaal zal moeten worden ondervraagd over zijn rol in de kwestie. Dat wordt beslist via een anonieme stemming. Hoe zal dat in zijn werk gaan? Er zullen 4 stembussen worden opgesteld in het parlement: voor elke politicus die mogelijk in het beklaagdenbankje moet gaan zitten: 1 voor Papakonstantinou, 1 voor Venizelos, 1 voor Papandreou en 1 voor Papadimos. De 300 parlementsleden gooien in elke stembus een papiertje met “ja” of “nee”.

Maar wordt er zo geen zand in de ogen van de Grieken gestrooid? Nog maar eens? Want op dit ogenblik wordt een nieuw belastingsstelsel voor het parlement gebracht, dat werkelijk barbaars is. Mensen die hun belastingen niet (kunnen) betalen, kunnen hun hebben en houden kwijtspelen. De overheid mag namelijk huizen en dergelijke in beslag nemen.

Ze doet dat op dit moment al: Grieken die hun wegenbelasting de voorbije 2 jaren niet hebben betaald, en hun nummerplaten niet hebben ingeleverd, kunnen hun auto nu kwijtspelen. Mocht de overheid daar niet in slagen, dan kan tot 25% van het loon worden ingehouden.

12 thoughts on “Kies wie u op het beklaagdenbankje wil

  1. Als het inderdaad gaat gebeuren dat de Griekse overheid roerende en onroerende goederen in beslag gaat nemen dan hou ik mijn hart vast. Dan komt er iets in beweging wat mijns inziens niet meer te stoppen lijkt en is een de bestorming van de Griekse Bastille aanstaande. Ik ben net terug van 2 weken Epidavros en daar zijn de geluiden al te horen dat, dat de bekende druppel zal zijn.
    Het volk dat zich tot nu toe nog niet echt roert komt in beweging als men aan haard en huis komt en de ver van mijn bed show plots heel dichtbij blijkt te komen.

  2. Die kwestie van het aanslaan van de wagens waarvoor geen verkeersbelasting is betaald vind ik niet meer dan juist.Ik neem aan dat ze dan ook rondrijden zonder verkerin. Er stond eer paar dagen geleden in één of ander online-krant dat er in Griekenland 1.000.000, of heb ik dat verkeerd gelezen? Komt er zo aar ééntje tegen, of je nu in fout bent of niet ge bent goed gejost. Ik heb in iedergeval mijn splinternieuwe Jimny full casco laten verzekeren. Dat wel een klucht op zen eigen, de ogen van die bediende rolde bijna uit haar hoofd, en het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor dat de zaak rond was.Gelukking reed ik met een voorlopige verzekering rond. Ik heb mijn papieren pas gekregen nadat er iemand in opdracht van de verzekeringsfirma mijn wagen letterlijk van onder tot vanboven en van binnen en buiten had gefotografeerd. Ik schat zoeen 30 foto’s. Daar stelde ik me toch vragen bij, nooit meegemaakt.
    Only in Greece zeker ???
    PS @Hans, hopelijk ben ik nu bij de les gebleven. 🙂

  3. Beste Jef

    Yes only in Greece !!
    Als we het over kluchten gaan hebben heb ik er ook eentje voor je. Op 20 december aangekomen in Epidavros ben ik op 27 december gaan proberen mijn wegenbelasting te gaan betalen. Met het nieuwe systeem, dus de geprinte formulieren mee naar het postkantoor in Epidavros. Maar nee, dat kan daar niet dat moet bij het postkantoor in Lygourio een grotere plaats een 20km verderop. Nog geen probleem. Wij naar Lygourio. Een rij van hier tot Tokio met een gemiddelde afhandelingssnelheid van 10 minuten per persoon. Halverwege de rij gekomen zie ik dat iedereen een kentekenbewijs bij zich heeft dus wij weer terug naar Epidavros. De volgende morgen om 07:30 terug in Lygourio met formulieren,kentkenbewijs, paspoort en Afimi nummer (je weet maar nooit. Dezelfde rij
    en iedereen moet cash betalen Euro 860 voor een auto en een brommer. Cash geld gaat in een laadje onder het bureau.De postbeambte moet een geprint formulier in tweëen knippen. Een voor het postkantoor en een voor de klant met een betaalbewijs eraan geniet. Om 09:20 uur was ik aan de beurt. Ik gevraagd of we dat voortaan per telebank kunnen overmaken ? Of ik van een kompleet andere planeet kwam :-(.
    Hoezo het wordt nooit wat met ons zo geliefde land als men zelfs dit niet efficienter en veiliger kan organiseren. Dan rest nog het verhaal waarom moet je wegenbelasting voor een heel jaar moet betalen als je niet het hele jaar rijdt ? Yes only in Greece !! Geen wonder dat veel mensen hun kentekenplaten inleveren. Nog minder inkomsten voor de staat. Minder wegenbelasting, minder accijns op brandstof, garagebedrijven die steeds minder te doen hebben. Yes only in Greece !!

  4. @ Rob, het betalen van die verkeersbelasting is inderdaad omslachtig. Ik ben een paar keer in Mires geweest om inkpen te doen en eens te kijken of die wachtrijen in de bank verminderde. Dus maar even uitstellen en dan de laatste dag van het jaar nog een langere rij voor de etniki, waar ik een rekening heb. Dus dan maar naar het ELTA kantoor , zo mogelijk nog een langere rij. Dus ik denk bij mezelf foert dat zie volgend jaar wel. We passeren de bank van cyprus, ik kijk binnen bijna geen kat te zien. Dus mijn stoute schoenen aangetrokken en binnen, ik werd omiddelijk voort geholpen en stond na vijf of tien minuten weer buiten met de nodige papieren.
    Ik moest wel terug gaan pinnen bij de etniki, de ATM was vrij , joepie , geld er uit halen en terug naar ons bergdorpje.Voor één keer toch geluk gehad.

  5. Neem me niet kwalijk, maar wat lees ik toch vaak een gejammer over de gang van zaken in Griekenland! Alles kan beter, efficienter, vlugger, vriendelijker, zal de belasting/staat meer geld in ‘t laatje brengen, enz. enz. Waarom emigreert men dan naar Griekenland als je toch alles zo wilt beregelen als in je land van herkomst?? Is het niet juist de charme en de aantrekkingskracht dat er héél anders geleefd wordt? Laat deze schuldencrisis even vbuiten beschouwing; dat is een kapstok waar nu heel veel aan opgehangen wordt.
    Wil je dezefde snelwegen en bekeuringen, altijd goede TV-ontvangst, het gemak van de blauwe envelop in de bus en betalen met je PC, waar natuurlijk ook altijd bereik op moet zijn en dan ook natuurlijk nog (zou het haast vergeten) het “lekkere eten van thuis” te verkrijgen moet zijn ipv slak, inktvis, zeeegel, varkens- of schapenkop enz enz. …..
    Wat doe je dan in hemelsnaam in Griekenland? Stook de kachel thuis een graadje hoger en draai een plaatje van Parios of weet ik veel en houdt het verder bij vakanties.

    Veel commentaren klinken als: ik houd zo verschrikkelijk veel van ze (Griekenland), maar dit deugt niet en dát deugt niet, hier moet men veranderen daar moet het anders en “ze” doen dat fout en “ze” snappen ook nooit iets.

    Het lijken wel zure (verzuurde) echtenoten/echtgenotes aan ‘t woord.

  6. Om terug te keren naar het onderwerp van deze post: stemming over wie er zal worden gevolgd, wordt op 17 januari in het parlement gehouden.

  7. Beetje slecht geslapen Fyfika ?
    Lees eens een beetje tussen de regels door
    en lees dan dat we het beste voor hebben met het land. Beetje jammer dat je zo reageert zoals alle Grieken zo’n beetje. Na veplis, ti na kanoume

    En om terug te keren naar het onderwerp Bruno;
    mijns inziens dienen alle politici die ook maar enigzins weet hebben gehad van de Lagarde lijst vervolgd te worden. Van Papakonstantinou tot Papandreou en wellicht moeten ze zelfs dieper gaan graven en verder terug in het verleden.

    Groete van een zure ouwe zak die Griekenland hoog heeft zitten en er gelukkig nog steeds graag komt Fyfika!!!

  8. Sorry Rob. Was niet persoonlijk bedoeld.

  9. Den birazi Fyfika, ben niet boos 🙂

  10. η φυφικα τα λεει στην πεθερα ,για να ακουει η νυφη. λεγε φυφικα, ακουει η νυφη.

  11. tot 17 januari ,zou pasok nog bestaan ??, vandaag heeft de nachtegaal weg gevlogen uit de kooi.

  12. en ND heeft er natuurlijk weer niets mee te maken??!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *