11 maart 2024, iets meer dan een jaar na de treinramp van Tempi, sluit de parlementaire onderzoekscommissie haar werkzaamheden af. Je zou dan verwachten dat er 1 gemeenschappelijke conclusie zou komen, maar dit is Griekenland. Elke politieke partij zal met haar eigen conclusies komen aan zetten. Die van de regerende partij Nea Dimokratia kennen we al: het ongeluk was enkel en alleen te wijten aan een menselijke fout. Met name de stationschef die de wissels bediende en de twee machinisten hebben een fout gemaakt.

Maar tevens op 11 maart 2024, komt de Griekse machinistenbond met een nieuwe aankondiging, die de huidige toestand van het spoorwegennet beschrijft, een jaar na de ramp. Ik vertaal de aankondiging woord voor woord voor u.

Een jaar na de verwachte misdaad in Tempi, ondanks de aankondigingen van de regering, blijft de toestand bij de spoorwegen niet alleen onveranderd, maar ook dramatisch verslechteren, vooral dan in de periferie van het land.

De aankondiging van het OSE-management op 6 maart dat de telebegeleiding van de Spoorwegcentrale van Acharnon functioneerde en dat een mogelijk ernstig ongeluk was afgewend op 23 december 2023 [u las het al in een vorige blogpost].

Die kwam er 3 maanden na het incident. Waarom was de aankondiging zo laat? Was het omdat op dat moment de Griekse maatschappij met argusogen de Parlementaire “Onderzoekscommissie” van Tempi volgde en een poging zag van de meerderheid om de misdaad in de doofpot te stoppen? En omdat sommigen vreesden dat ze een zware klap zou krijgen?

In ieder geval bewees de aankondiging de juistheid van de standpunten van onze bond, die door middel van rechtszaken, stakingen, brieven en protesten eiste wat eigenlijk voor de hand ligt. Dat de beveiligingssystemen moeten werken. De aankondiging van de OSE toonde glashleder aan dat ALS het Larissa telebegeleidingssystem, in juli 2019 buiten werking gesteld, had gewerkt, onze 57 medemensen vandaag nog zouden LEVEN.

Onze Unie zal onmiddellijk een ontmoeting aanvragen met de politieke leiding van het ministerie van Transport want:

  • Al 7 maanden lang rijdt het treinverkeer op de as Athene – Thessaloniki over een afstand van meer dan 95 kilometer over een enkele lijn ZONDER lichtseinen en telebegeleiding en de datum van herstel is nog steeds onbekend.
  • Volos, Karditsa, Trikala en Kalambaka zitten al 7 maanden zonder spoorverbinding en het is niet bekend wanneer die zal worden hersteld.
  • Op de voorstedelijke trein van Patras is de reistijd de afgelopen 2 jaar bijna verdubbeld door gebrek aan onderhoud van de infrastructuur en de daaruit voortvloeiende snelheidsbeperkingen. Het is nog onbekend wanneer de infrastructuur zal worden hersteld.
  • Op de voorstadstrein van Athene naar Kiato werken de telebegeleiding en de lichtseinen niet en het is onbekend wanneer de normale werking zal worden hersteld.
  • De regio Thracië heeft al maanden geen trein meer gezien omdat 25 spoorwegovergangen niet functioneren en onbewaakt zijn. Restauratiedatum onbekend.
  • Florina heeft al 1 jaar geen trein meer gezien omdat er na Edessa geen communicatie meer mogelijk is. De datum van de restauratie is onbekend.
  • De tandradtrein in Kalavryta en de Pelion Trein, die duizenden bezoekers trokken, blijven gesloten. De datum van de restauratie is onbekend.
  • Op de lijn naar Serres plaatst OSE ALLEEN bewakers op de spoorwegovergangen wanneer er goederentreinen passeren. Passagierstreinen hebben die bewakers niet en Hellenic Train wordt gedwongen om seizoensgebonden bewakers te plaatsen! De trein stopt voor de overweg, de bewaker stapt uit, beveiligt de trein, de trein passeert en wacht tot de bewaker weer instapt!
  • Er is sprake van onderfinanciering omdat de spoorwegmaatschappijen vanaf 2021 honderden miljoenen euro’s tegoed hebben! Waarom worden de schulden niet betaald?
  • Investeringen in essentieel rollend materieel zijn op de lange baan geschoven. Het is onbekend wanneer (en of) ze zullen plaatsvinden.
  • De onderbezetting in OSE neemt toe nu de resultaten van de overheidsexamen voor de werving van werknemers in belangrijke specialismen vermist zijn.
  • Het onderzoek van het Europees Spoorwegbureau naar de Griekse spoorwegen legt de vele tekortkomingen in ons land bloot.

Omdat we hebben BEWEZEN dat voor machinisten communicatie niet de essentie is en omdat wede aankondigingen moe die de realiteit tegenspreken die we elke dag meemaken als werknemers en passagiers, vinden we dat er een substantiële discussie moet komen die realistische doelen stelt voor het herstel van de spoorwegen.

Piraeus 11 maart 2024

Oh ja, afgelopen weekend werd de resultaten naar een enquete over de treinramp gepubliceerd, waarin 77% van de bevraagden aangaf dat ze er zeker van zijn dat er sprake is van een doofpotoperatie. Dat is meer dan drie kwart die geen vertrouwen meer heeft in de autoriteiten. Moet je verdienen.

3 thoughts on “Nieuwe aankondiging van Griekse machinistenbond

  1. ik blijf me nog steeds afvragen wat ze hier hebben gedaan met de meer dan 700 miljoen euro van de EU voor modernisering spoorweginfrastructuur ! ik denk toch dat zulk bedrag belanrijk genoeg is om dat ook te onderzoeken! bij wie is dat geld terechtgekomen? aan wat werd dit besteed? werkzaamheden door wie uitgevoerd? wie heeft hier voor opdrachten gegeven? heeft EU dit fysisch gecontroleerd? audit??? volgens mij is al dat geld besteed ‘aan andere dingen’ …

  2. En ondertussen is men hier op Kreta weer hardop aan het dromen over de aanleg van een spoorweg . Daar zijn in het verleden al plannen over geweest maar nu met de aanleg van de nieuwe luchthaven is dat weer boven water gekomen. Ze zijn niet eens in staat een weg aan te leggen zonder verzakingen en landverschuivingen en bij horende ellende dus die spoorweg daar gaat veel volk naar komen kijken !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *