DETH

Wist u dat er jaarlijks een internationale handelsbeurs wordt georganiseerd in Griekenland? Wellicht niet, en de overgrote meerderheid van de Grieken weet het zelf ook niet. Nochtans wordt de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – ΔΕΘ, Diethnis Ekthesi Thessalonikis – DETH) als sinds 1926 georganiseerd. De bedoeling is om Griekenland te presenteren aan buitenlandse investeerders. Die krijgen trouwens ook de kans om zichzelf voor te stellen. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat de meeste buitenlandse belangstelling beperkt blijft tot zuidoost Europa en de Balkan.

Nu is het een feit dat Griekenland er maar niet in slaagt om buitenlandse investeringen aan te trekken. De redenen zijn bekend: een gesloten economie die sterk gepolitiseerd is, en een gruwelijke bureaucratie die het erg moeilijk maakt voor bedrijven om hier iets op te starten. De Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki belichaamt min of meer het probleem van Griekenland. Traditioneel houdt de Griekse premier namelijk altijd een toespraak op de beurs waarin hij zijn economisch programma voor het komende jaar komt voorstellen. Dat gebeuren overschaduwt de beurs volledig en het is bijna het enige waar de media aandacht aan besteed. De voorbije jaren werd de beurs ontsierd door rellen in en rond het expositiecentrum.

Wellicht moeten dan ook in dit kader de bomaanslagen worden verklaard die vanochtend Athene en Thessaloniki deden opschrikken. Om 5:38 ontplofte er een bom aan het Atheense beursgebouw. De ontploffing was enorm, en er is erg veel materiele schade. Zo erg zelfs dat de Atheense beurs vandaag gesloten blijft. Tegelijkertijd is er in Thessaloniki ook een bom ontploft aan het ministerie van Macedonie en Thracie. Ik neem aan dat het geen toeval is dat dit gebeurt 3 dagen voor de premier zijn toespraak zal houden op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki.

PS: Op de 57ste Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki zag één van de beroemdste Griekse drankjes voor het eerst het daglicht: de frappé.

6 thoughts on “DETH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *