De vergiftigingsvrees van de trojka

Vreemd verhaal in de pers gisteren. Er is nog steeds een afvaardiging van de trojka in Griekenland op dit ogenblik. Die wil dat de Griekse overheid haar hele defensie-industrie opdoekt, de banken toelaat om de huizen in beslag te nemen van mensen die hun lening niet meer kunnen afbetalen, en dat werkgevers massaal werknemers kunnen ontslagen ontslaan. Alleen dan zal Athene de nieuwe schijf van 1 miljard euro noodhulp krijgen. Niet dat het de mensen zal helpen die dreigen hun huis of hun baan te verliezen, maar voor hen was de noodhulp natuurlijk nooit bedoeld.

In ieder geval zaten de afgevaardigden van de trojka afgelopen donderdag aan de onderhandelingstafel met de Griekse minister van Financiën Stournaras. Die had een schotel met fruit, voornamelijk bananen en kiwi’s, voor hen laten aanrukken. Zelf had hij aan de overkant van de tafel een kleiner bord met fruit voor zich.

De afgevaardigd van het IMF, de Deen Poul Thomsen, was er niet helemaal gerust in. Hij vroeg aan Stournaras waarom er een aparte schotel voor de trojka was neergezet en een ander bord voor de minister. Hij vroeg zich letterlijk af of er misschien een plan was om hem te vergiftigen, aldus de Griekse pers. Misschien ging het om Deense humor, dat is niet uit te sluiten.

Maar Stournaras nam de opmerking naar verluidt toch wel ernstig en nam een banaan en een kiwi van de schotel van de trojka-leden, om ze voor hun neus op te peuzelen.

Of het echt waar is, kan ik niet zeggen, maar als het zo is, dan is dit een perfecte weerspiegeling van het wantrouwen dat de trojka heeft tegenover de Griekse overheid. Logisch: die houdt zich namelijk niet aan de afspraken van de leenovereenkomst waar de handtekeningen van regeringsleden onder staan. Of je het daar nu mee eens bent of niet, een afspraak is een afspraak en als ze het er niet eens mee waren, hadden ze er hun handtekening maar niet moeten onder zetten.

4 thoughts on “De vergiftigingsvrees van de trojka

  1. Komaan! ‘Vreemd verhaal in de pers’. Boulevardpers? En dat ‘in ieder geval’, is dat een andere, maar betrouwbare bron? Of datzelfde ‘vreemde verhaal’. Gecontroleerd??? Of zijn dit zomaar geruchten? Sorry, maar daar zijn we niets mee. We hebben graag betrouwbare informatie.

    BTW het werkwoord is niet ‘ontslagen’, maar wel ‘ontslaan’, hier ergens al vroeger opgemerkt. De inhoud blijft even hard.

  2. Lina, alle kranten hebben er melding van gemaakt. Vele radiostations ook. TV weet ik niet want ik heb het opgegeven om Griekse nieuwsuitzendingen op TV te volgen. Hier bv. in To Vima: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=548291

    En dat ontslaan/ontslagen blijft me hardnekking achtervolgen. Blijf me er op wijzen!

  3. Toch maar oppassen voor een snuifje pollonium bij het broodje aap.

  4. Bruno,geef af en toe maar wat roddelpers.Dan kunnen we tenminste eens smikkelen over dat ganse circus.Want wat is ‘betrouwbare info’ in zo’n opzettelijke verwarring waarmee we te maken hebben? De opstellers van allerhande nieuwe regelingen kunnen zelf niet goed uitleggen hoe hun systeem werkt.Ze hebben een labyrint geschapen waar ze zelf geen uitgang voor vinden.
    En wat die trojka heren betreft,sta ik verbaasd dat ze telkens ze aankomen, geen tonnen griekse joegoert met rotte tomaten te proeven krijgen want ze worden DE reden van de griekse miserie beschouwd.Dat ze achterdochtig zijn,wel,wie zou het niet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *