In september 2009 hadden de Griekse huishoudens 237 miljard euro spaargeld beschikbaar. Na talloze “structurele hervormingen” die waren opgelegd door de trojka, bleef daar eind 2017 nog 117 miljard euro van over. 120 miljard euro is verdwenen omdat mensen aan hun spaargeld moesten zitten om te overleven, maar er zijn ook grote bedragen naar het buitenland versast (en die zijn nooit meer teruggekomen). En er zit zeker ook nog een deel van dat geld bij mensen thuis önder de matras”.

Wat doen Grieken met hun beschikbare fondsen? Volgens gegevens van Eurostat geven de meeste Griekse huishoudens de voorkeur aan contant geld en spaarrekeningen, die goed zijn voor 57% van de financiele producten. 31,2% bestaat uit aandelen en beleggingsfondsen en 5,7% van de financiele producten zijn verzekeringen en bankverzekeringen.

Hoewel Grieken de voorkeur geven aan contant geld, is het erg interessant om te zien hoeveel mensen er eigenlijk contant geld op hun bankrekening hebben staan. De gegevens uit het laatste rapport van het TEKE (het Grieks deposito- en investeringsgarantiefonds) over de hoeveelheid deposito’s van huishoudens, laten zien dat de Grieken enorm verarmd zijn na 10 jaar crisis, corona en de huidige inflatie. Voor velen is er nauwelijks nog ruimte om geld opzij te zetten en te sparen.

Volgens het laatste TEKE-rapport heeft slechts 0,7% van de Griekse spaarders meer dan 100.000 euro spaargeld op de Griekse banken staan. Goed voor bijna de helft van de totale bedragen op Griekse banken. Andere gegevens uit het rapport:

  • 72,5% van de rekeninghouders heeft deposito’s tussen 0 en 1.000 euro, met een totaal aan deposito’s van €2,64 miljard, goed voor 1,4% van de deposito’s. Dit betekent dat meer dan 7 van de 10 Grieken een maximumbedrag van €1.000 op hun bankrekening hebben staan.
  • 12,4% van de depositohouders hebben bedragen tussen de 1.001 en 5.000 euro op de rekening staan. Goed voorin totaal €9,63 miljard aan deposito’s, ofwel 5,1% van alle spaartegoeden.
  • Als we de twee bovenstaande percentages bij elkaar optellen, hebben ongeveer 8 van de 10 Grieken maximaal €5.000 of minder aan spaargeld.
  • 13% van de depositohouders hebben tussen de 5.001 en 50.000 euro aan de kant staan. In totaal  gaat het om een bedrag van 67,381 miljard euro of 35,7% van alle deposito’s.
  • 1,4% van de rekninghouders hebben tussen de 50.001 en 100.000 euro. In totaal €29,63 miljard of 15,7% van alle deposito’s.
  • Zoals hierboven al gezegd, heeft slechts 0,7% van de Griekse depositohouders meer dan 100.000 euro. Goed voor in totaal €79,3 miljard of 42% van alle deposito’s.

Vertelt u me nu nog eens hoe goed het gaat met de Griekse economie… Dit is op (zeer korte) termijn (zelfs) niet houdbaar.

5 thoughts on “Meeste Grieken hebben gemiddeld 1000 euro spaargeld.

  1. En iedereen maar doorbomen over het homohuwelijk natuurlijk…

    Alpha dankt een zelfstandige mens door 4 euro aan te rekenen voor stortingen vanuit het buitenland. Dat is dus vier euro die je betaalt om geld te importeren in het Griekse banksysteem en op hun rekening te zetten! En of dat nu 60 euro is of 6000, dat maakt niet uit.

  2. Tja, dat klinkt niet robuust inderdaad. Wat zou er moeten veranderen om het tij te keren?

  3. Ik wou dat ik daar het antwoord op wist.

  4. @ Wim , de Griekse Nationale Bank houdt al jaren vier euro van al mijn stortingen uit België. Dat is dus niet alleen voor zelfstandigen en ook niet voor één bepaalde bank !! Sinds dat ik hier permanent woon laat ik maandelijks een deel van mijn pensioen dat op een Belgische rekening wordt gestort . Bij de kapitaal stop in de Gr banken hadden zo ook al mijn geld afkomstig uit België gekaapt. Ik ben dan bij de Gr bank mijn beklag gaan doen en die vertelde mij dat ik vrij was om al dat geld terug op een Belgische bank te zetten en ik kreeg dus geen euro cent meer van mijn geld als de Griekse bevolking. Ik kon nog wel bij een ATM flappen tappen van mijn Belgische bankrekening maar dan werd daar ook een paar euro afgeknabbeld door zowel de Griekse als mijn Belgische bank . Bankrovers zitten reeds lang achter het loket in plaats van er voor !!

  5. @Wim De Weerdt: die regeling van Alpha (en andere Griekse banken) stoort me hier ook enorm. Terwijl men zich wel wil manifesteren als een paradijs voor expats en digital nomads hier. Niks van! Een maand terug was ik in Duitsland. Het verwonderde mij hoe spotgoedkoop de supermarkten er waren (en vol met betere en gezondere producten: biologisch, organisch, … – zaken die in Griekenland onbetaalbaar zijn). Dit terwijl het gemiddelde salaris van een Duitse werknemer pakken hoger ligt dan het salaris van een Griekse werknemer. De inflatie is hier extreem voelbaar! De Griekse regering is een eliteregering die leugens verspreidt en vooral veel aan borstklopperij doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *