Extremistische optochten verboden

Het verbod van de politie

Het verbod van de politie

Vandaag zou er een optocht van Gouden Dageraad zijn gehouden door de straten van Athene. De leden van de partij vinden dat het ondertussen welletjes is geweest en dat de drie kopstukken van de partij: leider Nikos Michaloliakos, en parlementsleden Christos Pappas en Yiannis Lagos, moeten worden vrijgelaten. Rond het hoofdkwartier van de partij, nabij het metrostation Stathmos Larissis, is het al dagenlang bijzonder druk. Iedereen is in de weer met spandoeken die de vrijlating eisen van de drie. Vaak zie je politieagenten vanuit het politiekantoor een paar honderd meter verder, ook binnenlopen. Het zou natuurlijk ook mijn verbeelding kunnen zijn (en die van vrienden van me die vlakbij wonen), want een intern onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake van infiltratie van Gouden Dageraad is binnen de politierangen.

De antifascistische beweging was op de hoogte van de aangekondigde optocht, en bracht haar aanhangers ook al in stelling. Die zouden vandaag tegelijk op straat komen.

De overheid, en in het bijzonder de politie, was er niet gerust in en heeft de optochten van beide bewegingen verboden. Een kopie van de verordening staat hierboven. Er wordt melding gemaakt van een “samenscholing van drie personen of meer”, en dat doet bij vele mensen de tenen krullen. Het is namelijk de frasering die de junta ook gebruikte. Maar de junta verbood deze samenscholingen. De verordening hierboven laat ze weliswaar toe op het Syntagmaplein, voor de ingang van de universiteit, en in Monastiraki, maar verbiedt de optochten.

En zo staan dus op dit moment aanhangers van Gouden Dageraad op het Syntagmaplein, en antifascisten hebben zich verzameld voor het universiteitsgebouw en op het plein van Monastiraki. Voorlopig is alles rustig gebleven en verwacht wordt dat iedereen later op de avond gewoon naar huis zal gaan. Na de samenscholing dus.

One thought on “Extremistische optochten verboden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *