Antifascistische bijeenkomst

De ondervraging van Nikos Michaloliakos, de partijleider van Gouden Dageraad, duurde 5 uur en eindigde pas in de vroege ochtend. De openbare aanklager heeft beslist dat de man in voorarrest moet: hij wordt beschuldigd van het oprichten van en het deelnemen aan een criminele organisatie. Het feit hij niet op borg zou worden vrijgelaten, was min of meer te verwachten. Het zou de publieke opinie een vreemd signaal hebben gegeven. Die publieke opinie ontspoorde gisteren nog maar een keer toen de drie parlementsleden Kasidiaris, Panagiotaros en Michos werden vrijgelaten op borg en daarbij de opgetrommelde journalisten bespuwden, beschimpten en schopten. Hoe de journalisten op het terrein van het gerechtsgebouw konden, terwijl zoiets niet toegestaan is, is weer zo’n kwestie.

Vanmiddag zal de nummer 2 van de partij, Christos Pappas, worden verhoord. Bij een huiszoeking bij hem, werd een huis nazi-schrijn ontdekt en vermoed wordt dat ook hij in voorarrest zal blijven.

Het is geen toeval dat dit weekend in Athene een nationale antifascistische bijeenkomst wordt georganiseerd in Athene. Initiatiefnemer is eens te meer Petros Konstantinou, van KEEFRA, die wegens de bijeenkomst af en toe wordt opgevoerd in de Griekse media. Daarbij wordt hij nooit aangekondigd als de voorzitter van de antiracistische en antifascistische organisatie, maar steeds als lid van ANTARSYA, een linkse splintergroep die veel gemeen heeft met de Communistische Partij, maar ook weer niet genoeg om samen hand in hand te gaan (̩̩n van die punten die ik absoluut nooit begrepen heb bij de Griekse linkse partijen Рze zijn het enkel eens over het feit dat ze het oneens zijn Рover wat, dat is me niet duidelijk).

Het duidt op de politisering van werkelijk alles in de Griekse samenleving, en daardoor kun je er van op aan dat heel wat gematigd denkende Grieken zullen aarzelen om de straat op te komen en KEEFRA hun steun te betuigen. Maar misschien is dat wel de bedoeling …

One thought on “Antifascistische bijeenkomst

  1. Een antifabetoging gisterenavond in Heraklion heeft exact 17 mensen (waarvan 5 kinderen aan het handje) bijeengebracht. Ik heb ze geteld.

    Aan een luidkeelse demonstrant vroeg ik of hij wist wie de persoon was op zijn t-shirt. ‘Of course, it’s Ché Guevarra. He is fighting against globalism and the crisis’

    Wellicht is het dank zij diezelfde Ché dat Olympiakos gewonnen heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *