samaras-venizelos-660_1431 oktober 2011. De regering van Georgos Papandreou wankelt. Er zijn protesten, stakingen, boze burgers, problemen met de structurele “hervormingen”, beloftes met de trojka die niet zijn nagekomen, en er is vooral redelijk wat vrees bij de parlementsleden dat ze hun kiezers niet meer onder ogen zullen durven te komen. Papandreou zat met een achterban die het alsmaar moeilijker kreeg om zich achter hem te scharen. Papandreou vraagt opnieuw het vertrouwen van het parlement. Er wordt een stemming gehouden, en Papandreou krijgt formeel dat vertrouwen van een redelijk nipte meerderheid. Op 9 november 2011, met het vertrouwen nog vers in de pampers, gooit Papandreou de handdoek in de ring.

1 oktober 2014. Antonis Samaras vraagt het vertrouwen van het Griekse parlement. Zijn regering wankelt. In de laatste opiniepeiling leidt de oppositiepartij SYRIZA met 11 procentpunten over zijn Nea Dimokratia. 35% voor de partij van Alexis Tsipras, 25% voor die van Samaras. De regeringswoordvoerster Sofia Voultepsi komt op televisie vertellen dat de opiniepeiling eigenlijk pure propaganda is. Zij mag dat zeggen, want zij vertegenwoordigt de regering. Zij mag overigens ook zeggen dat de romazigeuners die al decennia in Chalandri wonen, moeten oprotten, want “er wonen mensen naast hen”. Zij mag op televisie ook zeggen dat het parlement helemaal niet transparant hoeft te zijn, want James Bond was dat ook niet, en zou dan ook helemaal geen James Bond zijn als hij alles transparant moest doen. Wanneer mensen zeggen dat het een heel bureaucratisch gedoe is allerlei papieren vast te krijgen van de overheid om te bewijzen dat je de nieuwe vastgoedtaks niet moet betalen, mag zij ook zeggen dat het leven nu eenmaal zijn moeilijkheden heeft. Zo moet zij bijvoorbeeld om 6 uur opstaan en zich opmaken, en dan door het verkeer worstelen, om naar haar werk te rijden. Wat doe je er aan, he? Doet er me aan denken: op een studiedag die was georganiseerd door de krant Kathinerini met als titel “Democracy under pressure”, wees premier Samaras op de twee grootste gevaren voor de democratie: populisme en extremisme. God zij dank dat hij en zijn partij ons daarvoor behoeden.

11 procentpunten achter op de oppositiepartij. Dat is geen goed nieuws voor Samaras natuurlijk. De grootste dreun heeft hij gekregen door het invoeren van de ENFIA, een eengemaakte taks op onroerend goed die de Griek raakt waar hij tot nu toe nog niet geraakt was. Op al zijn onroerend goed. Of het nu gaat om een ruime, een huis op instorten, een huis dat nog niet is afbetaald, een huis dat niet wordt gebruikt, een huis dat nog niet af is: op elke steen, op elke vierkante centimeter wordt taks geheven. De taks vervangt de zo gehate charatsi die via de elektriciteitsrekening werd geheven, maar het bedrag dat elke Griek moet ophoesten, ligt veel hoger dan dat van de charatsi.

De wet is tijdens de zomer gestemd, toen het Griekse parlement in zomerreces was. Op het moment van dit schrijven, is dat parlement nog steeds in reces, sinds 4 juni al. De politieke zomer duurde nooit zo land. De reden die de regering daarvoor begin juni opgaf, was dat er geen speciaal wetgevend werk moest worden gedaan. Maar de nieuwe taks moest wel worden gestemd. En binnen de regeringscoalitie bestond daarover flink wat tegenkanting. Om te vermijden dat er parlementsleden zouden tegenstemmen, besloot de premier om het zomerreces flink te vervroegen. Wanneer het parlement in Griekenland in reces is, dan moeten er slechts 100 parlementsleden zetelen, in plaats van 300. Het percentage parlementsleden per partij blijft behouden. Maar elke partij mag beslissen welke parlementsleden in welke zitting zullen zetelen. Op die manier kon de coalitie er voor zorgen dat de “rebellen” uit het parlement werden gehouden op de dagen dat er moest worden gestemd. Ze werden vervangen door dappere ja-knikkers. En zo werd de ENFIA gestemd.

ENFIADe eerste berekening van de ENFIA was compleet verkeerd. Mensen moesten eind augustus al de eerste aflossing betalen, maar deden dat niet. Ze kregen overigens geen papier in de bus, alles gebeurde via internet. Mijn vrouw ging in augustus even langs bij de belastingsdienst om te vragen waar ze precies op de site van de belastingen kon terugvinden hoeveel ze moest betalen. Ze kreeg dit kattebelletje in de handen gedrukt: 3 cm x 3 cm. Zo informeert een overheid haar burgers.

Eind augustus bleek de berekening van ENFIA dus fout te zijn. Er werd een nieuwe berekening gemaakt en de nieuwe bedragen werden weer op de site gezet. Wie voordien te veel had betaald, had pech. Er wordt gezegd dat ze het geld gaan terugkrijgen, maar niemand gelooft daar nog in. En in de nieuwe berekeningen waren weer fouten geslopen, maar het ziet er niet naar uit dat die zullen worden gecorrigeerd. Het zorgde er wel voor dat de mensen gewacht hebben tot de laatste dagen om hun eerste aflossing van de extra belasting te betalen. Je weet maar nooit of de regering op het laatste moment weer iets verandert. Dat kom je dan trouwens enkel te weten via een van de politieke praatshows waar de regeringswoordvoerster haar ding mag komen doen. Tijdens het wachten in de rij om de belasting te betalen, zeeg een 70-jarige man in Thessaloniki neer. Dood. Of hij aan de taks zal ontsnappen, durf ik niet te zeggen.

Om een lang verhaal kort te maken. Dit soort toestanden zorgt er natuurlijk wel voor dat iedereen de bende van Samaras stilaan liever kwijt dan rijk is. Er begint ook stilaan een gevoel te groeien dat die lieden van SYRIZA er dan misschien toch wel klaar voor zouden zijn. Hoewel er nog steeds veel angst bestaat dat Alexis Tsipras gewoon de 21-ste eeuwse versie is van Andreas Papandreou en dat de geschiedenis zich zal herhalen.

Komt daar ook nog eens bij dat er in februari een nieuwe president moet worden gekozen. Die kan slechts zijn ambt waarnemen wanneer 180 van de 300 parlementsleden met hem instemmen. SYRIZA heeft al gezegd dat ze de procedure zullen blokkeren, zodat er geen president kan worden verkozen. Dat zou tot de ontbinding van het parlement leiden, waardoor er nieuwe verkiezingen komen.

PASOK-voorzitter Venizelos briest. Hij vindt dat SYRIZA een onverantwoord spel speelt. Het spel is nochtans een perfect kopie van het spel dat Georgos Papandreou speelde in 2009 wanneer toen een nieuwe president moest worden gekozen. Hij lag toen ook dwars. Venizelos stelt PASOK voor als de stabiliserende factor in het Griekse politieke landschap. PASOK, de partij van ongeveer 5% in de laatste peilingen.

Hoe dan ook: het Griekse parlement zal dus haar vertrouwen aan de regering moeten geven. Dat zou gebeuren op 10 oktober. Ik mag hopen dat tegen dan weer het voltallige parlement zal zetelen, want er wordt hier al wel genoeg gelachen met de notie van democratie. Voor de stemming op 10 oktober, komt er nog een discussie van 48 uren. De regeringscoalitie heeft 154 zitjes van de 300. 9 parlementsleden van Gouden Dageraad zitten intussen achter de tralies en zij zullen wellicht niet stemmen. Dan zouden die 154 ja-stemmen wellicht niet eens nodig zijn om het vertrouwen te krijgen. 1 dag nadat Samaras het vertrouwen vraagt, wordt gezegd dat de Griekse politie een aanslag op het kantoor van Nea Dimokratia heeft weten te verijdelen. Ook is er weer een belangrijke ontdekking gedaan in Amphipolis, waar misschien wel een lid van de Macedonische dynastie ligt begraven. Het gevoel voor timing is werkelijk uitmuntend.

Antonis Samaras zal misschien wel het vertrouwen krijgen van het parlement op 10 oktober. Dat van het Griekse volk is hij al lang kwijt gespeeld.

10 thoughts on “Een kwestie van vertrouwen

  1. Kort en bondig , to the point !!!! Thx Bruno !!!

  2. bedankt Bruno om ons weeral op de hoogte te houden hoe het met dit landje is gesteld,
    ik geef SYRIZIA alle krediet mochten ze aan het roer komen maar vrees dat ingewortelde
    “cultuur” behouden blijft………….

  3. Bruno, bedankt voor deze blog. Een ding wil ik wel kwijt. Het klopt niet dat de ENFIA standaard hoger is dan de Charatsi. Onze eigen ENFIA is in ieder geval (fors) lager en eigenlijk heb ik nog van niemand, die eerst Charatsi betaalde gehoord dat de ENFIA hoger was.

  4. Ik heb horen verluiden over de Enfi, de nieuwe belasting. Mijn vrienden hadden het er over…ik zei dat ik niets had ontvangen…Ik snap nu eindelijk hoe het in elkaar steekt…maar ik ben overigens niet van plan zelf op zoek te gaan via Internet of naar mijn boekhouder te gaan of ik misschien belasting moet betalen…zijn ze nu helemaal…
    Ik heb al genoeg en al weer meer belasting moeten betalen over het afgelopen jaar, wat ik in 3 termijnen voldoe. En dat terwijl het over mijn AOW uit Nederland wordt berekend.
    Merci voor je heldere uiteenzetting Bruno. Ach en het kan toch niet slechter worden…Syriza of anderen… wie weet nog hoe het moet met dit land.

  5. @Mil: Syriza is net het product van die cultuur. Totale politisering van alles (vergeet niet dat Tsipras’ carriere begon als stakingsleider op een middelbare school!).

    @Ina: daarmee schaar je je dan in de grote rij Grieken die weigeren (een nochtans overal bestaande) belasting te betalen, en word je een deel van het probleem. Tip: ook de wegentaks moet je op eigen initiatief gaan betalen! Die ENFIA is gewoon een belasting op onroerend goed, en dus veel eerlijker dan de belasting op inkomsten, die veel gemakkelijker te omzeilen is. Er zijn in Griekenland eigenlijk maar twee onrechtvaardige belastingen: de ektakti eisfora, een extra belasting voor mensen die netjes hun inkomen aangeven, en de sociale bijdrage voor zelfstandigen via TEVE, omdat die niet inkomensgerelateerd is. Al de rest zijn ‘normale’ belastingen. Ik zie niet in waarom zovelen menen die niet te moeten betalen. Of zijn jullie dan zoveel slimmer?

    Ik geloof ook niet in de goed-nieuws-show, maar ik zie wel dat er bijvoorbeeld weer veel meer files zijn in de ochtend – teken van grotere activiteit – en dat zowat iedereen in mijn omgeving die zijn werk kwijt was, weer aan de slag is. Het toerisme breekt ook recordcijfers, al weet ik niet hoe we die cijfers moeten interpreteren.

  6. @Mil. voor de wegentaks is het heel simpel , je nummerplaat en het document afprinten. Met de taks op onroerendgoed is het niet zo eenvoudig. Als ik eerst de die website moet doorworstelen en eest een code en pasword moet verwerven bij de belastingdienst die nota bene niet bekwaam is om belastingen te innen kunnen ze ook mijn rug op. Ik zit niet om belasting te betalen op mijn eigendom , Maar ik zie niet in dat ik als buitenlander die een eigendom heeft gekocht in Gr moet op draaien voor de onwil van de Griekse belastingbetalers.

  7. Dank voor de correctie, Anita. Ik neem aan dat de hogere ENFIA vooral een gevolg was van de fouten in de berekening.
    Ik vind het grootste probleem van deze hele zaak dat mensen eigenlijk niet worden geïnformeerd. Je wordt hier als het ware gedwongen om een boekhouder onder de arm te nemen, zeker als je digibeet bent. En zoals ik wel eens heb horen zeggen: ga maar eens naar de site van http://www.gsis.gr en zoek de ENFIA maar eens. Je weer gewoon niet waar te zoeken.
    Je moet bijna via de populistische journalisten om te weten wat je als burger moet doen om in orde te zijn met de wetgeving.

  8. @Bruno,
    dat is waar – dat is een belachelijk systeem. Maar om je daarachter te verschuilen om te beweren dat je daarom de belastingen niet moet betalen, dat is toch maar minnetjes vind ik… Vorig jaar kwam het met de electriciteitsrekening en kon je er niet naast kijken, maar dan was het ook weer niet goed…

    Als we een grote stap terug zetten, komt toch naar voren dat net de gedachte dat ‘de anderen moeten maar betalen ik blijf lekker op mijn centen zitten’ voor een groot stuk de oorzaak is van de hele malaise. Het is interessant om te zien dat dit dan toch vrij snel overslaat op Belgen en Nederlanders, en dus geen typisch deel van die zo verfoeide ‘Griekse cultuur’ is?

  9. Helemaal mee eens Hans! En als je een goede boekhouder hebt, dan signaleert, informeert en regelt hij of zij alles, tegen, in mijn ogen, zeer lage prijzen. Ook in NL heb je trouwens de plicht om belasting betalen, ook als je hiervoor geen ‘uitnodiging’ krijgt.

  10. Er is iets grondig fout met het sociaal contract in de Griekse samenleving. De overheid verschaft diensten, de bevolking betaalt daarvoor belasting. Geen van beiden houdt zich aan de afspraak die in een dergelijk sociaal contract staan.
    Als je als buitenlander ziet dat de overheid flink tekort schiet in haar taken, dan kan ik me voorstellen dat je geen zin hebt om daar belastingen voor te betalen. Waarmee ik dat allemaal niet wil goedpraten. Je hebt helemaal gelijk @Hans, als je aantoont waar de oorzaak van de malaise moet worden gezocht.
    Ik had ooit nog de hoop dat “structurele hervormingen” zou betekenen dat er iets zou veranderen aan de structuur, waardoor beide partijen gedwongen worden om zich aan het sociale contract te houden. Dat was ijdele hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *