Crisiskerststemming

Kerstmis is in aantocht, maar de meeste Grieken voelen de kerstsfeer niet meteen. Deze maand wordt namelijk de 14de maand uitbetaald (het kerstgeschenk, zoals dat hier wordt genoemd), maar voor de ambtenaren en gepensioneerden is dat met meer dan de helft verminderd. Sommigen hebben hun “geschenk” met meer dan 1000 euro zien krimpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze niet meteen aan kerstshopping gaan doen.

En de handelaars klagen daar natuurlijk om: normaal gezien is december de maand waarin bijna 30% van de jaarlijkse omzet wordt gehaald. Dat lijkt nu niet te gebeuren. Mogelijke klanten blijven vooral voor de etalage staan en gaan niet binnen. Bovendien staakt het openbaar vervoer in Athene voortdurend (vandaag nog een 24-uren staking), waardoor er duidelijk minder mensen op de been zijn in het centrum van de hoofdstad.

De "kerst"boom op Syntagma

Op het centrale Syntagma-plein zie je ook dat het crisis is. Dit jaar is er geen dennenboom gezet. Nee, men heeft gewoon wat lampjes in de hoogste boom op het plein gehangen. Waarom? Officieel luidt het dat men aan het milieu heeft gedacht; iets wat een echte kerstsfeer kenmerkt. Het zou kunnen, maar dit jaar is er ook geen kerstdorp op Syntagma (hoewel er wel huisjes zijn neergezet in de Nationale Tuinen achter het parlement). Het lijkt veeleer een crisismaatregel. Tenzij ontslagnemend burgemeester Kaklamanis geen zin had om iets feestelijks te doen.

Normaal gezien hangen de Grieken ook massa’s lampjes op hun balkons. Dat is dit jaar ook gevoelig minder. Het zal ook wel met de crisis te maken hebben; niemand wil zijn elektriciteitsrekening te fel zien oplopen. Overigens roept de openbare elektriciteitsmaatschappij via spotjes op om energie te besparen en niet te veel van die lampjes buiten te hangen.

Ook het weer helpt niet echt: het is vandaag zonnig en 18 graden. Nu ja, dat hele opgeklopte sfeertje van knetterende haardvuren, witte kerst, kerstmannen en zo meer, zijn helemaal niet Grieks. Laten we het dit jaar maar bij de Griekse tradities houden, met de typische zoetigheden van deze periode: kourabiëdes (boterkoekjes met amandel en poedersuiker), melomakarona (gekruide zoete koekjes die wat smaken naar speculoos,  maar worden overgoten met honing – op sommige plaatsen in Griekenland worden ze overigens “finikia” genoemd, naar de Feniciërs die de zoetigheid in de oudheid naar hier hebben gebracht) en diples (gefrituurde zoete deegrolletjes).

Kourabiëdes

Diples

9 thoughts on “Crisiskerststemming

  1. ba ba wat een gyftoi ieder jaar erger en erger nog geen kerstboom ba hoe meer je schrijft Bruno hoe misselijker ik word .

  2. @Jenny: op de Pilio en @Tzimis Vermio (en Kaimaktsalan/Voras, Olympus, Pindos,…) lukt t met de kerststemming wat beter, zeker? Of ligt er (nog) geen sneeuw?

  3. Och, melomakarona…ik mis ze!
    Ik heb ze al een paar keer geprobeerd te maken, maar ik krijg ze niet zo lekker als in Griekenland.

  4. @Bertinos , boven op de top van de Pelion ligt er wel wat sneeuw . Wij wonen op zowat 350m hoogte en tweemaal zijn we ‘s morgens opgestaan met wat schuchtere vlokken die het tot de middag niet uitgehouden hebben . Kerstsfeer is niet voelbaar tenzij in de portemonnaie!:)Mijn ervaring hier is dat februari en ook maart flink koud kunnen zijn .

  5. @Bertinos, de skipistes zijn in ieder geval allemaal open, zoals je hier kunt zien: http://www.snowcam.gr/
    En @Jenny heeft gelijk: februari is hier de koudste maand. Normaal gezien begint het pas echt te winteren in januari, is mijn gevoel.

  6. @Europa, ik heb hetzelfde gevoel: hoe meer ik dit alles lees, hoe mistroostiger ik ervan word… het lijkt zo uitzichtloos. Mijn hart bloedt om dit (vader)land zo te zien evolueren.

  7. Ach kop op nu komen de feestdagen eraan paar melomakarona eten kamia vasilopita en alles zal wel goed komen voor het komende jaar, met alles en iedereen hoop ik toch.

  8. Jah, eten en drinken @Europa, en alles (maar weer eens -al was het maar voor even-) vergeten, zo zijn wij Grieken wel! 😉

    Heb trouwens enkele dagen geleden de lekkerste melomakarona gegeten @Anna, gemaakt door een… Belg (!), een klasgenoot van de Griekse les. Het enige wat je volgens hem moet doen, is het recept van internet plukken en proberen, proberen en blijven proberen; dan word je als vanzelf een specialist! Dat laatste kan ik alleen maar beamen: ooit begonnen met de kerstkoek te maken en nu zit ik elk jaar met de gebakken peren (lees: een halve dag kwijt) omdat de hele familie míjn kerstkoek de lekkerste vindt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *