Regeringsherschikking

Men zegt wel eens dat de volle maan een eigenaardig effect heeft op sommige mensen. Eergisteren hadden we de grootste volle maan van het jaar, net na de langste dag van het jaar. Het effect is dan misschien nog eigenaardiger geweest. Enkel op die manier valt de Griekse regeringsherschikking uit te leggen.

Na ongeveer 40 jaar van een twee-partijenstelsel Nea Dimokratia/PASOK zijn we nu op het eindpunt aanbeland: beide partijen die Griekenland aan de rand van het bankroet hebben gebracht, regeren nu samen. Vreemd beestje toch, die democratie. De regeringsherschikking werd aangekondigd net op de dag dat het tijdschrift Foreign Policy Griekenland naar een “borderline failed state” terugbracht. Met een regering waar zo wat alle technocraten uit zijn verwijderd, en met enkel politici, is de kans groot dat de status van Griekenland volgend jaar naar “in danger” zal zakken. Of is er überhaupt iemand die gelooft dat Griekenland nu gered is met deze lieden?

En welke lieden dan nog. PASOK-voorzitter Evangelos Venizelos, geheel opgetrokken uit ambitie, is uiteindelijk vice-premier. Dat betekent dat, mocht er ooit iets gebeuren met Antonis Samaras (niet dat we dat wensen), deze man aan het hoofd van dit land komt te staan. De man die voorzitter is van een partij die vorig jaar tijdens de verkiezingen iets meer dan 12% van de stemmen haalde. Die in de huidige opiniepeilingen nog 4% haalt. Niet alleen dat: PASOK zit met 11 parlementsleden in de regering. De partij heeft in totaal 33 parlementsleden. 1 op 3 in de regering, niet slecht, je moet het maar doen.

Heel wat ministerposten worden verder bekleed door figuren van wie ik nog nooit heb gehoord. Om maar te zeggen: aan het roer staan mensen met weinig of geen ervaring. De lijst van de nieuwe regeringsleden, met links naar hun website, is terug te vinden op de Engelstalige versie van de krant Eleftherotypia.

Laat ik er een paar opvallende namen uithalen. Kyriakos Mitsotakis is de nieuwe minister van structurele hervormingen. Hij is de zoon van Konstantinos Mitsotakis, die nog premier is geweest van april 1990 tot oktober 1993, toen zijn regering viel door de harde nationalistische lijn tegenover FYROM van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken …. Antonis Samaras. De oude Mitsotakis wilde toen al heel wat structurele hervormingen doorvoeren in Griekenland. Nu mag zijn zoon het proberen.

Minister van Openbare Gezondheid is brulboei en boekenverkoper Adonis Georgiadis, misschien nog meer gehaat dan Evangelos Venizelos. Georgiadis is meer op televisie te zien dan eender welke andere mediafiguur in Griekenland. Hij komt van het extreem-rechtse LA.O.S. en heeft ooit beweerd (op TV, waar anders) dat hij nooit naar Nea Dimokratia zou overstappen want Samaras is een halve gek. Ondertussen heeft hij zich uitstekend bekwaamd in het slijmen, en dat legt hem blijkbaar geen windeieren.

Normaal gezien zou hij een vice-minister naast zich krijgen in de figuur van voormalig journaliste Sofia Voultepsi (die vorige week op televisie kwam verkondigen dat alle buitenlandse televisiezenders in handen zijn van wapenhandelaars, tsja), maar die heeft de handdoek in de ring gegooid nog voor de regering zal worden ingezworen.

Opvallend ook: er is een speciale onderministerpost gecreëerd voor “openbare televisie”. Er zal dus een regeringslid uitsluitend verantwoordelijk zijn voor de openbare omroep, die nog steeds via internet aan het uitzenden is. Die man, Pantelis Kapsis, is een voormalig journalist die heeft gewerkt voor 2 grote televisiezenders en die uitgever is van de krant To Vima. Kapsis is een grote naam binnen de Journalistengroep Lambrakis, een mediaconcern (dat weliswaar bijna failliet is) dat erg nauwe banden heeft met PASOK, want de eigenaar heeft zich jarenlang weten te verrijken via lucratieve overheidsopdrachten tijdens opeenvolgende PASOK-regeringen.

Deze bende mag nu scholen en ziekenhuizen gaan sluiten tijdens de zomer en moet 15.000 ambtenaren ontslaan volgend jaar (150.000 tegen eind 2015). Ik zie ze het niet doen. Er zal wat gestunteld worden, de samenleving zal nog meer gepolariseerd raken, SYRIZA en Gouden Dageraad zullen wellicht nog populairder worden in de opiniepeilingen en Griekenland …. dat zal verder strompelen tot na de Duitse verkiezingen. Misschien zal Europa de Grieken dan wel toestaan om naar de stembus te stappen.

6 thoughts on “Regeringsherschikking

  1. Kortom , meer chaos binnenkort…

  2. “Deze bende mag nu scholen en ziekenhuizen gaan sluiten tijdens de zomer” wat een bijzonder cynische maar treffende formulering Bruno, want daar komt het uiteindelijk allemaal op neer

  3. Maar @Bruno, wat zou Athene nu nog met technocraten in de regering moeten?Het land wordt immers al de facto door de technocraten vanuit Brussel/Straatsburg bestuurd, die op hun beurt weer geheel naar de wensen en eisen van de door de Verenigde Staten van Noord Amerika gemanipuleerde “markt” handelen.

  4. Ik begin zo langzamerhand kruisjes te slaan …..

  5. Το Πασοκ ειναι εδω. οχι ενωμενο δυνατο αλλα εδω. Ο Παπαδημος περιμενει στη αυλη του Πικραμενου. Καλα μπανια.Τα λεμε σεπτεμβρη οκτωβρη παλι.

  6. Ieder keer denk je het kan niet slechter en hupakee daar gaat ie weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *