Lasithistan

Het Lasithistan-paspoort

Het Lasithistan-paspoort

De Griekse overheid is bezig aan de zogenaamde structurele hervormingen. Die houden in dat heel wat overheidsdiensten moeten worden samengevoegd. Wat betekent zoiets concreet? Dat scholen (zie het Schema Athina), ziekenhuizen en zo meer zullen moeten worden samengevoegd. Een landgenoot die op Ikaria woont, liet al weten dat de overheid het plan heeft laten vallen om het hospitaal op het eiland te sluiten, dus die fusies zullen zeker niet zonder slag of stoot gaan.

Op Kreta zien ze het ook niet zitten dat zo veel diensten gesloten zullen worden. Het mag de staat dan wel geld opleveren, maar voor de bewoners wordt het leven er alleen maar moeilijker op als je geen scholen of ziekenhuizen meer in de buurt hebt. In de streek rond de Lasithi-vlakte hebben ze wel een heel bizarre actie op het getouw gezet. Daar krijgen de bewoners allemaal een paspoort van de nieuwe staat die ze op donderdag zullen uitroepen: Lasithistan. Iedereen die door Lasithi moet, zal een paspoort moeten aanvragen. Of je er moet voor betalen, weet ik op dit moment nog niet. Wellicht niet, want dat zou niet wettelijk zijn.

Maar het is wel een teken dat heel wat streken in Griekenland niet langer meer bereid zijn om zo maar het beleid te volgen dat vanuit Athene (en Brussel en Berlijn) wordt opgelegd. Of het wat gaat opleveren, is een andere vraag.

 

8 thoughts on “Lasithistan

  1. That’s the spirit…
    Die Kretenzers, ze hebben altijd een grote mond, maar misschien zijn zij wel de enigen die echt iets zullen doen. Ze hebben namelijk alles om min of meer zelfbedruipend te kunnen zijn…

  2. En nu nog een eurovision- kandidaat van Lasithistan…..

  3. Een Nieuwe Minoïsche Republiek! Geldt dit alleen voor het Lasithi-plateau of voor de hele prefectuur, want dat laat het kaartje op het “paspoort” wel vermoeden…en dat zal maar moeilijk doorgaan, vrees ik.

  4. Als ze echt dapper zijn stappen ze ook uit de eurozone.

  5. Die structurele hervormingen zijn een hoofdpijn voor de provincieele gebieden.Bv,de Pelion is nu volledig op Volos afgestemd,voor alles en nog wat moet men naar de stad,zelfs om een brief te posten.Wij hebben occasioneel een postman die langskomt en meestal de berg niet kent,dus ‘zetelt’hij 2maal wekelijks voor een paar uren in een dorpscafe en daar kan men gaan kijken of er post is en dat gedurende z’n aanwezigheid van 10 tot 12uur.We hebben al een paar keer een brief naar onszelf gepost maar die gaat onverricht terug naar het postkantoor met de melding ‘adres onbekend’.En wat met officiele documenten,rekeningen,enz? Ik zie ons weldra zonder electriciteit zitten omdat we de rekening niet bekomen hebben.Officiele diensten aanvaarden ook geen postbus adres,vooral niet als het om uitbetaling van pensioenen gaat.
    Misschien zou Lasithistan een eigen organisatie kunnen opbouwen,als ze tenminste wat centen hebben en een berg goede wil en ondernemingszin.

  6. Dat is toch gewoon te belachelijk voor woorden? Niet dat de Griekse overheid in staat was om voor zijn burgers te zorgen, maar door de besparingen wordt het er alleen maar erger op. Wat als je geen eigen vervoer hebt? En met internet lukt het ook al allemaal niet.

  7. zo veel productie in Zoniana ,blijkbaar is heel Kreta aan het roken snuiven.ik wist dat hun tsikoudia van slechte qualiteit is, maar zo erg??

  8. inderdaad tzimis met onze economie gaat het niet slecht drugshandel, wapenhandel, olijfolie en noem maar op … en we hebben tenminste tsikoudia iets wat andere niet hebben als ze binnekort opt vasteland zelfs geen water zullen hebben om zich te wassen zullen wij tsikoudia drinken op u gezondheid :)dat is toch wat jij wilt horen of niet ?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *