Vanochtend zag ik de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt op de Vlaamse televisie zeggen dat er geen toegevingen kunnen komen aan de Grieken. De Europese muntunie is namelijk gebaseerd op afspraken en discipline en als Griekenland zijn zin krijgt, dan is volgens Van Overtveldt, het hek van de dam. Afgelopen vrijdag hield premier Tsipras in het parlement een toespraak waarin hij duidelijk maakte dat de eisen van de leenheren absurd of irreëel waren (afhankelijk van hoe je het woord “παράλογος” vertaalt). Het voorstel dat Jean-Claude Juncker aan Tsipras voorschotelde vorige week, wilde een verhoging van de BTW op de Griekse eilanden (niet prettig voor de vakantiegangers) en een verder inkrimpen van de pensioenen.

Taksen verhogen in een recessie, lijkt nochtans voor elke weldenkende econoom niet echt een goed idee, zeker niet voor Stiglitz en Piketty, onder andere. Op dit moment overleven hele families, 3 generaties, op de pensioenen van de grootouders. En hoewel het pensioenstelsel in Griekenland zeker aan hervorming toe is, lijkt het toch geen goed idee om daar nu een prioriteit van te maken.

Tsipras vroeg op vrijdag ook een schuldherschikking, en daar hikt Van Overtveldt, en met hem vele anderen, zeker tegenaan. Persoonlijk geloof ik niet dat Griekenland ooit deze crisis te boven komt zonder schuldherschikking of -kwijtschelding. Indien die er niet komt, wordt het land langzaam doodgewurgd en volgt er decennialange austeriteit. Maar ik ben geen econoom. Van Overtveldt vindt dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden en verder met het opgelegde programma moet gaan.

In het voorjaar van 2012 leek Van Overtveldt er toch enigszins andere ideeën op na te houden, zeker wat de oplossing voor de Griekse crisis betreft. Hij kwam toen de Griekse vertaling van zijn boek “Het einde van de Euro” voorstellen in de boekhandel Public, op Syntagma. Ik was er toen bij. Hij werd toen ingeleid en geflankeerd door Kostas Vaxevanis, journalist die nog werd vervolgd wegens het publiceren van de namen van de Grieken die op de Lagardelijst stonden, en door een universiteitsprofessor economie, genaamd Yianis Varoufakis. Of Van Overtveldt zich dat nog herinnerd, weet ik niet.

Ik weet ook niet of hij zich nog herinnert wat hij toen in een interview met Vaxevanis heeft gezegd. Gelukkig hebben we YoutTube, om dat nog eens te herbeluisteren. Jammer genoeg is het interview in het Grieks nagesynchroniseerd, maar ik heb er een paar fragmenten uitgehaald en vertaald. De vette passages hieronder zijn van mijn hand.

Aan het begin van het interview vindt Van Overtveldt dat Duitsland heel veel voordeel heeft aan de eurozone. Het feit dat het land deel uitmaakt van de muntunie, zorgt er voor dat het goedkoop kan uitvoeren en dat is een motor voor de Duitse economie.  Nadeel is dat er veel geld gaat naar het ESM – European Stability Mechanism. En een groot deel daarvan wordt bekostigd door Duitsland. Als je daarmee kleine landen moet redden, is de kost beheersbaar. Als je echter grotere landen moet redden, zoals Spanje of Italië, dan wordt de kost heel erg hoog.

Van Overtveldt heeft het nadien over de strategie van Mario Draghi, de voorzitter van ECB, die tot enorme kosten zal leiden voor Duitsland, indien ze niet werkt.

 Minuut 3:34 – Euro of drachme?

“Ik herhaal mijn argument over Griekenland. Griekenland moet interne bezuinigingen doorvoeren en heeft daarom veel nood aan economische ontwikkeling. De enige methode om snel een hoge economische ontwikkeling te kennen, is via een interne devaluatie. Dus ja, ik vind dat Griekenland de beslissing moet nemen om de eurozone te verlaten en om zijn eigen munt weer in te voeren. Dat heeft ook Argentinië gedaan in 2001-2002. Het land kende een recessie, gelijkaardig aan die van Griekenland de voorbije 2 jaar, en liet de verbinding met de dollar schieten, en devalueerde haar eigen munt. En wat weinigen weten, is dat in de periode 2003-2010 China de snel evoluerende economie was. En de tweede snelst ontwikkelende economie was die van Argentinië.”

“Dus, als Griekenland een economische ontwikkeling wil, en ik geloof dat de Griekse politici daar goed moeten over nadenken, dan moet het land zelf de beslissing nemen om uit de eurozone te stappen. Dat is geen eenvoudige beslissing. En die zal zeker een kost met zich meebrengen. Maar in godsnaam, de kost van de politiek die tot vandaag wordt gevolgd, is nu al enorm. Griekenland zal tegen eind 2012 een krimp van 15% tot 20% hebben gekend van het begin van de crisis tot nu. De grootste krimp in de geschiedenis kende de Verenigde Staten met de grote economische krach, toen de economie kromp met 30%. Griekenland zit nu al op 20%. We spreken dus nu al niet meer over recessie maar over een krach. En u moet met drang en voorzichtigheid alternatieve oplossingen vragen in verhouding met de huidige strategieën die, in tegenstelling tot de verklaringen, nergens toe leiden.”

Minuut 5:27 – De twee memoranda en de PSI lossen het probleem niet op

“Er is veel te zeggen over de recente overeenkomst om de obligaties om te wisselen, zoals Griekenland met de trojka is overeen gekomen [de PSI – Public Sector Involvement, waarbij aandeelhouders van Grieks waardepapier hun geld opeens in rook zagen opgaan]. We moeten allemaal toegeven dat met die overeenkomst een bankroet van Griekenland is vermeden die op 20 maart zou hebben plaats gevonden. Dat is al iets, maar volstaat het ook? Ik denk het niet. En lost dat het probleem van de Griekse economie op en dat van de Griekse deelname aan de muntunie? Het antwoord is : nee.”

“Want de toestand waarin de Griekse economie zich bevindt, is de volgende : Griekenland moet in ieder geval de controle herwinnen over zijn financiële toestand, het tekort is veel te groot, en neemt verschrikkelijk snel toe. Met de PSI is het probleem van de schuld voor een deel afgenomen, maar het zal binnenkort weer snel de kop opsteken. En ik zal u zeggen waarom: de economie bevindt zich in een recessie. En Griekenland wordt gedwongen om in zijn uitgaven te snijden, en om de taksen te verhogen, wat de ideale manier is om de recessie te verergeren. En het probleem van hogere recessie is dat de staatsuitgaven verhogen, de werkloosheid toeneemt, en de inkomsten voor de staat verminderen. Wanneer de economie in een recessie zit, verminderen de staatsinkomsten. Het is alsof Griekenland zichzelf in de voet schiet. U wordt gedwongen om maatregelen te nemen die de recessie doen toenemen. U dowrdt dus gedwongen om meer maatregelen te nemen op korte termijn. Dat is natuurlijk geen ongebruikelijke situatie: heel veel landen in de recente geschiedenis zijn in een dergelijke situatie terecht gekomen. Laat ik het volgende opnieuw onderstrepen: de volledige economie, de begroting, dient te worden hersteld. Dat moet sowieso gebeuren. Dat soort maatregelen gaan gewoonlijk gepaard met een devaluatie van de munt. Die devaluatie is nodig, want wanneer de economie in recessie is, en om een begrotingsconsolidatie door te voeren, voorziet de devaluatie ademruimte tegenover het buitenland. De internationale concurrentiepositie verbetert, en de uitvoer wordt goedkoper. En de uitvoer neemt dus toe, wat de motor van de economie weer in gang zet. Bovendien neemt de sterkte van de Griekse ondernemingen toe om het hoofd te kunnen bieden aan de uitvoer. Dus, aan de ene kant moet Griekenland het tekort beperken, en de schuld, en moet het dus de uitgaven beperken en de taksen verhogen. Maar aan de andere kant, zonder de concurrentiële devaluatie van de munt die de recessie van de economie zal uitvlakken, kan er geen ontwikkeling zijn. En zal de toestand van kwaad naar erger gaan.”

“Daarom zijn de voorspellingen dat met het nieuwe pakket, de PSI, de schuld zal verminderen van 160% van het BBP tot 120% van het BBP in 2020, totaal niet realistisch. Het zal niet gebeuren. De economie krimpt enorm, en de economische ontwikkeling die nodig is om de economie weer aan te zwengelen, komt niet. Dus ja, er zullen onderhandelingen komen voor een derde hulppakket aan Griekenland. Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer precies, maar ik geloof dat die er komen binnen het jaar. En de Duitse minister van Financiën Schäuble zegt het al onomwonden: zeer waarschijnlijk zal er een derde hulppakket aan Griekenland nodig zijn.”

Minuut 8:43 – In het buitenland gelooft men dat de Griekse politici corrupt zijn

“Wat betreft het Griekse volk, geloof ik niet dat er een probleem is. Ik ken niemand in Europa die problemen heeft met de Griekse burger. Noch in Duitsland, noch in Duitsland, noch in Frankrijk, noch in België. Wat betreft de politici: dat is een heel andere kwestie. Wat dat betreft, geloof ik dat de gemiddelde mening in de meest geregelde landen is dat er een probleem is met de Griekse beleidsmakers wat corruptie betreft. Corruptie is overal, maar het heeft te maken met de graad van corruptie. En ik geloof dat de Griekse politici zich bovenaan de schaal bevinden, in vergelijking met de politici in de rest van Europa. Dat is een thema.”

“Een ander punt voor de burgers buiten Griekenland, is dat het duidelijk is dat Griekenland in de muntunie is gekomen met vervalste gegevens. De Griekse leiders wisten dat, maar we hebben de laatste maanden vernomen dat de leiders van de rest van de eurozone er van op de hoogte waren. En voor de meeste mensen in Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, is dat gewoon onaanvaardbaar. Want dat betekent dat iedereen, niet alleen de Griekse leiders, maar alle Europese leiders, leugens hebben verteld aan het Europese volk. En een van de gevolgen van die leugen, is het probleem dat we vandaag kennen. En heel wat mensen voelen zich daar heel slecht bij.”

Minuut 10:10 – Er is geen echte muntunie zonder politieke unie

“Iedereen heeft nu natuurlijk de mond vol van de crisis in Griekenland, en in minder mate in Portugal, Ierland, en ook Spanje en Italië. Dus worden er veel vragen gesteld wat de werkelijke oorzaak is van deze crisis. En zo blijkt dat de crisis niet meteen te maken heeft met de manier waarop elk land zijn problemen heeft aangepakt, maar heeft ze vooral te maken met de manier waarop deze muntunie is opgebouwd. Er zijn een paar essentiële zaken die we toen wisten, in 1999 en die we nu weten: wat moet er worden gedaan zodat een muntunie correct functioneert. Het essentiële thema is, zoals de geschiedenis heeft aangetoond, dat een muntunie niet langdurig kan functioneren zonder politieke unie. We zijn begonnen met een muntunie, en de toppolitici aan het begin van de eeuw beweerden dat een muntunie vanzelf een politieke unie zou met zich mee brengen. Dat was een omgekeerde logica. Vandaag, in 2012, zijn we tot de conclusie gekomen dat het zo niet werkt. En de huidige crisis heeft niets te maken met de beheer in Griekenland of in de andere landen, maar het is de crisis van een monetaire eenmaking, die niet correct is georganiseerd.”

Minuut 11:40 – De vergelijking met de Verenigde Staten is erg handig

Vervolgens maakt Van Overtveldt de vergelijking met de Verenigde Staten waar de politieke unie een monetaire unie met zich meebracht. Deze unie is heel effectief, met duidelijke regels.

“Maar in verband met de Griekse crisis worden er voortdurende gesprekken gehouden, zonder dat er echte regels zijn. Daardoor functioneert een en ander niet goed en wordt een onzekerheid gecreëerd die op haar beurt er voor zorgt dat de markten wantrouwig staan tegenover de euro en de muntunie.”

 Minuut 13:40 – In de EU suddert er een conflict tussen Frankrijk en Duitsland

Van Overtveldt besluit met een historisch overzicht hoe de Europese Unie tot stand is gekomen. En vooral welke tekortkomingen deze unie heeft.

149 thoughts on ““Geen toegevingen meer aan de Grieken”

  1. Deze lijkt me speciaal voor jou wel lekker @Hans, kun je je lekker aan doodergeren:

    http://www.ert.gr/sto-sintagma-tin-kiriaki-21-iouniou-2015-ta-sindikata/

    Overigens is mijn geloof in je literaire kwaliteiten en bewondering voor je scherpe observaties ongebroken, maar ja weet je, zo jammer: “van de verkeerde kant”. Dat spelletje van die beleefde (quasi) objectiviteit, speel ik niet mee. Griekenland én Europa zitten in een bestaanscrisis, dan gaat het recht voor z’n raap, van Jetje!

  2. @Achilles,
    Een mooi gestructureerd betoog van Varoufakis, wel enkel nuttig voor de believers, niet voor de andere kant van de tafel.
    Het zou veel nuttiger zijn mocht hij spreken over zijn realisaties van de voorbije maanden.
    Nu lees ik enkel over de ellende van het verleden en de voornemens voor de toekomst. Deze toespraak lijkt me dan ook geschreven voor het thuisfront.
    Deze week zag ik nog een reportage over de de Griekse benzinedistributie waar ongelooflijk veel belastingen ontdoken worden.
    Een controlesysteem is geïnstalleerd in de tankstations. Dat wordt vrolijk omzeild of uitgeschakeld. De gegevens worden normaal automatisch verstuurd naar de controlerende overheid. Spijtig genoeg is daar dan weer geen personeel voorzien.
    Aannemen van kuisploegen brengt de populisten immers meer aanhang op dan maatregelen die geld in het bakje brengen en zorgen voor welstand voor iedereen en een gezonde economie zonder dienstbetoonders die de bevolking knechten.

  3. @Penimeni,

    Je zal mij nooit horen zeggen dat alles wat Varoufakis en zijn partijgenoten zeggen en schrijven altijd/soms/niet met de waarheid overeen stemt. Wel is het zo dat ik vanuit mijn positie tracht alle uitspraken en/of geschriften naar eigen waarde te beoordelen. Makkelijk natuurlijk voor mij want ik zit er niet middenin en er is al zoveel mist verspreid, met spieren gerold en onwaarheden verteld dat het aan weinigen is gegeven zich een objectief oordeel te vormen van de huidige situatie. Het lijkt mij dan ook onverstandig iemand aan te vallen op zijn overtuiging, bovendien strookt dit niet met de democratische overtuiging die we met zijn allen zouden moeten koesteren en dat is de vrije meningsuiting. Of we met onze vrije meningsuiting iets verder komen is evenwel een andere zaak.
    Eergisteren een betoging tegen het besparingsplan, gisteren een betoging voor Europa, wat kopen we daar nu mee…. Bij mij komt het voor dat eergisteren zij op de straat gekomen zijn die de besparingen reeds hebben gevoeld en ook betaald. Gisteren evenwel kwamen de believers op straat die het misschien tot op heden minder hebben gevoeld en die nog een job hebben. Uiteindelijk willen wij als liefhebbers van de Grieken en hun land met zijn allen dat er vanaf vandaag een weg zal worden ingeslagen naar meer welstand, groei en sociale rechtvaardigheid. Weg van de corruptie en vriendjespolitiek uit het verleden. Voor beide standpunten hier op de blog valt zeker iets te zeggen maar daar waag ik mij nu niet aan en blijf bij mijn standpunt van enkele weken terug. ” Ik geloof in de goede bedoelingen van het huidig bestuur maar ze hebben zeker iets te bewijzen”. En als uitsmijter: Volgens mij hebben we maandag een akkoord, iedereen tevreden en eindelijk kan het bestuur in Griekenland aan de slag om te bewijzen dat ze het inderdaad beter kunnen.

  4. @Achilles, maak je daarover geen zorgen: ze zijn al volop aan het besturen. Nog vorige week hebben ze een wetsvoorstel ingediend waardoor minderheidsaandeelhouders automatisch met hun hele hebben en houden verantwoordelijk worden voor het falen van een bedrijf!! Kwestie van zeker te zijn dat er niemand op het idee zou komen een dollar or euro in een Grieks privebedrijf te investeren… Knap denkwerk!
    Om zo een beetje de gedachtengang van bv de parlementsvoorzitster te schetsen: op het TV-kanaal van het parlement (ja, daar is nog geld voor), worden soms urenlang de parades van het rode leger getoond nadat ze Hitler verslagen hadden…

  5. Dag Hans,

    Ik maak mij wel zorgen over wat zoeven in onze pers is verschenen ivm Poetin en Tzipras. Mogelijks weer een poging om het verloop van de gesprekken te beïnvloeden en daar spelen ze met vuur naar mijn gevoel. Wat de verantwoordelijkheid van de minderheidsaandeelhouders in een bedrijf aangaat, dit is voor mij nieuw en zal naar mijn mening niet helpen de economie terug op dreef te helpen, toch niet onder de vorm die wij nu kennen.

  6. “In liefde en oorlog is alles geoorloofd”. Laten we er maar van uitgaan dat we de liefde voor Griekenland hier delen en dat de huidige nog steeds zeer ruime meerderheidsregering op gespannen voet staat – lees in oorlog verkeert – met de in grote meerderheid conservatieve neoliberale EU.Ja dan krijg je clashes zoals in deze naar recordlengte uitgroeiende serie comments. Toch niks mis mee? Heel gezond!

  7. @Achilles,
    Die pijpleiding vind ik dan weer niet zo’n slecht idee.
    We hangen toch af van dat Russisch gas. Of het nu langs Griekenland komt of langs Oekraïne zal mij worst wezen. Eigenlijk gun ik het de Grieken meer.
    Het is trouwens opvallend hoeveel miljarden er verdwijnen richting Oekraïne zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Qua corruptie kunnen de Grieken daar nog bijscholing volgen.
    Wel moeten de Grieken het voorgeschoten geld terug betalen aan de Russen. Makkelijk via de opbrengst van het project zou je denken, maar wie kan voorspellen hoe de markt voor vloeibaar gas de komende jaren evolueert. Zeker voor het Russische gas. Mogelijk draaien de Russen de kraan dicht. Mogelijk boycot Europa het gas onder Amerikaanse druk.
    Ik vrees dat de Russische deurwaarders dan minder woorden vuil zullen maken.

  8. Dat ze aan die pijpleiding iets willen verdienen lijkt mij normaal maar weinig doordacht, er is meer gaande binnen de verborgen agenda. Wiens brood men eet, diens taal men spreekt… Niet alles is wat het lijkt. Als het goed loopt en Griekenland kan er iets aan verdienen om uit hun situatie te komen zou ik tevreden zijn maar ik vrees dat het niet zo simpel is. Wat als de sancties tegen Poetin verlengt moeten worden en Tsipraz onder de noemer ” voor wat hoort wat” gaat tegenstemmen? Dan pas zal het gedonder beginnen en flikkeren ze Griekenland in alle organisaties eruit. Of we dan veel verder zullen staan betwijfel ik sterk.

  9. @Achilles: die gesprekken met Poetin lijken mij eerder (nog) een rookgordijn. Sinds de crisis in en rond Oekraïne gaat het met de Russische economie ook niet zo schitterend meer…
    Of hebben ze het over Griekse leningen bij dat nieuwe Russisch-Chinees-Indiase alternatief van het IMF?…

  10. Russische gasleiding :

    Toch even verder denken dat je neus lang is.

    In België bijvoorbeeld is slechts 7 (zeven!) procent van de gas van Russische origine !

    De vraag is dan ook hoe de andere Europese landen zullen ageren t.o.v. Russische gas-import…..

  11. Volgens mij is (was) Tsipras mede in Moskou voor gesprekken met BRICS-bank. En dát is andere koek voor “troïka hier, troïka daar”(hommage aan Hein Polzer, nu dood, maar z’n “Dodenrit” leeft!

  12. En zou dit dan een “volwassen” gesprek geweest zijn (cfr Christine Lagarde) ???

  13. Maar goede @kaliopi, je wilt toch niet in gemoede beweren dat je de normen en waarden en terminlogie van die doodenge VS-gestuurde IMF-mevrouw als maat der dingen gaat nemen?

  14. En in welke mate liepen deze gesprekken onder een “wederzijds vertrouwen” (cfr. J-Cl Juncker)

  15. Wat voor waarde moet een mens nu aan de woorden, laat staan gesprekken van een politiek-moreel verlopen dronkaard hechten, of die hulp VN-jankerd, met dat zuurstofmaskertje voor z’n onbetrouwbare bakkes?

  16. @Aleko: schijn bedriegt wel eens (wat is politiek-moreel verlopen…). De hamvraag is wel of de BRICS-bank toegefelijker zal zijn dan het IMF, laat staan wat haar voorwaarden zijn. Ik ben benieuwd….

  17. Zover ik weet moet je als nieuwe BRICS kandidaat de nodige miljarden op tafel leggen en beantwoorden aan diverse eisen..
    Of bijv. Brazilië het fijn zou vinden dat er een armlastig lid bijkomt omdat Poetin de wereldbank wil ergeren is nog maar de vraag.

  18. Al met al wordt het hoog tijd voor Bretton/Woods 2.0.

  19. Wat zei Wolfgang Schaeuble vorige week : Wat zal ik tevreden zijn dat Griekenland ergens haar geld krijgt, dan zijn wij van de zorgen af.

  20. Toch wel vreemd dat nu blijkt dat pas maandag het eerste ‘echt werkbare’ voorstel kwam vanuit Griekenland, blijkbaar is er dus wekenlang spelletjes gespeeld en warme lucht geblazen over ballen in kampen en grote toegevingen die lege dozen waren.

    Benieuwd of mevrouw Tsipras haar goedkeuring heeft verleend en onder het echtelijk dak blijft wonen.

  21. Erg interessant dat het heel stil blijft nu Tsipras eindelijk zijn ware voorstellen op tafel gelegd heeft… Hij is erin geslaagd iets te doen wat nog niemand hem heeft voorgedaan: het IMF shockeren met een zondvloed aan belastingsmaatregelen…

    hmmm en wat was nu weer het probleem; hmm, even denken… hmmm ach ja: dat het soberheidsbeleid de economie doet stilvallen. Knap werk!

    Let ook op een specialleke: 20% extra belasting op TV-reclame!! Een duwtje in de rug voor kwaliteitszender ERT? Kunnen ze hun Russische parades misschien ook in kleur beginnen uitzenden.

  22. OF: dit is een meesterlijke pokerzet die laat zien tot hoe ver Tsipras bereid is te gaan. Zijn voorstel gaat nu door het IMF worden afgeschoten, en daardoor lijkt het fonds totaal onredelijk. Of daar iets mee te winnen valt, weet ik niet.
    Maar ondertussen zit Lafazanis weer in Rusland, en zou er 5 miljard voorschot op de pijplijn naar Athene komen.

    Ik weet echt niet waar dit naartoe gaat…

  23. @Bruno,@Hans. Wie ben ik , kan het ook niet meer overzien waar de per uur veranderende situatie toe zal leiden.Het begint een beetje op een een politieke bank-run te lijken. Maar wie nu op wie afstormt begint steeds onduidelijker te worden.Het gaat met de EU natuurlijk autonoom slecht, zo met GR.Maar wie gaat nu wie neerhalen.Het lijkt tijd voor een time-out om de speelballen opnieuw op de snookertafel te zetten voor een schone nieuwe start.Niet in de onderhandelingen, maar Griekenland los van die smeerboel (denk aan de bende welke ze op Maiden van de Oekraïne gemaakt hebben en zware wapens naar Polen etc) welke de EU van Europa gemaakt heeft.Laat ze die driehonderzoveel miljard euro maar uit de gemaakte winsten halen en Griekenland een mooie schone start met een gedevalueerde munt gunnen. Dat mooie land is er onder sterke leiding binnen vijf jaar weer helemaal bovenop.

  24. En onder een normale (Griekse) leiding?

  25. Ontwaarde ik hier enig sarcasme… Ja, het is een soepje. Er is enorm veel mist maar toch denk ik nog steeds dat een overeenkomst er kan komen. De vraag is echter of dat misbaksel wel nog door het parlement zal geraken. Mocht dit niet lukken dan zijn de problemen die dan volgen niet te overzien. Ben wel madam jeane niet en heb gene glazen bol maar het ziet er dan verd… slecht uit voor de Grieken,hun land en economie (voor zover die nog leeft). Het is mijn overtuiging dat bijzondere situaties ook bijzondere maatregelen vragen in overleg met andere democratische strekkingen doch beslist en formeel met als doel de puinhoop die het vandaag is te ruimen. Een vaststelling: Tsipraz staat in een spreidstand die zeer ongemakkelijk is voor hem, hij kan ook de handdoek gooien maar wat dan….

  26. @Hans. Vergeet dat Griekse nu maar even tot ze hun lessen geleerd hebben. Ik dacht eigenlijk aan jou van de rechterflank en @Bruno voor links. Ik wil wel als mediator fungeren. Deal?

  27. Maandag ofwel een “linkse” keuze, ofwel een “rechtse” keuze.

    Doch in beide gevallen verwacht ik straatgeweld en stakingen.

  28. Daar gaan we dan…een referendum. De vraag is of we er verder zullen mee komen. In de Standaard (jawel) schrijft Paul Goossens een opiniestuk en ik kan hem volgen in zijn mening die zeker niet mals is voor de instellingen die hij de Junta benoemd. Wat nu voorligt zal de armsten niet helpen en hun verder duwen in de armoede. Het is in ieder geval afwijkend van het bolle verkiezingsprogramma van Siryza. Het lijkt mij dan ook juist en democratisch om naar uw kiezer terug te gaan te hen te bevragen. Alleen is er al zoveel onzin verteld en geschreven dat niemand door het bos nog de bomen ziet (of omgekeerd) en ik mij afvraag of een keuze wel mogelijk is. Nochtans meen ik te mogen detecteren dat het standpunt van Griekenland binnen de EU op meer begrip kan rekenen als voorheen maar het IMF zwaait de plak terwijl de rest er bij zit en knikt.
    Meer en meer bekruipt mij een enorm gevoel van onbehagen, de maatregelen die men nu wil opleggen zijn onredelijk en gaan ver voorbij de stelling dat solidariteit een fundament is binnen de EU. Een ex-eurocommissaris van de VLD – nu niet bepaald een linkse rakker- stelt dat er slechts een oplossing is: Gooi het IMF eruit, zit samen met de bank van de EU en de eurogroep voor de noodzakelijke schuldverlichting en leg werkbare maatregelen vast. Laat Griekenland de ruimte om te werken aan zijn toekomst… Weet je, het heeft volgens mij duidelijk iets…

  29. Achilles,

    Als de grootste marxist van België dit zegt zal het wel waar zijn zeker………

  30. @Kalliopi: die ex-eurocommissaris is een kluchtig man, maar deelt merkwaardig genoeg wel de mening van de “grootste marxist van Leuven en Heel België”…
    @Achilles: ik denk dat we langzaamaan de term trojka terug in haar stalinistische betekenis mogen toepassen: een schijnrechtbank van een politieman, politiek secretaris en een procurator, die tegelijk als rechter, jury en beul optrad (zie https://en.wikipedia.org/wiki/NKVD_troika). Doel was om de willekeurige executiequota van Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili en zijn kornuiten te halen. Oh ja, beroep was niet mogelijk.
    L’histoire se répète.
    Enige troost: die trojka’s werden zelf regelmatig slachtoffer van andere ijverige trojka’s.

  31. Bertinos,

    ‘t Is niet omdat P Goossens en ikzelf voetballiefhebbers zijn dat ik Goossens’ mening deel.

    Niet te vlug extrapoleren………

  32. @Kaliopi: oeps, dat was niet op u bedoeld: ik stelde enkel vast dat “de grootste marxist” en de grootste vrijmets… eh vrijmarktende liberaal voor één keer een zelfde mening delen, en dan nog wel over het IMF! 😮

  33. Weet er iemand waarover dit referendum zou moeten gaan? Weten ze het zelf wel?

  34. Het wordt nu wel erg spannend voor de Grieken. De Griekse premier heeft de bal in het kamp van het volk gelegd. Een referendum moet uitsluitsel geven over de toekomst van Griekenland: aanvaarden we de strenge eisen of kappen we ermee?

    Vele Grieken wisten meteen hoe laat het was en renden naar de dichtstbijzijnde bankautomaat. Op het moment van schrijven lezen we dat de laatste ATM’s worden leeggehaald in Athene. Een ware bank run!

    We hebben een sterk vermoeden dat de Griekse banken nu snel een ‘bank holiday’ moeten aankondigen. Of het een permanente sluiting zal worden, valt nog af te wachten.

    Het ziet er slecht uit. Toch hebben we dit al eens eerder gezien.

    Op 31 oktober 2011 kondigde de Griekse regering immers ook een referendum aan over enkele draconische maatregelen. Op 3 november 2011 werd dit referendum met evenveel gemak ingetrokken.

    Deze race is nog niet gelopen. Maar een climax nadert. Toch wil geen enkele politicus wil de geschiedenis ingaan als de beul van het Europese project. Niet in Griekenland, maar ook niet in Duitsland.

  35. De doos van Pandora is open. Momenteel verzamelen betogers op Syndagma. Wie neemt als eerste een verstandige beslissing en trekt de ontsteking uit het kruidvat?

  36. *kruitvat*? Of hebben ze nu ook een afdeling explosieven bij die Nederlandse winkelketen 😉

  37. “Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).”

    Ik hoop dat dit een grap is? Gaan ze de Grieken vragen akkoord te gaan met twee technische, doorwrochte, in het Engels geschreven teksten?? Het amateurisme kent geen grenzen meer… Hoe belachelijk kan een land zich maken?

    Waar zitten onze bolsjeviekse commentatoren nu??

  38. @Hans. Kijk op mijn FaceBook pagina(Martin Hopman) en je zult zien dat ik me grote zorgen maak over niet in de openbaarheid brengen van die EC Pdf van 10 pagina’s waar de zaak op 27-06-2015 op afsprong.De EC wist deze ultimatum voorstellen tot zondag vast te houden en bracht ze daarna op een sluwe, haast verborgen manier, in de openbaarheid.Ik wist ze toch te vinden en zette ze direct op verschillende plaatsen op diverse fora en blogs.Tot mijn verbijstering en verbittering bleek de animo bij al die hevige Griekenland adepten om de vitale informatie te openen, laat staat lezen, non existent.Ik las nog wel ergens dat men met een Griekse vertaling bezig was.
    Met jou vind ik het van Tsipras een buitengewoon rare gang van zaken en ben het deze keer geheel met je eens. Voor dat bolsjewiek zou ik graag een andere aanduiding hebben, ouwe rechtse rakker!

  39. Voor wie het nog belangrijk zou vinden naar het verleden-heden en toekomst. Ik neem aan dat niet iedereen onderstaande visie naar waarde kan schatten maar ik geef het toch even mee…

    Door Koen Schoors, professor economie aan de Universiteit Gent

    Toen Griekenland voor het eerst in betalingsproblemen kwam, was dat voornamelijk een probleem tussen banken en de Griekse overheid. Vooral Duitse, Franse en Belgische banken hadden zich erg speculatief gedragen en voor tientallen miljarden geïnvesteerd in Griekse schuld. Dat leidde tot de eerste bail-out in 2010, waarbij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en een aantal overheden Griekenland uit de nood hielpen met noodleningen. Juist?

    Fout. Die eerste redding was geen redding van Griekenland, maar een redding van onze banken. De miljarden dollars van de noodleningen raakten amper de Griekse grond vooraleer ze in ijltempo teruggestuurd werden om de schuld aan onze banken terug te betalen. De voorwaarde waaraan Griekenland moest voldoen voor die redding van onze banken was helaas een veel te snelle sanering die het land in de economische afgrond stortte. Bovendien was een probleem van banken nu plots een probleem van overheden en het IMF geworden.

    In 2012 kwam Griekenland opnieuw in ademnood. Er kwam een schuldherstructurering waarbij volgens de officiële versie de banken een waardevermindering op hun schuld moesten aanvaarden. Opnieuw is dat slechts schone schijn. De meeste banken hadden de Griekse schuld al afgewaardeerd en het verlies geslikt voor 2012. Bovendien had de Europese Centrale Bank (ECB) de banken net een goede 1.000 miljard euro liquiditeiten toegestopt in de vorm van LTRO’s, goedkope driejaarskredieten.

    Meer dan 600 miljard van dat geld stond op een depositorekening bij de ECB. Maar de overheden wilden niet aan hun burgers toegeven dat ze de Griekse leningen allicht nooit zouden terugzien, en verdubbelden hun inzet op het Griekse pokerspel. Om de banken te laten instemmen met een gedeeltelijke kwijtschelding, beloofden ze een deel van de Griekse schuld te vervangen door obligaties van het noodfonds EFSF, die worden gegarandeerd door alle overheden van de eurozone.

    Kortom, de Griekse schuld van de banken was eigenlijk niets waard, maar omdat de overheden hun gezicht moesten redden, kregen de banken plots de helft van hun schuld terug. Op die manier werd een schuld tussen banken en de Griekse overheid bijna volledig een probleem tussen Europese overheden en Griekenland. De zogenaamde haircut van de banken was eigenlijk een valse pruik op een kale kop.

    Schuld en boete

    De directe schuldverhouding tussen overheden leidde tot een explosieve politieke dynamiek. Politici en media konden niet weerstaan aan de verleiding om de blootstelling aan Griekenland tendentieus te bestempelen als persoonlijke kosten. België is voor minstens 8 miljard blootgesteld aan Griekenland. Dat is dus ongeveer 2.500 euro per werkende Belg. Een dik maandloon! En zo wordt een economisch probleem een moreel, politiek en mediatiek opbod om Griekenland om ter hardst met de vinger te wijzen.

    De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, veroorzaakte al eerder een bankrun in Cyprus door zijn suggestie ook kleine spaarders een deel van de bankredding te laten betalen. Hij maakte van de Cypriotische depositoverzekering in één zin een vodje papier. Ook in de Griekse crisis heeft de stugge houding van de door hem geleide Eurogroep en de herhaalde suggestie dat een grexit niet langer ondenkbaar is, een stille bankencrisis veroorzaakt. Al maanden halen de Grieken hun bankrekeningen leeg. Vandaag zijn de banken volledig dicht om een ineenstorting tijdens een week van totale onzekerheid te vermijden. Haal alsjeblieft brokkenpiloot Dijsselbloem weg, vooraleer hij nog een land richting bankencrisis duwt.

    Wat had er moeten gebeuren? Toen Detroit failliet ging in de Verenigde Staten, moesten de banken die Detroit geld hadden geleend, waaronder ook Dexia, een schuldherstructurering slikken. Bovendien moest Detroit zijn eigen boontjes doppen en gaven andere Amerikaanse deelstaten dus geen leningen aan Detroit. Op geen enkel moment was er sprake van een verplichte exit uit de dollarzone. Op geen enkel moment ontstond er paniek bij spaarders of banken, want er is een depositoverzekering voor de hele muntunie.

    En omdat Detroit zelf zijn zaakjes op orde moest brengen, moest Detroit ook zelf aan zijn burgers uitleggen wat er fout was gegaan en waarom bepaalde dingen anders moesten. Het faillissement was voor de burgers van Detroit geen prettige ervaring, maar het is democratisch en de structuren blijven bestaan. De ineenstorting die in Griekenland dreigt, is oneindig veel erger.

    Gevolgen

    Wat dreigt er te gebeuren bij een grexit? Omdat Griekenland nauwelijks nog productieve infrastructuur overheeft, zal de devaluatie die volgt op een grexit de Griekse export niet stimuleren. Er dreigt integendeel een totale ramp. De Griekse banken gaan over de kop. Vele bedrijven die in euro’s hebben ontleend bij buitenlandse banken gaan failliet. De werkloosheid stijgt boven 50 procent. Het vertrouwen van de Grieken in hun overheid gaat onder het nulpunt.

    Griekenland wordt een gefaalde staat met snel stijgende criminaliteit en sociale chaos. Er volgt massale migratie vanuit Griekenland naar de rest van Europa. De 34.000 vluchtelingen die Griekenland jaarlijks ontvangt uit het Midden-Oosten stromen nu linea recta door naar de rest van Europa. Griekenland wordt in de armen van Rusland en Turkije gedreven.

    Ook voor Europa zijn de kosten erg hoog. Het geld dat de landen en de ECB aan Griekenland uitleenden, verdwijnt. De reputatie van de ECB wordt vernietigd. Andere eurolanden dreigen opnieuw aangevallen te worden door speculanten en de eurozone rafelt uit aan haar onderkant. Die onzekerheid doet de voornaamste voordelen van de eurozone, zekerheid en lagere rente, smelten als sneeuw voor de zon.

    Wat moet er gebeuren? De Griekse schuld moet worden kwijtgescholden zonder dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Wij geven toe aan onze burgers wat iedereen al weet: dat Griekse geld zien we nooit terug en dat is deels onze eigen schuld. Het tekort op de Griekse begroting wordt onmiddellijk tot nul herleid, en dat is nu haalbaar omdat er geen schuld meer is. Dat maakt ook voor de Griekse maatschappij de zaken duidelijk: als jullie na de schuldkwijtschelding nog een tekort hebben, is dat zuiver en alleen een Grieks probleem dat de Grieken maar zelf, democratisch, moeten oplossen.

    Griekenland is een gefaalde staat die door zijn eigen burgers volledig wordt gewantrouwd. De echte uitdaging is het vertrouwen in het land en zijn instituties opnieuw op te bouwen. Investeringen kunnen daarbij helpen. Morele en financiële blufpoker niet. Die leiden tot een uitkomst waarbij iedereen verliest.

  40. Achilles,

    En het is ook dezelfde Schoors die beweert “dat de werkende Waal voor de gepensioneerde Vlaming betaalt” …………………………….

  41. Het wordt steeds verwarrender: de “linkse” Dijsselbloem die een neoliberale lijn verdedigt tegen de “rechtse” De Grauwe, daar schrikken we al niet meer van, maar de Heilige Païsios meende bij de toetreding tot de EG toch dat die een apocalyptisch monster was? (De 10 lidstaten zouden verwijzen naar de 10 hoorns van het Beest), maar nu zou de EU volgens Agiorieten die zich op hem beroepen “het minste kwaad” zijn? Dan is metropoliet Chrysostomos van Chalkida (Evvia) toch zo eerlijk om de juiste keuze aan God over te laten (en meteen vergeving te vragen voor het feit dat hij niet alle lijdenden kan helpen).
    Om een antiek beeld te gebruiken: zijn OXI en NAI geen moderne variant van Scylla en Charybdis? De hamvraag is dan: waar is Odysseus?

  42. Die is Herakles gaan zoeken om de stal uit te mesten.

  43. Volgens The Fincial Times overwegen de Griekse banken 30% af te romen van de rekeningen boven 8000 €. Gaat dit bericht ook in Griekenland rond ?
    Het wordt tijd dat de Lagardelijst nog eens uit de schuif komt.

  44. Eindelijk heeft Varoufakis ingezien dat hij een grote nul is, een clown -zo word hij in onze regionen genoemd-

    Hij werpt dan ook de handschoen in de ring na de pyrhus overwinning van gisteren;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *