40 jaar Polytechnio – de herdenking

De platgereden poort op de campus van de Polytechnio

De platgereden poort op de campus van de Polytechnio

40 jaar is het ondertussen geleden dat de Griekse junta een tank binnen stuurde op de campus van de Polytechnio, de Technische Universiteit van Athene.

De poort ligt er nog steeds, als een symbool van 7 nare jaren. En elk jaar komen vertegenwoordigers van de linkse politieke partijen bloemen neerleggen voor diegenen die omgekomen zijn bij de inval in de Polytechnio. Want er zijn doden gevallen volgens een onderzoek van de National Hellenic Research Foundation. Indien u het Grieks niet machtig bent, kunt u de namen van de slachtoffers lezen op de blog van Damian Mac Con Uladh, een Ier die zo wat op zijn eentje de engelstalige versie van Eleftherotypia onderhoudt, nadat hij noodgedwongen Athens News moest verlaten, toen de eigenaar met zwart geld, vermomd als orthodox priester, naar Zuid-Amerika is gevlucht.

Niet iedereen gelooft dat er doden zijn gevallen bij de inval in de Polytechnio. Er wordt gezegd dat het een verzinsel is van de communisten. Ik heb de hele preek moeten aanhoren, toen ik een televisieploeg van de VRT begeleidde bij een voedselbedeling van Gouden Dageraad. We werden toen namelijk tijdens het draaien de hele tijd gevolgd door een kleerkast en kortgeschoren kop. Die hield niet op met praten en ging de hele tijd tekeer tegen de KKE en beweerde dus dat er geen doden waren gevallen bij de inval in de Polytechnio. Uit de bekentenissen van de leden van Gouden Dageraad een goeie maand geleden bleek dat deze theorie er door de organisatie werd ingepompd bij de leden.

Iemand die ook gelooft dat er geen doden zijn gevallen, is Adonis Georgiadis. Deze boekenverkoper heeft het via de extreem-rechtse partij LA.O.S. tot Nea Dimokratia geschopt tot minister van Volksgezondheid. Hier hoort u hem zeggen dat er bij de inval in de Polytechnio geen doden zijn gevallen, maar dat de Polytechnio de scheppende mythe is waarop links in Griekenland haar overheersing heeft gebouwd. Tijdens de herdenking zijn er enkel langharige, ongewassen individuen te zien, volgens de man die nu ijverigers dokters aan het ontslagen is dan de trojk hem vraagt.

Poster van de jongerenafdeling van PASOK

Poster van de jongerenafdeling van PASOK

Feit is dat de gebeurtenissen in de Polytechnio door heel wat politici zijn gebruikt om zichzelf op te werken. Heel wat figuren van centrum links beweren dat ze er bij waren en dat ze zelf hadden geprotesteerd. Eurocommissaris Maria Damanaki bijvoorbeeld, bemande de studentenradio. De jongerenafdeling van PASOK probeerde dit jaar ook nog de inval van de Polytechnio te gebruiken om te laten zien dat de partij niet rechts is. Op de poster ter nagedachtenis van de gebeurtenissen, zette ze een aantal foto’s van mensen die door de parastaat zijn vermoord. Onder hen ook Pavlos Fyssas, de rapper die door een aanhanger van Gouden Dageraad is doodgestoken. Zeer tot ongenoegen van de familie, want die wilde, net zoals Fyssas, helemaal niets met PASOK te maken hebben.

Tijdens de herdenking hoor je steeds weer de nummers van Mikis Theodorakis uit de luidsprekers rond de Polytechnio schallen. Nummers die verboden waren door de junta, de Grieken mochten er niet naar luisteren, en nu ingepikt door de KKE. Waarschijnlijk omdat het ging om gedichten van de communistische dichter Yiannis Ritsos, die nog door de kolonels gevangen was gezet in een kamp op het eiland Gyaros. De Epitafio werd dit jaar gebracht door Vasilis Lekkas en Lakis Chalkias, die dat eerder al een keertje hadden gedaan op een avond waar wij zelf ook bij waren.

Hier hoort u Ritsos een gedicht voordragen, op 17 november 1974, toen de junta al gevallen was:

En hier hoort u Theodorakis dezelfde tekst zingen na de val van de junta voor de uitzinnige menigte die dit jarenlang niet mocht horen.

Dit jaar zenden de voormalige werknemers van ERT uit vanop de campus van de Polytechnio. Elke dag brengen ze een radiouitzending. De regering Samaras heeft eerder laten weten dat ze de oproerpolitie zal binnen sturen als er wordt uitgezonden. Voorlopig is dat een loze dreiging gebleven. Benieuwd of het morgen ook nog zo blijft. Ik zie niet in hoe Samaras daar baat bij zou hebben, maar de man heeft al wel meerdere dingen gedaan die de logica tarten.

2 thoughts on “40 jaar Polytechnio – de herdenking

  1. 40 jaaren. en niet te vergeten die stem van hem.
    ik was 8 en ik weet nog de dag, wij werden van school naar huis gestuurd ,er zou oorlog in de centrum zijn. ik kan hem gewoon niet vergeten.
    de juli daarop , zaten wij zo als altijd in de zomer vakantie op de dorp, mijn ouders nog werken in Athene maar vader zou aangekleed worden en naar Cyprus vertrekken, invasie van de Turken. ze zijn nooit vertrokken.en er is niks verandert. wij deden de zelfde fouten keer op keer.
    http://www.youtube.com/watch?v=HcOuFfUBAqA

  2. Toen toch ook helemaal vanuit het buitenland aangestuurd? Jullie deden wél of jullie deden niks, maar hadden nooit een eigen wil.Alleen maar uitvoerders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *