Kogelbrief voor minister van Financiën

En nu dit weer: gisterenmiddag ontving minister van Financiën Yiannis Stournaras op zijn kantoor een envelop met daarin een .9mm kogel en een dreigbrief. Daarin stond dat Stournaras onmiddellijk moest ophouden met een politiek te voeren die huizen in beslag neemt van mensen die hun achterstallige belastingen en taksen niet kunnen betalen en die mensen uit hun huizen zet.

Het is niet duidelijk hoe ernstig deze bedreiging moet worden genomen. In ieder geval kan een verband met de gebeurtenissen van de voorbije weken (ontruimen van kraakpanden, arresteren van verdachten van terrorisme) wellicht worden uitgesloten, want de dreigbrief was ondertekend door de “Kretenzische Revolutie”. De organisatie had vorige week ook al dreigbrieven gestuurd naar de belastingsdiensten van Heraklio, Rethymnon, Lasithi en Chania.

Of deze organisatie uit Kreta ijvert voor de onafhankelijkheid van het eiland weet ik niet. Kreta viert op 1 december van dit jaar 100 jaar unie met Griekenland. In 1913 werd beslist dat dit voor 100 jaar zou zijn en dat men nadien zou kijken of het de moeite loont om bij Griekenland te blijven. Kreta heeft de middelen om min of meer op eigen benen te staan en wordt voorlopig iets minder hard geraakt door de crisis dan de rest van Griekenland.

En of Stournaras voor zijn leven moet vrezen, weet ik ook niet, maar de Griekse parlementsleden moeten zich toch hoe langer hoe minder op hun gemak gaan voelen.

19 thoughts on “Kogelbrief voor minister van Financiën

  1. Dreigementen vanuit Kreta zou ik zeker serieus nemen…………einde Stournaras??

  2. geen worden maar daden willen de mensen, als ze met één iemand een voorbeeld stellen moet je zien hoe snel de rest zal veranderen en wat die onafhankelijk betreft ik hoor van verschillende Grieken dat de staat hun vergeten is, Griekenland is alleen athene en thessaloniki zeggen ze. mss als verschillende delen van Hellas grote autonomie zullen krijgen zal het mss beter worden

  3. in plaats dat ze elkaar afmaken op Kreta en zo kostbaar bloed verloren gaat dat ze die onozelaars in de vouli opruimen apo to stoma sou stou theou to afti @ NATASA

  4. Ik vind het een geweldig idee om de Kretenzers geen belastingen meer te laten betalen. Dan kunnen ze daar ineens ook de scholen dichtdoen, de (gloednieuwe) ziekenhuizen sluiten, de post sluiten, de bootverbindingen afschaffen en de politiekantoren afbreken, en dan kunnen ze daar weer lekker net als vroeger mekaar afknallen en hun schapen n…..

    prachtig, achterlijk gat, Kreta

  5. wind u toch niet zo op hANS, heb je iets tegen de Kretenzers hebben ze U misschien van achter … ?was maar iedereen gelijk hun.
    EN beetje beschaafd blijven of hebben ze u dat geleerd op de “goede” belgische scholen
    ZITO I KRITI

    ps ik wilde nog meer schrijven eigenlijk maar dan zou ik me verlagen tot u niveau
    me to pardon Bruno

  6. neen neen, Kreta is prachtig zoals ik aangaf; alleen een beetje smerig: nogal wat mensen zijn deze zomer met gastro-enteritis in Kretenzische ziekenhuizen beland, waaronder mijn zoontje. Gloednieuw pediatrisch centrum overigens, en vriendelijke (Atheense) dokters.

    Maar als ze geen belastingen meer willen betalen, dan kunnen ze ook niks krijgen… en dan worden ze gewoon terug een eilandje in the middle of nowhere, met lekkere tomaten en voor de rest wat piraten, wat herders en wat drugs baronnen. Een beetje zoals de waddeneilanden zonder Nederland…

    Zo schiet het niet echt op natuurlijk: de ferries willen niet betalen, dus staken ze; de boeren willen niet betalen, dus blokkeren ze de wegen; de Kretenzers willen niet betalen, dus sturen ze kogels naar de inspecteurs… uiteindelijk komen zo een land en zijn inwoners dan toch voor de keuze te staan wat ze willen, en of ze samen wel iets willen en kan het toch ook niet echt verbazen dat inmiddels iemand anders het hier voor het zeggen heeft…

  7. ja ja iedereen moet belastingen betalen maar als je niet kan hans hoe moet je betalen met u leven of wat, soms hoor ik zijn de mensen maar paar euros schuldig bij wijzen van spreken en dan komen ze u heel huis in beslag nemen wat veel meer waard is das ook niet eerlijk …
    als de politiekers niet in staat zijn en niet bekwaam genoeg zijn om een land te leiden dan krijgt je zoiets. en denk eraan op kreta knallen ze niet zomaar iemand af tenzij je iets hebt uitgespookt daar zijn ze rechter en beul tegelijk de staat straft toch niet genoeg of laat de misdadigers zelfs vrijuit gaan…

  8. ik denk eerlijk gezegd dat het aantal mensen dat moet betalen maar niet kan betalen heel heel klein is, zeker op Kreta. Het systeem is op zich toch niet oneerlijk: wie geen inkomen of vermogen heeft, moet ook geen belastingen betalen… wie dat wel heeft, moet wel betalen. Dus als onze Kretenzische vrienden nu plots veel moeten betalen, is dat misschien wel een cultuurschok voor hen, of een teken dat ze jarenlang geprofiteerd hebben, maar toch niet onrechtvaardig?

  9. ik denk niet dat de staat zo eerlijk is gelijk in Belgie daar in Griekenland . als de mensen nu de helft verdienen van wat ze vroeger verdienden en nog altijd de zelfde belstingen of meer moeten betalen dan vroeger dan begrijpt je toch wrm ze kogelbrieven sturen 🙂

  10. Eerlijk belastingsstelsel in Griekenland???? Wie geen inkomen heeft, wordt niet belast? Ik ben nochtans een mooi (?) voorbeeld van het tegengestelde: het volledige jaar 2011 werkloos en toch een smak belasting moeten betalen omdat ik leef (!) en een auto durf te hebben (en niet eens zo een grote); ik word belast op de zgn. “tekmoiria”. Gelukkig heb ik geen eigen huis of ik had nog veel meer mogen neertellen. Zoals ik zijn er velen hier op Kreta (jaja, echt waar) en dat we dan overleven op spaargeld waarop we ook al eens belasting hebben mogen betalen, wordt gemakshalve vergeten door de regering.
    Welke Belg wordt nog eens extra belast op huis en auto via de personenbelasting? In Belgie wordt men niet belast als men geen inkomen heeft en zelfs vervangingsinkomens tot 12.000€ worden vrijgesteld. Dat ziet er toch een ietsje eerlijker uit volgens mij.

  11. ALS (!) dit al uit Kreta komt, wordt er toch niet beweerd dat Kretenzers tegen het betalen van belastingen zouden zijn, als principe? Het gaat hier over het aanklagen van de uitpersing van citroenen die al zo goed als leeg zijn (en het vele citroenenleed dat daarmee gepaard gaat). En waarschijnlijk over het feit dat die belastingen niet meer in lijn zijn met welvaartcreatie en solidariteit maar wel des te meer met het dempen van financiële kraters die door zichzelf verrijkende opportunisten geslagen zijn. Kunnen mensen inderdaad zomaar uit hun huis gezet worden, de riool in, omdat een stelletje cowboys uit hogere sferen financiële stabiliteit niet belangrijk vonden?

  12. @Lola, helemaal eerlijk is het natuurlijk niet: de loontrekkenden worden veel te zwaar belast; maar in principe is het toch zo dat iemand met een klein inkomen weinig moet betalen en iemand met een groot inkomen veel? Wel is het zo dat iedereen die al die jaren niets of te weinig betaald heeft, nu plots wakker schiet… het wordt pas echt oneerlijk als ze al die privileges terug gaan invoeren: minder belastingen voor de boeren, de boten, de Kretenzers, …

    De ‘tekmoiria’ zijn er om ontduiking tegen te gaan; dat systeem bestaat in belgie ook: iemand die geen belastingen betaalt maar wel rijkelijk leeft, wordt afgerekend op zijn feitelijke welstand. In Griekenland is het inderdaad een beetje doorgeslagen, vooral door de afschaffing van het belastingvrij minimum. Maar de tekmoirio voor een kleine auto is 2500 Euro, wat dus betekent dat je verondersteld werd een inkomen van 2500 Euro te hebben, waarop dan 22% belasting wordt geheven, ie 550 Euro, waarvoor dan de nieuwe tax credit van 2100 Euro geldt, zodat het totaalbedrag 0 is. Dus, echte serieuze belastingen gelden pas vanaf wat grotere vermogens of inkomens. Tot 11000 jaarlijks inkomen is de belasting nog altijd 0.

  13. @Stijn, het is de middenklasse die wordt leeggeperst, niet degenen die niets hebben. Wie niets heeft, is er heel slecht aan toe omdat er geen werk is en omdat er geen door de staat georganiseerde solidaritiet is (leefloon, OCMW, …) – zie Yiannis.

    Wie uit zijn huis wordt gezet omdat hij zijn belastingen niet betaalt, heeft dat bijna zeker aan zichzelf te wijten: ofwel had hij geen of weinig inkomen/vermogen en moet dus weinig of niets betalen, ofwel had hij een groot inkomen/vermogen en heeft hij nagelaten daarop belastingen te betalen, zodat de totale som met boetes etc… te hoog geworden is.

    Het zou pas echt asociaal zijn om zo’n wanbetaling zomaar te laten passeren, want het gevolg zou zijn (en is al jaren) dat de “brave huisvaders” voor de extra kosten opdraaien…

  14. @hans, jij hebt het al over het nieuwe belastingsstelsel terwijl ik het over belasting van verleden jaar had, inkomen van 2011 dus. Je vergeet erbij te vermelden dat je voor jezelf ook tekmoirio moet rekenen, nml 3000€. Ik heb een auto van 1400cc: tekmoirio 5200€. Totaal 8200€, min belastingvrije som toen van 5000€, blijft 3200€. 10% daarvan is 320 plus 55% van deze som (want je wordt ook nog eens belast volgens het stelsel van de zelfstandigen) als voorschot voor het volgende jaar, maakt 496€. Best wel even slikken hoor als je inkomen 0 is en je enige bezit een auto is. Wie een klein inkomen had, moest goed uitkijken dat dat toch nog groter was dan alle tekmoiria samen, zoniet werd je niet belast op je inkomen maar op je bezit. Hopelijk wordt dat dit jaar wat bijgesteld.

  15. dat lijkt me inderdaad niet eerlijk… ik denk dat het voor 2013 beter is voor situaties als de jouwe

  16. Belasting betalen is niets anders dan bijdragen aan de gemeenschap en een goed leefklimaat enz. maar op een of andere manier is het een dolgedraaide business geworden die mensen tot op het bot kaalplukt en de rijkeren verrijkt. Kijk hier in Nederland, Mc gif, Ikea, Starbucks en noem maar op, hoeven geen belasting af te dragen terwijl zij het heel goed kunnen lijden, mijn klompje breekt meerdere keren per dag bij alle berichten.

  17. 1. Ik denk dat de meeste europeanen hun minister van financien wel een 9mm projectiel zouden willen toesturen, alleen dan niet per post.
    2. Het lijkt er niet op dat de anarchisten erachter zitten zoals opgepakt bij Kozani met 2 kalashnikows en n’ scorpion. Deze zijn namelijk gestandariseerd op kaliber 7.62 en niet 9mm.
    3. Ter info, de dienstwapens van de griekse politie zijn 9mm.
    4. De Kreta-discussie lijkt mij in dit verband weinig zinvol.

  18. Waarom moet ons gezin met 2 kinderen, klein ambtenarensalaris , EXTRA belasting betalen omdat een ander belasting ontduikt?
    Als ik het frondistirio van ons eindexamenkind en de engelse les van ons gymnasiokind en de tot het minimum beperkte benzine er af trek, blijft er 380 over om van te leven en belasting te betalen. We betalen eerlijk belasting, maar willen daar ook een funtionerend onderwijs- , gezondheid- en belastingsysteem voor terug hebben.
    Ik zie de onwil bij de regering om de grote belastingontduikers aan te pakken maar weet ook dat er medeburgers zijn die de boel belazeren, maar het is de taak van de overheid om dat goed en eerlijk te regelen. En dat gebeurt dus niet. En als je betaalt voor iets maar je krijgt er niets voor terug dan noem ik dat diefstal.
    Verder houd ik niet van kogelbrieven e.d. en denk dat een groot aantal burgers gelijk hebben in hun protest, maar anderen groepen zich gedragen als verwende kinderen.

  19. En nog wat: we hebben nog honderden euroos tegoed voor gemaakte ziektekosten, al 1,5 jaar!!, maar de ziektepremies worden wel automatisch ingehouden van dat kleine salaris. Wel betalen, niks terugkrijgen. En als je je belasting niet betaalt krijg je geloof ik en boete en rente. Maar als ze ons geld te laat of helemaal niet betalen, ….niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *