Benefiet voor vrijwilligerskliniek

Loterijbiljet? Monopoliekaart?

Loterijbiljet? Monopoliekaart?

Er hangen verkiezingen in de lucht. Anders is het volgende bericht niet te verklaren: op bevel van premier A. Samaras zal de overheid het geld dat in beslag is genomen bij criminele activiteiten, aanwenden om de chirurgische kosten van onverzekerde burgers terug te betalen. Ook zal er gratis onderdak worden voorzien voor studenten die geen middelen hebben, en zullen er computers worden aangekocht met speciale programma’s voor blinden. 17.700.000 euro nog aan toe! Het plaatje hier links was te bewonderen op de facebookpagina van Nea Dimokratia.

De vormgeving wijst er op dat dit niets meer is dan zichzelf op de borst te kloppen. Tsjonge, wat een sociale gevoeligheid. En nog wel op bevel van premier Samaras. Het woord “εντολή” (bevel) is rijkelijk aanwezig in het vocabularium van de Griekse premier. Zo gaf hij gisteren ook nog het bevel aan de piloot van het vliegtuig dat hem terugbracht van Brussel, om een ommetje te maken langs Kefalonia, het eiland dat getroffen is door een stevige aardschok afgelopen zondag. Vooral in Lixouri is heel wat schade. Wegen zijn moelijk berijdbaar en heel wat gebouwen zijn onbewoonbaar. Meer dan 1000 eilandbewoners zijn ondergebracht op een ferrieboot die in de haven van Argostoli is aangemeerd.

En premier Samaras is er dus. Om bevelen te geven. Bevelen om de schade op te meten. Bevelen om de schade te herstellen. Bevelen om schadevergoeding uit te betalen. Bevelen om meer politie-eenheden naar het eiland te brengen zodat er niet gaat worden geplunderd in de verlaten huizen. Bevelen om de getroffen bewoners vrij te stellen van het betalen van sociale bijdragen de komende drie maanden. Allemaal bevelen van de premier die daarmee aantoont dat hij de sterke man is. Dat hij , en hij alleen, het gewicht van Griekenland op zijn schouders torst. Het is een discours dat zou je verwachten in republieken meer ten oosten van Athene. De ondertoon van de premier die bevelen geeft, zou je ook tot de conclusie kunnen doen komen dat er niets werkt in dit land zoals het hoort, tot de premier bevelen geeft.

Maar eigenlijk wilde ik met deze post elders naartoe. Samaras gaat dus een deel van deze povere 17 miljoen euro aanwenden om de hospitaalkosten terug te betalen van de onverzekerde Grieken. Hun aantal ligt momenteel naar schatting op 3 miljoen. Die moeten natuurlijk niet allemaal onder het mes, maar ik vermoed toch dat dit geld snel op zal zijn. Maar het klinkt wel goed natuurlijk. En in mei zijn er gemeenteraadsverkiezingen en Europese parlementsverkiezingen, dus het soort plaatjes hier bovenaan komen als verkiezingspropaganda flink van pas. Het is nodig, want de partij van de premier doet het niet zo goed in de opiniepeilingen.

Benefietoptreden

Benefietoptreden

Of ze bij de vrijwilligerskliniek van Elliniko (u herinnert die zich uit de Terzake-reportage) onder de indruk zullen zijn van het bevel van de premier, is te betwijfelen. Dokter Vichas trekt al maanden aan de alarmbel, klopt aan bij de ministeries en krijgt nooit gehoord. De mensen die in de vrijwilligerskliniek aankloppen, zijn natuurlijk lang niet allemaal mensen die voor Nea Dimokratia zullen stemmen. De vrijwilligerskliniek gaat dus zelf op zoek naar fondsen, voornamelijk voor medicijnen, want iedereen in Elliniko werkt gratis.

Vanavond is er in de buurt van de kliniek zelf, een benefietoptreden. De groepen die er zullen optreden zijn absoluut niet gekend (blijkbaar zijn de grote namen in dit soort initiatieven niet geïnteresseerd), maar daar gaat het natuurlijk niet om. 3 euro entree per persoon wordt er gevraagd. Daar wordt een bijzonder goed doel mee gesteund. De benefiet begint vanavond om 8 uur.

17 thoughts on “Benefiet voor vrijwilligerskliniek

  1. Al bij al toch eens positief nieuws hé Bruno !!!

  2. als Samaras dat kan waarmaken, is dat toch niet zo slecht vind ik?

    En al die bevelen: dat is toch net wat de Grieken nodig hebben? We moeten niet pretenderen dat de Grieken noord-westeuropeanen zijn… het is op die misvatting dat veel misloopt denk ik.

    Grieken zijn nu eenmaal anders, met een andere cultuur, en wie wil helpen, zal dat toch moeten aanvaarden: op de werkvloer, in de familie, in de maatschappij: 1 baas die alles cotroleert en waar iedereen voor beeft, anders lukt het niet.

  3. En wie niet luistert kan op een paardenkop in zijn bed rekenen.

  4. Misschien meteen een junta? Ik hoor hier toch wel wat mensen rondom mij zeggen dat ze dat nodig hebben?

    Maar dat Samaras het geld aan het volk teruggeeft, dat is pure volksverlakkerij. Hij had heel wat geld aan het volk kunnen teruggeven, door bijvoorbeeld de digitale frequenties (in Noord-West Europa een algemeen goed) te verkopen, in plaats van ze cadeau te doen aan de oligarchen.

    Nee, dat soort Robin Hood-spelletjes, daar geloof ik niet in.

  5. Bijna 2 euro per burger, tijd voor een feestje!

  6. Over frequenties gesproken, dat fameuze ” NEPIT ” op welke spookfrequentie zitten die pummels? Op mijn rekening van DEI heb ik dat woord al zien staan met een cijferke er achteraan !!!!!

  7. Jef, die hebben dat geld nodig om aan Eurovision deel te nemen. Eurovision zonder Griekenland, dat kan natuurlijk niet.

  8. wie denkt dat pief-poef-paf op een dag met een toverstokje alles opgelost zal worden, maakt zichzelf toch wat wijs denk ik. Het zal stapje voor stapje moeten gaan, schuifelend en struikelend… Elk positief initiatief is welkom.
    En ‘junta’… wat betekent dat eigenlijk? Elke overheid heeft toch het geweldmonopolie, mbv politie, MAT, … Dat iemand (vergeefs en klungelig uiteraard) probeert een krachtdadig leider te zijn is toch geen junta. Junta betekent voor mij dat je geen andere mening mag hebben, dat de oppositie de bak in draait… en eerlijk, als je ziet wat voor onzin die kerels, zowel links als rechts, allemaal mogen uitbraken, dan zijn we toch nog heel ver van een junta verwijderd.

  9. Bijna iedereen mag inderdaad zijn gedacht zeggen in Griekenland. Op televisie, op panels, op beslissing van bevriende journalisten. We moeten echt van die tele-democratie af. Het verziekt de hele boel. En het zal zeker stap-voor-stap moeten gaan, maar ik zie hier geen positief initiatief, maar wel een verkiezingsstunt. Ik zal dan wel even wantrouwig zijn geworden als de rest van de Grieken, zeker? 😉

  10. De toverwoorden zijn gevallen ” Wantrouwige Grieken “. Dat is een mening die ik helaas ( en voor één keer 😉 )met Bruno moet delen.

  11. ook als zij geschenken aanbieden 😉

  12. Geschenken aanbieden of gestolen goed teruggeven?

  13. Yep, ik heb het net gelezen, bedankt Jef.

  14. Τιμώ Δαναούς και δώρα (ας μη) φέρωντες.

  15. περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.
    Graecia capta ferum victorem cepit et artes
    intulit agresti Latio.
    Voor de tijdgenoten van Vergilius moet doorheen dit vers ongetwijfeld ook iets weergeklonken hebben van het wantrouwen dat vele behoudsgezinde Romeinen koesterden tegenover Grieken. Onder alle immigranten in Rome vervulden de Grieken er, vaker en sneller dan andere vreemdelingen, invloedrijke posities. Dat werd algemeen toegeschreven aan hun aangeboren intelligentie, hun sluwheid en aanpassingsvermogen.
    Ξεφυγα λιγο εκτος θεματος , αλλα δεν πειραζει, 7 μοιρες μονο, μας παιρνει ε, που λεει κι ο Καββαδιας.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *