Adopteer een Griekse olijfboom

Het mag een bizar idee lijken, maar een industrieel ingenieur uit Athene en een radio/TV producer uit Toronto hebben een intiatief uitgewerkt waarvan ze denken dat het misschien wel een uitweg uit de economische crisis biedt. Adopteer een Griekse olijfboom. Een heel simpel concept: je kunt een olijfboom adopteren voor 1 jaar, en je krijgt dan elk jaar de opbrengst in olijfolie van jouw specifieke boom toegestuurd (mits het betalen van de verzendkosten).

Waarom is zoiets een mogelijke oplossing voor de crisis? Op deze manier krijgen de olijfboeren makkelijker toegang tot de internationale markten. Hoe vaak hebben we hier al niet geschreven dat het een schande is dat de Griekse olijfboeren hun olie massaal laten opkopen door de Italianen, die ze dan mengen met hun eigen minderwaardige olie, maar die wel duur verkopen in de rest van Europa?

Eén van de boeren die meewerkt aan het initiatief, doet hier zijn verhaal over zijn olijfolie:

Er zijn 7 adoptiecategorieën, gaande van 10US$ tot 5000US$. Met 10US$ krijg je wel geen olijfolie, maar vanaf je meer geld geeft, staat er ook wel meer tegenover. Meer informatie is te vinden op de website van het initiatief. Er is op dit moment een crowdfunding campagne aan de gang, die binnen 71 dagen voorbij is. Interesse? U heeft nog een goeie 2 maanden de tijd.

Voor diegenen die op Facebook actief zijn: er is ook een facebook-pagina van het iniatief. Hier klikken.

11 thoughts on “Adopteer een Griekse olijfboom

  1. Bruno,

    Een overtijdse 1 aprilgrap ?

    Ik heb hier toch nog een betere gehoord :
    je kan een barrel ruwe olie (van uit één of ander Grieks territorium) adopteren. Al naar gelang je inbreng heb je dan gratis recht op een gratis tankbeurt.

  2. @Bruno
    Misschien zou een schop onder de kont van de olijfboeren nog meer helpen. Bij ons op het eiland klaagden ze voortdurend dat de Albanezen veel te veel vroegen (was 8 euro per uur) bij het oogsten.
    Overigens wordt er maar eens in de twee jaar geoogst.

    En ik herinner me jouw verhaal nog van Oliver en Sigrid vorig jaar december. http://btersago.com/blog/?p=7647
    Zo slecht is de Italiaanse olijfolie nou ook weer niet. Tja misschien wel volgens veel Grieken.

  3. slecht zal de italiaanse niet zijn maar de beste ook weer niet … een van de beste olijfolie ter wereld is de Kretenziche met een zuurte graad van nog geen 1 percent, 0.5 en minder om precies te zijn tot 3 percent is toelaatbaar in de eu …tja en eerlijk gezegd vind ik 8 euro per uur ook duur voor een illegaal als je weet dat ze hier bij ons in limburg een illegaal in de bouwsector rond de 6 euro verdient dus…

  4. Ik weet niet wat ik hier moet van denken, ik merk in elk geval veel scepticisme in vorige commentaren.

  5. Een informatieve bron over olijfolie is ‘Olives’ van de Amerikaanse journalist Mort Rosenblum. Hij bezocht eind jaren ’90 alle landen rondom de Middellandse Zee om alles te weten te komen over de productie van olijfolie en hoe de handelsstromen verliepen. In elk land werd de eigen olie verheerlijkt en buitenlandse olie inferieur bevonden. Uiteraard zou je bijna zeggen.
    Een aanrader als je het onderwerp interessant vindt.
    Het boek stamt wel uit 2000 maar zoveel zal er niet veranderd zijn.
    De Griekse olijfolie uit Lesbos (meen ik) kwam er overigens niet al te best vanaf en dat had te maken met een te lange tijd tussen oogsten en naar de olijfpers brengen.
    Claims welke olijfolie het beste is moet je natuurlijk altijd met een grote korrel zout nemen. Ook in spanje, Frankrijk, Italië en noem maar op wordt olijfolie geproduceerd met een zeer lage zuurgraad en welke het beste is? Wie durft het te zeggen zonder zelf alles objectief geproefd te hebben.
    Evenals Griekse gaat ook Spaanse olijfolie in grote bulk naar Italië. Ook geen echte marketeers dus.

  6. Er zal zeker wel een groot deel emotie mee gemoeid zijn. Persoonlijk komt de beste olijfolie naar mijn smaak uit Siteia (Kreta). Die van Zakynthos is ook bijzonder smakelijk en Kalamata komt op de derde plaats.

  7. de ouzo van lesbos is inderdaad beter dan hun olijfolie en de rest is een questie van smaak en de kwaliteit hangt van heel veel factoren af… ieder jaar word er een prijs uitgereikt voor de beste olijfolie en bijna ieder jaar is er een ander winnaar maar de Kretenzische olie valt bijna om niet te zeggen iedere keer in de prijzen…maar inderdaad de beste olie van Griekenland komt uit kreta en op de tweede plaats die van de Peloponnesos gelijk Bruno zegt

  8. Ik koop rechtstreeks 5 liter bussen bio olie van Latzimas (Milopotamos Kreta) en die bezorgen ze netjes met TNT hier in Nederland aan huis, zo heb ik heerlijke olie en steun de economie daar ook een beetje.
    Tegenwoordig is ook de rest van mijn familie aan die olie.

  9. ben volledig akkoord: Kalamata = beste olijven en olijfolie maar die van Kreta mag er gerust naast staan. Zelf koop ik hem bij Restaurant “De Griek” Mariakerke bij Gent, hebben een klein winkeltje! toftof!

  10. @Pieter , sinds het jaar 2000 is er al héél wat veranderd (meen ik) en ik kan wat je beweert over het productieproces van de olijfolie op Lesvos het tegendeel bewijzen. Over smaken valt niet te twisten. Maar men kan niet alle Kretenzische , ‘Lesbische’ , Spaanse en/of Italiaanse olie over dezelfde kam scheren. Overal zit er goede , minder goede en slechte kwaliteit tussen (net zoals in de ouzo-merken en variëteiten op Lesbos , trouwens).
    Aan de geïnteresseerden en de kenners om te proeven en te vergelijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *