De klucht van de Lagarde-lijst duurt voort

We zijn nog niet bekomen van het kinderlijk niveau van de ruzies met Evangelos Venizelos in de Parlementaire Onderzoekscommissie, of we krijgen weer nieuwe ontwikkelingen waar we ons bij in de haren krabben. Vorige week was gezegd dat ex-premier Papandreou als hoofd van de regering, in de periode dat de Lagarde-lijst in Griekse handen is gekomen, ook moest komen getuigen voor de commissie. Maar een paar dagen later weerklonk het dan weer dat zoiets niet zou gebeuren. De ex-premier zou een geschreven verklaring sturen. Wellicht kan hij de Amerikanen in de Ivy League universiteiten niet even laten wachten om hen zijn inzichten over de Griekse crisis mee te delen.

Wat hij dan ook deed. Daarin stond dat hij wel wist dat zijn minister van Financiën Papakonstantinou de mogelijkheid had om in het bezit te komen van gegevens over grote bankrekeningen in het buitenland. Hij was nadien ook op de hoogte gebracht van het feit dat de regering de lijst in haar bezit had en die zou gaan gebruiken om belastingontduiking aan te pakken.

Tot daar dus. Wat er nadien gebeurde, wist Papandreou ook niet. Geweldig toch: ze weten allemaal wat er gebeurde tot het moment dat de lijst in Griekenland was aangekomen en nadien krijgt iedereen collectief amnesie? Of zijn ze opeens niet meer verantwoordelijk en is het uit hun handen? In zijn verklaring schrijft GAP (zo wordt hij ondertussen door iedereen hier genoemd) dat hij op zo vele fronten actief moest zijn, dat hij zijn prioriteiten moest stellen en dus zijn aandacht niet kon richten op deze lijst.

Georgos Papandreou greep tevens de gelegenheid aan om in zijn verklaring van leer te trekken tegen de pers die had gesuggereerd dat zijn moeder Margaret op de lijst stond met een rekening meer dan 500 miljoen dollar. Margaret zelf zal een rechtszaak aanspannen tegen de 2 kranten die dit hadden vermeld.

Maar kijk: vandaag is het voormalige hoofd van de financiële politie komen getuigen voor de Commissie (zonder incidenten, zo te zien) en opeens wordt de ex-premier dan toch opgeroepen om te komen getuigen in persoon. Volgende week dinsdag, meer bepaald. Eens benieuwd of er dan weer spanningen zullen zijn.

3 thoughts on “De klucht van de Lagarde-lijst duurt voort

  1. En getuigen doe je onder ede. Dat betekend dat GAP niet mag jokken! Zal mij benieuwen haha!

  2. Ach wat is jokken. Niet de volledige waarheid spreken, dingen vergeten of iets niet vertellen, is dat jokken? Kwestie van definitie toch.

  3. Ziezo, zoals verwacht komt Papandreou niet opdagen. Hij heeft nog maar eens een brief gestuurd, dat hij gezegd heeft wat hij te zeggen heeft. Kous af voor de ex-premier. Hij kan nu rustig zijn lezingen aan de Ivy League universiteiten voortzetten en het geld laten binnenstromen. Wellicht gaat het niet naar een Zwitserse bankrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *