Kroniek van een HIV heksenjacht

De vorige post was bedoeld voor wie in België of Nederland zit. Maar indien u dit weekend in Athene bent, dan staat er ook iets interessants op het programma. Op zondagavond om 19u in het Benaki Museum in Pireos straat, wordt namelijk de documentaire “Ruins. Chronicles of an HIV witch-hunt” getoond. Toegang is gratis.

De documentaire gaat over het feit dat ministers die op zoek waren naar een gemakkelijk thema om opnieuw verkozen te raken in 2012 (denk aan Michalis Chrysochoïdis die ondertussen weer knus in de regering zetelt) vrouwen met HIV in het centrum van Athene oppakten in een ware heksenjacht. De vrouwen vertoonden allemaal tekenen van langdurig druggebruik (u herinnert zich misschien nog mijn post in april van vorig jaar). Ze werden door de overheid gedwongen om HIV-testen te ondergaan (daarvoor is nog budget genoeg blijkbaar), en daarna werden hun namen, de namen van hun ouders, hun leeftijd en hun foto’s gepubliceerd in de Griekse pers. Ze werden beschuldigd van het feit dat het prostituees waren die de hoeksteen van de Griekse samenleving, het gezin, uit elkaar rukten en brave huisvaders tot seks verleidden.  Ze werden allemaal voorgeleid, maanden opgesloten en tenslotte voor de rechtbank gebracht.

Heel wat Griekse mannen meldden zich in 2012 in paniek om te kijken of ze het HIV-virus hadden opgedaan nadat ze seks hadden met deze arme vrouwen, zoals ik hier ook al had beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *