Crisis? Welke crisis? Er waren nog nooit zo veel rijken in Griekenland

Die conclusie kun je trekken uit het jaarlijkse Ultra Wealth Rapport van Wealth-X en UBS voor 2013. Het moet zo wat het meest wraakroepende rapport zijn dat je op dit moment kunt lezen: er wordt ons verteld dat er een zware economische crisis is, maar de ultrarijken zijn in 2013 nog rijker geworden. Die ultrarijken zal het worst wezen dat in Griekenland elke 18 uur iemand zelfmoord pleegt, meestal om economische redenen. Of dat mensen uit hun huizen worden gezet, eten moeten zoeken in de vuilniscontainers, of geen geld hebben om elektriciteit of warm water te betalen.

Ook de Griekse ultrarijken houden zich met dat soort “banale” zaken niet bezig. Uit het rapport blijkt dat 505 Grieken (0,005% van de Griekse bevolking) samen een fortuin van 60 miljard euro bezitten! Hun winst is het voorbije jaar met 20% gestegen. Volgens de private banking afdelingen van de Griekse banken, zouden er meer dan 8.000 Griekse miljonairs zijn. Op de Griekse beurs (wat die nog voorstelt, tenminste) zijn er 2.678 mensen die meer dan 1 miljoen euro aan aandelen bezitten.

Volgens Credit Suisse ligt de gemiddelde rijkdom van de Griek op 76.000 euro per volwassene (een toename van 9,9% de voorbije jaren). Dat bedrag ligt op 150.000 euro binnen de eurozone, waar Luxemburg koploper is met 250.000 euro.

Aan de andere kant van het spectrum: 900.000 spelers op de Griekse beurs hebben in totaal een verlies van 65 miljard euro gemaakt, sinds de leenovereenkomsten in voege zijn getreden. De waarde van onroerend goed (gebouwen in de eerste plaats) is gezakt met 40%, en de haircut op de Griekse obligaties heeft er voor gezorgd dat 11.000 kleine Griekse investeerders hun geld in 1 nacht in rook zagen opgaan.

Er wordt wel eens gezegd dat de Grieken heel wat geld op buitenlandse banken hebben. Volgens bronnen binnen verschillende banken, zou het gaan om 100 miljard euro, maar op de zender ARTE is ooit een bedrag van 200 miljard euro vernoemd. Het is natuurlijk niet te controleren.

Verdere lezing van het rapport van Wealth-X toont dat de superrijken nog rijker zullen worden de komende jaren. Zij wrijven zich wellicht flink in de handen bij deze crisis, die een enorme verschuiving van geld met zich meebrengt. Je zou verwachten dat er een politiek wordt gevoerd in het democratische Europa, die dergelijke verschuiving probeert af te wenden. Maar dat blijkt overduidelijk niet het geval.

17 thoughts on “Crisis? Welke crisis? Er waren nog nooit zo veel rijken in Griekenland

  1. Het lijkt erop dat de Europese steun voor een groot deel bij de verkeerde Grieken terechtkomt. Griekenland kan eigenlijk twee vliegen in een klap slaan. De volgende lening moet verstrekt worden door de eigen rijken dan hoeft er ook niet aan nog meer eisen van de trojka voldaan worden.

  2. Lex, het aller- aller- allerlaatste wat Griekse rijken zullen doen is zelfs maar overwegen om een Eurocent aan de Griekse staat te geven. Ze zullen alleen zo een lening overwegen wanneer ze zeker zijn dat ze terugbetaald zullen worden met veel winst; en dat kan natuurlijk enkel met Europese garanties. Ik ken een aantal mensen die hun grote auto’s verkopen en een kleinere nemen, niet omdat ze de grote niet meer kunnen betalen, maar owv de nieuwe ‘tekmiria’, een inkomstenbelasting die geheven wordt als er bepaalde uiterlijke tekens van rijkdom zijn zelfs als het aangegeven inkomen kleiner is. Met andere woorden: liever een kleinere auto dan een cent belastingen betalen…

  3. in dit verband: de ‘tekmiria’ en belastingen op onroerend goed zijn de enige manieren om de echte rijken ook daadwerkelijk inkomstenbelasting te laten betalen. Ontsnappen kan enkel als ze uit Griekenland zouden verhuizen, en dat willen de meesten niet. Die mogen wat mij betreft dan ook dramatisch omhoog, met tegelijk een verlaging voor de oneerlijke belasting op lonen.

  4. Helemaal met je eens Hans en je begrijpt ik ken de Grieken inmiddels ook al wat beter en ik verwacht van de rijken (en de politici maar dat zijn ook de rijken) ook geen enkele solidariteit met de gewone burger. Maar ik wordt er soms zo moe van dat er zo weinig schot in zit. De rijken worden alleen maar rijker over de rug van de armen en de politici zorgen ervoor dat de aandacht daarvan wordt afgeleid en de schuld extern wordt gelegd. Pfff.

  5. En aan de zaak Lagarde kan je zien dat deze elite de politiek en de samenleving aardig onder controle heeft.

  6. Griekenland, een experiment… En succesvol. Wanneer wordt dit model in volle kracht toegepast op de rest van Europa? Nee, dit wordt geen rooskleurige toekomst!

  7. Ja @Stijn.Je weet dat ik dat al een aantal jaren hier betoog.De weldenkende,nog normale Noord-Europeanen kijken naar Griekenland en zien met afgrijzen de toekomst van zichzelf en hun kinderen: Griekenland als de knariepiet van de Europese golddiggersmijn.

  8. het is in de geest van de tijd. Kanarie-piet. dat zwarte mag niet meer.

  9. Tzimi,
    Misschien moeten we die foute “zwarte” Piet vervangen door een “Griekse” Piet.
    Dat zijn toch al specialisten in zwartwerk. Ze zijn ook gewoon te werken met schimmige figuren die veel beloven en cadeaus uitdelen die een ander betaalde. Onbetrouwbare, bisschoppen zijn in Griekenland ook al geen zeldzaamheid.
    Bij vreemde mensen ‘s avonds aan de deur kloppen om zijn zak of schimmel te tonen, je moet maar durven.
    Zolang het maar geen Roma-Piet wordt, want die blijken de stoute kinderen effectief mee te nemen.

  10. Ik dacht dat heel Europa het er over eens was dat Grieken lui zijn? Lijkt me dan toch geen goeie keuze om aan de zijde van de goedheilig man te hebben.

  11. Beste Europa, ik vroeg het even na bij mijn Turkse buurman.
    Volgens hem was Centenklaas toch een rasechte Turk.
    Meer verontrustend is het feit dat hij al vele jaren officieel dood is. Bij de Blijde Intocht toch even zijn hoektanden controleren.
    Een weerwolf in bisschopsvacht?

  12. e kakomira penimeni dat had ik toch niet verwacht van u dacht dat je slimmer was dan dat of doe je dat om ons te plagen, heb jij ooit een turk gezien die nikolaos heet en noem maar op, ik kan u nog voorbeelden geven… voor dat hoeft je toch niet gestudeerd te hebben om te weten dat hij geen turk is, dus ataturk is in thessaloniki geboren dus dat is een Griek of ik die in belgie geboren ben, ben dus belg…onze beste Sint is in de 4de eeuw in Klein-Azie geboren, de mongolen zijn pas eeuwen later gekomen, dus hoe kan dat dan een ras echte turk zijn …maar ja mongolen hebben anderen geschiedenis boeken dan Europeanen
    ps heb ook aan mijn beide turkse buurmensen gevraagd en hun antwoord was nog beter: ik ken geen Sint Nikolaas…

  13. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ hahahha ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *