Warme september

Καλό μήνα klinkt het vandaag overal op straat. De vakantie is voorbij, het dagelijkse leven wordt hervat. Het is september, de maand waarin we volgens premier Samaras zouden beginnen vliegen, indien we zonder kleerscheuren juni waren doorgekomen. Ik voel het nog niet, maar het kan ook aan mij liggen, natuurlijk.

Vandaag is de deadline verstreken waarin Grieken hun belastingaangifte moesten binnen brengen. De meesten kregen niet eens een aanslagbiljet in de bus. Alles moest via elektronische weg en dat liep niet altijd van een leien dakje. Tijdens de zomermaanden is het systeem regelmatig door de knieën gegaan, wat tot heel wat vertraging heeft geleid bij het verwerken van de gegevens. Afgelopen vrijdag waren er naar schatting nog 500.000 Grieken die hun belastingsaangifte niet hadden ingediend. Of die dat allemaal afgelopen weekend hebben gedaan, is niet zeker.

De meesten gaan ook dit jaar weer extra moeten bij betalen. Om die betalingen te vergemakkelijken, had de regering de mogelijkheid geboden om de belasting in schijven af te betalen. Het aantal schijven was vastgesteld op basis van de datum waarop de aangifte was ingediend. Maar door de vele vertragingen in het systeem, zijn heel wat mensen later geregistreerd dan de datum waarop ze eigenlijk hun aangifte indienden. Met als gevolg dat voor velen het aantal schijven daardoor is verminderd. Wat dan weer tot moeilijkheden zou kunnen leiden bij het afbetalen van die schijven, die voor velen te hoog dreigen te liggen.

Maar goed: september dus. Nu iedereen terug op post is, kan vooral de openbare sector de schade opmeten van de voorbije twee maanden. De scholen moeten het met ongeveer 10.000 leerkrachten minder doen, er zijn geen bewakers meer aan de scholen (hoewel de overheid overweegt om 3.800 werklozen aan te nemen om dat werk te doen – ik zie er de structurele hervorming niet van in), ziekenhuizen worden gesloten of samengevoegd, de gemeentelijke politie is afgeschaft (iets waar heel wat burgemeesters het nog steeds niet mee eens zijn) en zo meer.

De messen worden geslepen en het klassieke wapen van stakingen wordt bovengehaald. Het staat nu al vast: de vakbond van de openbare sector zal staken op 18 en 19 september, en er is ook al sprake van een algemene staking op 27 en 28 september waar ook de vakbond van de privésector zal aan deelnemen. Het wordt nog warm.

En ondertussen circuleren er ook nog eens geruchten dat de trojka niet al te blij is met het tempo waarmee de privatiseringen in Griekenland worden doorgevoerd. Het fonds dat zich daar mee bezig houdt (HRADF) zit momenteel zonder directeur, want die is aan de deur gezet nadat bleek dat hij het privévliegtuig van een oligarch aan wie de openbare gokmaatschappij OPAP was verkocht, had gebruikt om met vakantie te gaan. HRADF heeft dit jaar alleen al 3 directeurs versleten. Het draait daar inderdaad niet vlot. De trojka zou overwegen om een nieuw orgaan op te zetten dat de Griekse privatiseringen moet begeleiden, en dat orgaan zou naar Luxemburg verhuizen. Het zou dus nauwelijks nog in Griekse handen zijn. Het lijkt me een wel erg verregaande maatregel. De Europese Commissie heeft het bericht niet ontkend, maar heeft toegegeven dat het een scenario is waar over nagedacht wordt. Eind deze maand komt de trojka weer op controle. En dan begint het hele spelletje weer van voren af aan.

In de Griekse samenleving leeft een soort van hoop dat het volk deze maand eindelijk op straat zal komen. Warm zal september wel worden, maar of we massale protesten gaan zien, daar durf ik ten zeerste aan te twijfelen.

5 thoughts on “Warme september

  1. @Bruno.Mag ik nog wat ellende bijstapelen?In een artikel van eKathamerini dit weekend las ik in een paar bijna verborgen regeltjes toch wel iets heel bijzonders.

    Samaras wil de volgende verkiezingen in met de leuze “No new Memorandum,no new Austerity”.Los van de huidige tekortschietingen in de door de de Trojka gewenste prestatie, doemt er voor 2014/5 al weer een gat van 10 miljard op in de te voorziene verplichtingen(vnl naar het Bankenstelsel).Dus die slogan van S. lijkt absoluut niet lukken.

    Nu is de PM van plan de reguliere jaarlijkse EU project-subsidies, bestemd voor verbeteringen en ontwikkelingen in het land en de bevolking, te gaan gebruiken voor het gedeeltelijke dichten van het 10 miljard rente-en aflossing Bankengat.

    Dat kan toch niet, en dat mag toch niet?@Bruno, heb jij of iemand anders hier iets meer gedetaillerds over gelezen?

  2. Behalve het feit dat ze om de paar maanden nieuwe takswetten toveren zonder goed overleg en niet erg duidelijk,kunnen hun eigen diensten niet mee en loopt de zaak in het honderd door fouten van de organisatie zelf.Wie is er nog nooit in de knoei geraakt door mankementen van overheidswege? Documenten die ingeleverd werden en verloren gegaan zijn of bij een verkeerde dienst terecht gekomen zijn,data die niet overeenkomen,enz en het is de betrokkene die het gelag moet betalen want ZIJ geven geen nooit eigen fouten toe.

    Dat griekse privatiseringen in Luxemburg moeten afgehandeld worden is nogal kras maar ‘misschien’ een kans dat het ietwat eerlijk zal gebeuren en dat het geld niet ergens aan de handen blijft kleven . Niet dat de buitenlanders zo erg clean zijn maar mogelijk dat er minder gegoefeld zou worden.
    Wishfull thinking ?:)

  3. θα χτυπησει κανα σαρανταρι;;δυο πηγε ο μηνας,αργουμε!!ακομα να τελειωσει ο γαμημενος ο φραπες;;θα οργανωθουμε καμμια φορα;

  4. @Martin, ik had het anders begrepen: als de trojka eind september terug komt naar Griekenland en weer nieuwe besparingen eist (omdat de overheid in zijn overige verplichtingen, zoals echte structurele hervormingen, tekort is geschoten), dan zou Samaras verkiezingen uitroepen omdat het volk geen verdere besparingen zou aankunnen.
    En die verkiezingen zou hij dan in gaan met de slogan “Geen nieuw memorandum, geen verdere besparingen”. Nogal huichelachtig. Het enige wat hier volgens mij uit blijkt, is dat de regering erg wankel staat.

    En wat betreft het gebruik van EU subsidies om het gat te dichten: daar heb ik nog niets over gehoord. Het zal misschien weer een denkpiste zijn van het genie dat Olli Rehn heet, dat kan natuurlijk.

    Wat ik wel weet, is dat het “bankengat”vanaf 1 januari zal worden gedicht door huizen in beslag te nemen.

    Het komende weekend is er de Internationale Expo in Thessaloniki, waar een premier traditioneel cadeautjes komt uitdelen. Dat wordt daar nog warm.

  5. Zó las ik het in de krant bij:”…ä greater portion…”etc.

    ‘The government’s aim is to post a primary surplus later this year which would allow it to return to international bond markets in 2014 with the aim of raising some 3 to 4 billion euros. This sum, together with leftover funds from the recapitalization of the country’s banks and a greater proportion of European Union funding in subsidies might allow Greece to cover a funding gap for 2014 and 2015 estimated at some 10 billion euros’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *