Vrije meningsuiting

In een democratie hebben mensen het recht om te zeggen wat ze willen. Dat lijkt het principe te zijn. Misschien zijn er grenzen, maar het is niet altijd duidelijk wie die uittekent. In ieder geval zijn er genoeg gevallen waar je kunt twijfelen aan dat recht op vrije meningsuiting. Laten we even kijken naar een paar gevallen in Griekenland.

  1. Eergisteren in het Olympisch stadion werd de wedstrijd Panathinaikos – Ergotelis gespeeld. De fans van Panathinaikos wilden natuurlijk wel een wedstrijd zien, maar wilden ook hun hart luchten en commentaar leveren over de situatie waarin Griekenland zich bevindt. Normaal gezien verwijten ze de scheidsrechter voor het vuil van de straat. Op zondag moest premier Papandreou het ontgelden. Van in het begin van de wedstrijd onrolden ze trouwens een spandoek met daarop «Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων» (Politieke bedrieger, parlement van diegenen die zich van een goed plaatsje hebben verzekerd. De woede van het volk zal u verstikken). De scheidsrechter vond dit reden genoeg om de wedstrijd stil te leggen tot het spandoek werd verwijderd. Na de wedstrijd stond de oproerpolitie de voetbalsupporters op te wachten om te daders te vinden en te arresteren.
  2. Eind deze maand wordt de Athens Biennale georganiseerd. Er is een spotje gemaakt voor deze kunsttentoonstelling dat we echter nooit op TV zullen zien, want het is verboden.

7 thoughts on “Vrije meningsuiting

  1. Ik heb er monkelend bijgezeten over de reacties toen het woord ‘omerta’in het parlement gevallen is.Da’s ook een taboe !

  2. @Bruno, volgens mij is er een FIFA of UEFA-reglement dat politieke slogans verbiedt tijdens voetbalwedstrijden en de scheidsrechters verplicht de wedstrijd stil te leggen

  3. ελα τωρα, χανς. εδω ο κοσμος χανεται η φιφα μας μαρανε. αυτοι ας κανουν κουμαντο πρωτα τον Μπλατερ και μετα βλεπουμε.

  4. De politie zou dan volgens arxipaparas Papoutsis nieks betters te doen hebben dan de eigenaars van deze spandoek zoeken.
    Poso malakes einai aytoi sto Pasok??
    ps. O mimis den einai Pasok, eine guest star ap to KKE.

  5. Je kunt alles aan je laars lappen @Tzimi maar wat doe je als scheidsrechter? Je reputatie staat op spel en de man was duidelijk verveeld,niet goed wetend wat doen met camera’s op hem gericht.

  6. reputatie van wat ?? die scheidsrechters?? kom op .en je woont in Volos. zegt je Olympiakos Volou nieks?? wie kochten ze om dacht je? die zelfde scheids.
    ze hebben nog nieks gezien .

  7. Heel mooie spot, maar in mijn ogen iets te gratuit voor een Bienale met als thema Monodrome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *