Neo-nazi: de holocaust van het geheugen

Vandaag is het doek gevallen over het Documentairefestival van Thessaloniki. Ik had er eerder al iets willen over schrijven, maar de crisis met Cyprus heeft de plannen min of meer doorkruist. Ik heb dan ook niet zo erg goed kunnen volgen wat er in Thessaloniki werd getoond, maar ik wil in ieder geval toch wel graag uw aandacht vestigen op de nieuwe documentaire van Grieks onderzoeksjournalist Stelios Kouloglou: “Neo-nazi: de holocaust van het geheugen”.

U kent Kouloglou wellicht nog wel: op 9 december toonde de Helleense Kring voor Hedendaagse Studies in Brussel zijn documentaire “De Dreiging van het Nazisme“. De journalist was toen ook aanwezig om meer uitleg te geven bij de documentaire.

Dit keer richt hij zijn blik op Griekenland. Kouloglou kon er niet bij dat in dorpen als Kalavryta en Distomo, waarvan de bevolking bijna volledig was uitgeroeid door de nazi’s met behulp van Griekse collaborateurs, tijdens de voorbije verkiezingen een groot gedeelte van de bevolking voor Gouden Dageraad koos.

Heeft dit te maken met een vlaag van collectieve verstandsverbijstering? Zijn de inwoners van de dorpen vergeten wat er in 1943 is gebeurd? Op de scholen in de dorpen toont Kouloglou een film met de wreedheden die er zijn gepleegd. Hij gaat na of de kinderen weten wat er is gebeurd en probeert te begrijpen waarom hun ouders voor extreem-rechts hebben gekozen.

Volgens Kouloglou heeft Gouden Dageraad een historische band met de Griekse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk aan de geschiedenis van Alexandros Giosmas, die lid is van de partij (hij heeft ook nog op de lijst van LA.O.S gestaan). De vader van deze man was Xenofon Giosmas, die door de Grieken “Von” Giosmas werd genoemd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was één van de bekendste collaborateurs, en hoofd van de Doodseskaders in Noord-Griekenland tijdens de Duitse bezetting.

Net voor de bevrijding vluchtte hij samen honderden collaborateurs naar Oostenrijk, waar hij nog een tijdje een soort van Griekse regering in ballingschap onder nazi-toezicht oprichtte. Hij werd in Griekenland ter dood veroordeeld bij verstek, en toen hij terugkwam naar Griekenland, werd hij meteen gevangen gezet. In 1950 kreeg hij echter gratie van koning Pavlos en enkele jaren later was hij betrokken bij de moord op Grigoris Lambrakis. Weinig Grieken schijnen dit te weten.

Deze man kreeg gratie, maar vele collaborateurs werden niet eens veroordeeld. Meteen na de Tweede Wereldoorlog brak namelijk de Griekse burgeroorlog uit en vele collaborateurs sloten zich bij het kamp aan dat tegen het “communistische gevaar” ging vechten. Omdat net dit kamp de burgeroorlog heeft gewonnen, konden de vroegere collaborateurs zich zonder enig probleem terug inburgeren in de Griekse samenleving. Zo kun je zeggen dat er steeds 5-10% van de Griekse bevolking zich aangetrokken voelde tot het extreem-rechtse gedachtengoed.

Hoewel deze figuren zich steeds ophielden in de onderbuik van de Griekse samenleving, zaten ze te wachten tot het ideale moment om de kop op te steken. En die kans ruiken ze nu mooi in deze tijden van zware economische crisis. Gouden Dageraad profileert zich als een partij die tegen “het systeem”  en tegen het memorandum is, en ze zijn tegelijk patriotten die zullen straffen. Dat spreekt aan bij vele mensen, en voornamelijk bij jongeren.

Ik kan niet inschatten hoe de documentaire van Kouloglou is onthaald in Thessaloniki. Ik neem wel aan dat ze binnenkort op televisie te zien zal zijn, en dat ze de ronde zal doen in Griekenland op culturele bijeenkomsten. Maar eigenlijk zou deze documentaire ook buiten Griekenland moeten worden getoond, want het is belangrijk dat men in Europa begrijpt waarom Gouden Dageraad hier zo goed scoort.

29 thoughts on “Neo-nazi: de holocaust van het geheugen

  1. Nazisme was een verleiding voor de Duitsers :superieur herenvolk die de zuiverheid van het ras wou verzekeren en dus uitroeien wat er vreemd aan was. Gouden Dageraad doet juist hetzelfde en heeft insgelijks een inslag in een problematische gemeenschap die toch ook racistisch is :inwijkelingen die asiel zoeken en om te overleven,goedkoop werk leveren of in banditisme vervalen.
    ‘Eigen volk eerst!’ komt prioritair over.
    Duitsers deden het,Turken ook en nu doen zij het als verdediging of vergelging? Het fenomeen is oeroud.En raadloze jongeren zijn zeer makkelijk te beinvloeden om extremist te worden met valse interpretaties van wat een ‘juiste gemeenschap’ zou moeten worden.
    Ik heb in Leuven de tijd meegemaakt van “Walen buiten” .Ok,geen nazisme maar ik vond het toch beschamend de wijze waarop univ studenten die verondersteld worden,de intelligentia te worden,zich zo verwerpend gedroegen.En dat dan met eigen landsgenoten.
    Onderdoken zit het separatisme wereldwijd in de gemeenschappen en crisis periodes zijn vruchtbare basis om openbaar te worden.Frustratie is een gevaarlijke inborst.

  2. Lijkt zeer interessant, hier is alvast de trailer: http://tinyurl.com/kalavrita
    Waag het echter niet om in Kalavrita Duits te spreken. Ik was er ooit met mijn ouders(via het leuke treintje van Diakofto)en op de trappen naar het kruis zag men ons Nederlands aan voor Duits. De verwijten vielen talrijk; “Τι κάνουν εδώ αυτές οι βρωμικες Γερμανούς;” De excuses (tot zelfs tranen & kussen) ook toen ik hen daarop terechtwees…

  3. Juist @Petro,dat de extreemrechtse zich gedragen als Nazi’s betekent niet dat de Griek van de Duitser houdt,in tegendeel.En nu,die uniformen van de GD lijken ook op die van amerikaanse marines,de haarsnit en die stijdachtige houding komen ook bekend voor.

  4. “Amen” is miss wat moeilijk & complex voor scholieren en WW2 gruwel (overal te vinden op YouTube) zeker te hard. Maar gewone getuigenissen van gewone Grieken zijn er ook zoals deze over Distomo van skai:
    http://youtu.be/pd6iy7O9DEI?t=2m34s

  5. Goed verhaal Bruno, ik was me er niet van bewust dat er zoveel landverraders vrij rond zijn blijven lopen in Griekenland. En zoals je zegt, die gevoelens blijven doorsudderen tot er weer een mogelijkheid is om zichzelf als übermensch te presenteren.

  6. ο εμφυλιος δεν τελειωσε στη Βαρκιζα, Παυλε, ουτε και το 73-74.

  7. @ Jenny; En wat heeft Alexander de Grote dan wel niet uitgevreten bij zijn veldslagen en rooftochten, en knechting van andere landen en volkeren. Geen haar beter dan den Dolf zou ik kunnen stellen.

  8. Het probleem met alle oorlogen van vòòr pakweg de 20e eeuw is dat objectieve bronnen haast compleet ontbreken.
    Dus we weten absoluut niet hoe Alexander de Grote, hoe Attila de hun, hoe Gengiz Khan, hoe de Kelten, hoe de Romeinen, hoe de Germanen, hoe de Zulu’s, hoe de Inca’s, en ga zo maar verder hebben gehandeld. Dus ook niet of ze een haar beter waren dan den Dolf, @Jef!

  9. @Christos, O Megas had anders wel genoeg personeel mee om zij heldendaden neer te pennen, met de nodige dichterlijke vrijheid uiteraard, en dus ruimte genoeg om te speculeren. En de duitsers…. wel die hadden ze voor iedere vingerbeweging die ze maakte , of zouden maken, gedetailleerde verslagen in X-aantal exemplaren, en ze hebben niet alles kunnen vernietigen.Maar daarover kunnen we tot in het oneindige over door gaan.En de geschiedenis van de krijgskunt is mij als gepensioneerde militair echt niet vreemd, van “Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz” en verder terug in de tijd.T’is maar dat je het weet.En de duitse schoolboeken schrijven wel iets anders over WWII en WWI , dan de schoolboeken van de dupeerde landen. Etsie iene.

  10. O Megas en alle andere Megali hadden inderdaad personeel genoeg om hun ‘heldendaden’ neer te pennen. Maar dat noemen historici geen objectieve bronnen. Het ‘eigen volk’ zal toch geen kwaad woord spreken noch schrijven maar sterk verheerlijken.

    Over Alex de Grote hebben we wel ook enkele bronnen van andere volkeren, meestal secundaire bronnen (dus via via): India, Koran, Afghaanse bergvolken, …). Om niet te veel in detail te treden, die geven nogal positieve informatie. Maar ook deze info catalogeren we niet onder objectieve bronnen.
    Geschiedenis is weliswaar een academische maar geen exacte wetenschap.

  11. pesta re christo vraag eens aan die andere volkeren bv aan de KALASH eens wat MEGASALEXANDROS voor hun betekenden… en uw mening telt spijtig genoeg niet op wereld niveau @jef,
    andere wel gerespecteerde mensen spreken anders over ONZE Alexandros hij deed niet meer en niet minder dan wat de Europeese Unie nu doet, hij wilden de volkeren verenigen met alle voordelen en nadelen voor hem wel te verstaan en als het niet op de brave manier ging dan maar op zijne manier zo was dat spijtg genoeg in die tijd

    http://btersago.com/blog/?p=8328#comments

  12. @Jef Dockx
    kan je een voorbeeld geven van de valse info in Duitse geschiedenisschoolboeken of is dit zo’n uitspraak waarvan “iedereen weet dat ze klopt”?
    Zelf valt het me op dat op de Duitse TV eerder dagelijks dan wekelijks reportages te zien zijn die hun duistere verleden toelichten en het Duitse volk niet sparen.
    De Duitsers hebben tenminste de verdienste geen standbeelden op te richten voor den Dolf.
    Dat is bijv heel anders in Frankrijk waar gedweept wordt Napoleon, hun eigen Tobback (sorry Louis).

  13. penimeni; ik heb 10 jaar in Duitsland gewoond, dat is onder tussen wel wat jaartje geleden Tempus Fugit weet je wel, maar wat ik daar allemaal heb moeten aanhoren kon onmogelijk uit de duim van mijn gesprekspartner komen.Ze moeten hunne mosterd toch ergens vandaan gehaald hebben. En je moet weten, in toorn en dronkenschap leert ge de ware aard van het beestje kennen.

    @Petros;
    Als je die translater wil gebruiken zonder enige kennis van het Grieks ben je er inderdaad aan voor de moeite. Het toch heel belangrijk woordje ‘ δεν ‘ is hem onbekend, en vervoegingen etc die eindigen op ” ωντας ” staan ook niet in hun woordenboek.
    Dus goed voor ellenlange teksten even af te scannen ,maar wel met een grote portie zout, en met in het achterhoofd de kleine woordjes waar in hun vertaling geen rekening gehouden wordt. Soms moet kan ik niet verder lezen wegens het water in mijn ogen, van het lachen uiteraard. 😉

  14. Hoezo “onze”, @Europa? Alexander, was dat geen Macedoniër eerder dan een Kretenzer? Of was het een Albanese Ethiopiër? Misschien een Vlachos? We zullen zijn DNA er eens moeten op na zien… (is er ergens nog wat heilig schaamhaar te vinden van die kerel?)

  15. (sorry, Bruno, kon het even niet laten, dat nationalistisch bloed-en-bodem gezwets werd me weer te veel)

  16. @Stijn; “Zalig de armen van geest, want aan hun behoort het koningkrijk der hemelen”
    Dus Stijn jij staat er goed voor beste man. 😉
    (eveneens …. sorry Bruno, je weet wel de schorpioen en de kikker)

  17. @Jef
    Onnozele zattemanspraat valt in elke kroeg in heel Europa te horen. Neonazi’s vind je ook overal, dat is geen Duitse exclusiviteit.
    Maar om met cafépraat aan geschiedschrijving te doen, gaat me wat ver.
    Tijdens mijn verplicht jaartje Duitsland, waar ik mijn steentje bijdroeg om de Rus buiten te houden, mocht ik veel van die zattenwijsheden aanhoren van mannen: sadisten, fascisten en andere tisten met strepen en sterren die vooral moe en dorstig waren.

  18. @perimeni;
    Als jij alle gesprekken die men destijds in de BSD onder dezelfde noemer wil brengen is dat u volste recht. Maar als beroeps en niet in de kazerne wonende vertoefde men soms wel in andere kringen.En als je dan een paar jaar hebt samengewoond met een Duitse dan schiet jouw aanmerking wel in het verkeerde keelgat. Dus voor jou het zelfde als voor Stijn , zalig de armen van geest , ect.

  19. Bedankt @jef, je bevestigt mijn visie. Het is inderdaad fout hele boeroeps- of bevolkingsgroepen te beoordelen op vooroordelen.
    Sorry dat ik je uit je (wacht)kot moest lokken.
    Mag ik je de lektuur van twee boeken aanraden, nl “in Europa” van Geert Mak en “Over de gevaren van den drank” van de Bond Zonder Naam.
    Ik ga voort genieten van mijn zaligheid.

  20. @Penimeni; Bedank voor de boekentip maar ik tegenwoordig heb ik andere lectuur om te verorberen.
    En ik ga nu voort genieten van het mooie weer en de natuur hier op Kreta. Ergens verweg van de balorige toetisten, die zich na een verblijf van een weekje of twee een grondige mening kunnen vormen over hun gastland.Natuurlijk niet ALLEMAAL hé. En tot slot voor jou een boekentip, “De naakte aap” van Desmond Moris en wat boeken over “NLP”.

  21. @jef, het lezen van “de naakte aap” is een mooie aanvulling na de éénjaarscursus “apen in uniform”,die ik mocht meemaken. Van de andere aangeprezen pamfletjes blijf ik liever verre. Ze waren iets teveel favoriete lektuur in rijkswacht- en paramiddens.
    Mag ik u in alle vriendschap aanraden niet te lang in de Kretenzische zon te zitten? Of toch minstens uw hoofd te beschermen met een kepi.
    Uw toegenegen penimeni.

  22. Mss was dat een limburger wereldburger bij ons op kreta zeggen ze dat er twee soorten mensen bestaan nml kretenzers en mensen wat wensten kretenzer te zijn spijtig voor u ben je maar iemand die iets tegen grieken heeft heb ik de indruk ik kan er toch ook niks aan doen dat uw land of beter gezegd jij mee moet gaan betalen ik denk dat dat uw probleem is paar jaar geleden toen bruno met deze site begon was er niemand die zo reageerden zulke racties zijn begonnen na de crisis maar ja ik trek me daar niet meer zo veel van aan iedereen mag doen denken geloven in wat hij wild en van u mag dat precies niet en dat is spijtig want dan heb jij een probleem sry bruno ik kon het ook niet laten ade gia 🙂

  23. Ter verduidelijking:

    1) ik heb niets tegen Grieken of Griekenland, wel in tegendeel

    2) ik heb helemaal niets tegen solidariteitsmechanismen (ook al betekent dit dat ik een deel van mijn inkomen moet afdragen)

    3) ik verwijt de Grieken deze crisis niet (noch de Portugezen, Italianen, …), de reden ligt ergens anders (hebzucht van de financiële maffia)

    4) ik heb wél een absolute allergie aan nationalistische onzin en propaganda (genre: “onze” Alexander, Grieks DNA, Griekenland als bakermat van de beschaving, …, noem maar op), zelf al lijken dit soms slechts idiote of pathetische beweringen, het is een zaadje voor een veel erger kwaad…

  24. @Penimeni;
    kaimeni pedie, van mensen zoals jij kan ik dat best verdragen dat ze zoiets uitkramen, maar niet van mensen met het volle verstand. Het is triestig dat je een domme mens niet eens kunt bewijzen dat hij dom is. En ga maar voort lu…. op het prikbord van “Oriste” of “Kreta.NL”.

  25. ter verduidelijking @ stijn

    1) ik ben ook geen laos of xa sympathisant

    2) ik mag toch een beetje trots zijn op het land van herkomst…

    3) ik ben toch niet degene die het zegt dat Griekenland of Kreta de bakermat van de europeese beschaving is en noem maar op, dat zegt de wereldgeschiedenis, ik mag daar toch een beetje trots op zijn of niet?

    dat zou jij toch ook zijn of niet daar is toch niks verkeerd mee en maak u geen zorgen dat is geen zaadje voor kwaad en dat zal het ook niet worden zolang de mensen van mij afblijven en voor de rest woorden doen me niet veel ook al zeggen ze:” een tong heeft geen knoken maar kan er wal kraken” en voor de rest… jij moet u dat ook niet te veel aantrekken wij zijn niet de vijand …laat de mensen toch geloven wat zij willen als ze maar gelukkig zijn en dat geld ook voor u ADE GIA 🙂

  26. Als elke post over Gouden Dageraad of neo-nazi’s moet eindigen in dit soort discussies die helemaal niets bijdragen tot de kwestie, dan kan ik twee dingen doen:
    1. commentaren niet langer toelaten
    2. geen posts meer plaatsen over dit onderwerp.

    In 2. heb ik weinig zin. Aan u dus of het 1. wordt.

Comments are closed.